29 november 2019 In de media

Voorbeschouwing SC Heerenveen vs Vitesse, vrijdag 29 november, 20:00 uur

Vitesse sluit november af met een uitwedstrijd tegen SC Heerenveen. In december speelt Vitesse nog vier wedstrijden tegen Feyenoord (thuis), FC Twente (uit), ODIN ’59 (thuis, beker) en tegen VVV-Venlo (thuis). Maar deze vrijdagavond reist het Geel-zwart dus eerst af naar Friesland.
Na vier verloren competitieduels op rij staat Vitesse wonderbaarlijk nog op de vijfde plaats, doordat concurrenten ook punten verspeelden. Maar het spel zal nu toch een stuk effectiever moeten worden om doelpunten te scoren, punten te pakken en niet in een vrije val te belanden.

Thomas Buitink bracht tegen Sparta niet wat werd gehoopt en daarom mag de jonge spits weer op de bank plaatsnemen. Navarone Foor lijkt de plaats in de basis over te gaan nemen, op de rechter flank.
Nog geblesseerd zijn Oussama Tannane, Hilary Gong, Charly Musonda en Eli Dasa. Nouha Dicko lijkt hersteld van een blessure en mag op de bank plaatsnemen.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Lelieveld, Doekhi, Obispo, Clark, Bazoer, Bero, Foor, Honda, Linssen en Matavž.
 
Vitesse uit tegen SC Heerenveen
Tot nu toe speelden Vitesse en Heerenveen 47 keer in competitieverband op Friese bodem, waarbij de eerste editie van deze uitwedstrijd plaatsvond in september 1952. Dit eerste duel werd met 2-2 gelijkgespeeld in de Eerste klasse B. In totaal nam Vitesse 28 keer punten mee naar huis, met dertien overwinningen en vijftien gelijke spelen.

In de Eredivisie werd dit uitduel inmiddels 27 keer eerder gespeeld, waarbij Vitesse zeventien keer punten wist te pakken met zeven overwinningen en tien puntendelingen. Vitesse kwam acht keer niet tot scoren maar hield ook acht keer de nul. Al met al is deze uitwedstrijd redelijk in balans, met een licht voordeel voor de tegenstander.

Vorig seizoen leverde dit uitduel een 1-1 gelijkspel op. Michel Vlap opende de score namens de thuisploeg na een klein half uur, negen minuten voor tijd maakte Tim Matavž gelijk.

Een seizoen eerder, in oktober 2017, evenaarde Vitesse de grootste overwinning uit 1994 met een score van 0-4. In 2017 werden de doelpunten hierbij gemaakt door Rashica, Linssen, Foor en Matavž.

Het meest recente officiële treffen met Heerenveen was de thuiswedstrijd in februari dit jaar toen het een 2-2 gelijkspel werd. Vlap opende ook hier de score, waarna Ali en Linssen Vitesse op voorsprong zetten. Het was een penalty van Sam Lammers in extra tijd die voor de eindstand zorgde.

Van de huidige selectiespelers hebben naast Matavž, Linssen en Foor ook Grot en Tannane al eerder tegen SC Heerenveen gescoord, al deden zij dit nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Oussama Tannane, Hilary Gong en Charly Musonda al langere tijd door knieblessures. Eli Dasa kampt met een enkelblessure.

Bij Heerenveen ontbreekt Jan Ras met een knieblessure, de beschikbaarheid van Chidera Ejuke en Rodney Kongolo is onzeker door ziekte.
 
SC Heerenveen – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 27 wedstrijden: 7x winst, 10x gelijkspel, 10x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 3x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 0-4.
* Grootste overwinning: seizoen 1993/’94 en 2017/’18, 0-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 1-1.
* Gelijkspel: 4x 0-0, 4x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2014/’15, 4-1.
* Grootste nederlaag: seizoen 2007/’08, 7-0.
* Eerste editie: 14 mei 1991, 2-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,33.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,59.
 
Vrijdag 29 november, 20:00 uur, Abe Lenstra Stadion te Heerenveen, SC Heerenveen – Vitesse, de 15e speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.
Scheidsrechter: Danny Makkelie. Assistent-scheidsrechters: Mario Diks en Hessel Steegstra. Vierde official: Robin Gansner. Video-assistenten: Stan Teuben en Joey Waleveld.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: