12 april 2014 In de media

Voorbeschouwing sc Cambuur vs Vitesse, zaterdag 12 april 19:45 u

Met nog drie wedstrijden te gaan treft Vitesse een tegenstander waarvan nog nooit verloren werd in de Eredivisie.
Vitesse heeft nog één thuiswedstrijd en twee uitwedstrijden te gaan om zich direct te kunnen plaatsen voor Europees voetbal, waarbij FC Twente en PSV op dit moment de voornaamste concurrenten zijn. Voor Vitesse telt er zaterdag uit tegen sc Cambuur maar één ding, en dat is winst.

Tegen Ajax was Mike Havenaar nog niet wedstrijdfit en moest op de bank beginnen, dit weekend zou Bosz weer een basisplaats voor hem kunnen reserveren. Ook Lucas Piazon is weer fit.
 
Sc Cambuur dit seizoen
Na de 31e speelronde staat sc Cambuur op de twaalfde plaats met 36 punten; dat is zes punten boven een plaats voor nacompetitie en dus is de ploeg bijna zeker van handhaving in de Eredivisie. Na de thuiswedstrijd tegen Vitesse bestaat het resterende programma van de Friezen vervolgens nog uit een uitwedstrijd tegen Feyenoord en een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.

Cambuur uit en Cambuur thuis, het zijn dit seizoen twee totaal verschillende verhalen. In de uitwedstrijden presteerde alleen FC Utrecht dit seizoen slechter, maar in thuiswedstrijden staat de ploeg op een verdienstelijke zesde plaats. Op het eigen kunstgras werden 29 punten behaald uit 15 wedstrijden, met een doelsaldo van +11 (25 voor, 14 tegen) waarbij vijf keer de nul werd gehouden en de ploeg zelf vier maal niet tot scoren kwam.
Thuis verloor sc Cambuur van Twente, Feyenoord, Ajax en PSV, en werd er gelijkgespeeld tegen NAC en AZ; de overige negen wedstrijden werden gewonnen.
De topscorer uit de ploeg van Henk de Jong is Michiel Hemmen met zeven treffers, gevolgd door Martijn Barto en Elvis Manu met ieder vijf.
 
Vitesse uit tegen sc Cambuur in de Eredivisie
In de Eredivisie speelden Vitesse en Cambuur in slechts vier eerdere seizoenen tegen elkaar. In de uitwedstrijden won het geel-zwart tweemaal met 1-3, en daarnaast werd tweemaal gelijkgespeeld. Ook in de vijf gespeelde thuiswedstrijden in de Eredivisie verloor Vitesse niet, waardoor teruggegraven moet worden tot februari 1988 om de laatste nederlaag te vinden in de statistieken; destijds werd het in Leeuwarden 4-2 in de Eerste divisie.

Bij de eerste editie uit de Eredivisie in oktober 1992 opende Theo Bos de score, waarna René Eijer en Huub Loeffen voor de tweede en derde Vitesse-treffers tekenden.

Eerder dit seizoen, begin december 2013, werd de thuiswedstrijd met 3-0 gewonnen door doelpunten van Vejinović, Leerdam en Chanturia.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Marko Meerits en Frank van der Struijk vanwege knieblessures; er zijn geen schorsingen.
Bij de tegenstander ontbreken Robert van Boxel en Ramon Leeuwin vanwege blessures en daarnaast zijn Lucas Bijker, Mohamed El Makrini en Marcel Ritzmaier geschorst.
 
Sc Cambuur – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* 4 wedstrijden: 2x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste winst: seizoen 1993/’94, 1-3.
* Grootste winst: 2x, 1-3.
* Laatste gelijkspel: seizoen 1999/’00, 1-1.
* Gelijkspel: 1x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste verlies: –.
* Eerste editie: 3 oktober 1992, 1-3.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,25.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,25.
 
Resterend programma Vitesse
Ronde 32: zaterdag 12 april, sc Cambuur – Vitesse.
Ronde 33: zondag 27 april, Vitesse – Go Ahead Eagles.
Ronde 34: zaterdag 3 mei, FC Utrecht – Vitesse.
 
Zaterdag 12 april 2014, 19:45 uur, Cambuurstadion te Leeuwarden: sc Cambuur – Vitesse, de 32e speelronde in het Eredivisieseizoen 2013/’14.
Scheidsrechter: Kevin Blom; assistent-scheidsrechters: Steegstra en Simons; vierde official: Berben.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: