19 oktober 2013 In de media

Voorbeschouwing sc Heerenveen – Vitesse, zaterdag 19 oktober, 20:45 uur

Na een onderbreking voor interlandvoetbal speelt Vitesse zaterdagavond in Friesland.

Sportclub Heerenveen is de eerste club uit de Noordelijke provincies die Vitesse treft dit seizoen; over een week is FC Groningen overigens meteen de tweede.

De ploeg van Marco van Basten staat momenteel op de vijfde plaats, met een punt meer dan Vitesse en met een wedstrijd minder gespeeld. De Friezen wisten net als Vitesse dit seizoen nog in elke competitiewedstrijd te scoren, waarbij een IJslander verantwoordelijk is voor de helft van de doelpuntenproductie. Alfred Finnbogason; hij scoorde dit seizoen in alle officiële wedstrijden die hij voor zijn club speelde, in totaal al twaalf keer in acht wedstrijden. De helft van zijn treffers maakte hij in het laatste half uur van de wedstrijd, dus de verdediging zal tot het einde scherp moeten blijven. Dat geldt uiteraard net zo goed voor de verdediging van Heerenveen, want ook Vitesse scoorde dit seizoen de helft van de doelpunten in de laatste twee kwartier. Heerenveen kreeg bovendien ruim twee doelpunten tegen per thuiswedstrijd, dus daar liggen mogelijkheden voor het geel-zwart.

In de laatste vijf competitiewedstrijden speelde Heerenveen gelijk tegen Ajax, Twente en Roda JC en wonnen ze de twee derby’s tegen Groningen en Cambuur.

De uitwedstrijd tegen Heerenveen stond 21 keer eerder op het programma van de Eredivisie. Vitesse wist in twaalf van deze wedstrijden punten te pakken, met vijf overwinningen en zeven keer een puntendeling. Vitesse hield zes keer de nul en kwam zelf zeven maal niet tot scoren.

De grootste overwinning dateert van januari 1994, toen het elftal van Herbert Neumann met 0-4 van het veld stapte. De doelpunten werden destijds gemaakt door Bart Latuheru (2x), Glenn Helder en Roy Makaay.

Afgelopen seizoen werd het thuis 3-3 en uit 2-1. Van de huidige beschikbare selectiespelers hebben Kashia, Havenaar, Pröpper en Van der Heijden al eerder tegen sc Heerenveen gescoord.

 Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt Theo Janssen de komende maanden vanwege zijn knieblessure en Jonathan Reis zit nog altijd niet bij de wedstrijdselectie omdat hij disciplinair geschorst is. Adnane Tighadouini en Sam Hutchinson zijn niet wedstrijdfit. Giorgi Chanturia is wel weer beschikbaar, zijn schorsing zit erop.

Bij de tegenstander ontbreekt Christian Kum, hij is ziek.

Zaterdag 19 oktober 2013, 20:45 uur, Abe Lenstra Stadion te Heerenveen: sc Heerenveen – Vitesse, de tiende speelronde in het Eredivisieseizoen 2013/’14.

Scheidsrechter: Richard Liesveld; assistent-scheidsrechters: Diks en Olde Olthof; vierde official: Van den Kerkhof.

 
Supportersvereniging Vitesse/o.a. vi.nl, stats.sv-vitesse.nl, soccerway.com

Hoofdsponsor: