29 oktober 2021 In de media

Voorbeschouwing SC Heerenveen vs Vitesse, zaterdag 30 oktober, 20:00 uur

Vitesse hoefde midweeks niet in actie te komen in het bekertoernooi, deze zaterdagavond staat er wel weer competitie op het programma.

Tegenstander SC Heerenveen had op woensdag de nodige moeite om de amateurs van AFC te verslaan. Er was een vroege achterstand, maar met twee goals in het laatste kwartier werd uiteindelijk toch ‘gewoon’ de volgende ronde bereikt.

De competitiewedstrijden ná een Europese wedstrijd verloor Vitesse dit seizoen meestal, de uitzonderingen waren PEC Zwolle en Feyenoord, waarbij de Rotterdammers zelf ook een internationaal duel in de benen hadden. In dat licht was de nederlaag tegen Go Ahead een beetje te verwachten, de scherpte ontbrak en de motivatie kwam absoluut niet in de buurt van het niveau tegen Tottenham.

Tegen Heerenveen treft Vitesse voor het eerst een tegenstander die minder rust en voorbereiding gehad heeft, maar dat zegt natuurlijk niets over hoe je zelf aan de aftrap staat. Vitesse moet gewoon weer aan de bak voor een overwinning.

Million Manhoef en Daan Reiziger ontbreken voorlopig na de operaties die ze hebben gehad, daarnaast is ook Maximilian Wittek nog uitgeschakeld door een blessure, maar hopelijk sneller hersteld. Matúš Bero is één duel geschorst.

Riechedly Bazoer zal na het uitzitten van een schorsing naar verwachting weer in de basis mogen starten, als spelverdeler vanuit de verdediging. Op linksback wordt Tomáš Hájek verwacht, al zou ook Romaric Yapi weer een kans kunnen krijgen. Op het middenveld lijkt de positie van Bero opgevuld te worden door Yann Gboho óf Patrick Vroegh.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dan uit: Schubert, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Hajek/Yapi, Tronstad, Gboho/Vroegh, Openda, Frederiksen en Darfalou.

Vitesse uit tegen SC Heerenveen

De eerste editie van de uitwedstrijd tegen Heerenveen vond plaats in september 1952 in de Eerste klasse B. Dit duel werd met 2-2 gelijkgespeeld, nadat Vitesse in grofweg een kwartier op een 0-2 voorsprong gekomen was door goals van Joop Wielheesen en Epi Jansen.

In totaal speelde Vitesse 49 competitiewedstrijden in Heerenveen, waarbij het Geel-zwart 28 keer punten mee naar huis nam met dertien overwinningen en vijftien gelijke spelen.

In de Eredivisie werd dit uitduel inmiddels 29 keer gespeeld, waarbij Vitesse zeventien keer punten wist te pakken met zeven overwinningen en tien puntendelingen.

Van de huidige tegenstanders in de competitie zijn er slechts vijf ploegen waarbij de Arnhemmers in uitwedstrijden gemiddeld minder punten wisten te behalen dan tegen Heerenveen (AZ, Utrecht, Feyenoord, Ajax, PSV). En omdat de Friezen in thuiswedstrijden net zo lastig te overwinnen waren, mogen we de ploeg van Johnny Jansen wel een beetje Angstgegner noemen.

Vitesse was de tegenstander natuurlijk ook nog zeven keer de baas, waarbij de grootste overwinning van 0-4 tweemaal behaald werd. Meest recent was dat in het seizoen in 2017-2018, waarbij de doelpunten werden gemaakt door Rashica, Linssen, Foor en Matavž.

Vorig seizoen werd een 1-0 nederlaag genoteerd, waarbij Henk Veerman in de 83e minuut het enige doelpunt op het scorebord bracht.

Van de huidige selectiespelers hebben Darfalou, Buitink en Tannane eerder tegen SC Heerenveen gescoord.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken Manhoef, Reiziger en Wittek door een blessure, Bero is één duel geschorst. Tannane maakt geen deel uit van de selectie.

SC Heerenveen – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 29 wedstrijden: 7x winst, 10x gelijkspel, 12x verlies.
 • Laatste vijf edities: 1x winst, 2x gelijkspel, 2x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 0-4.
 • Grootste overwinning: seizoen 1993/’94 en 2017/’18, 0-4.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 1-1.
 • Gelijkspel: 4x 0-0, 4x 1-1, 2x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2020/’21, 1-0.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2007/’08, 7-0.
 • Eerste editie: 14 mei 1991, 2-2.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,31.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,62.

Zaterdag 30 oktober, 20:00 uur, Abe Lenstra Stadion te Heerenveen, SC Heerenveen – Vitesse, de elfde speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof. Assistent-scheidsrechters: Cristian Dobre en Kevin Bodde. Vierde official: Luca Cantineau. Video-assistenten: Robin Hensgens en Patrick Inia.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: