26 september 2015 In de media

Voorbeschouwing SC Heerenveen vs Vitesse, zaterdag 18:30 uur

Na de midweekse bekerstrijd maakt Vitesse zich weer op voor een volgende uitwedstrijd in de competitie.
Het stof van de bekeruitschakeling is nog niet helemaal neergedaald, en het een en ander zal de komende week nog wel een staartje krijgen wanneer Bosz voor de tuchtcommissie moet verschijnen. Hoewel Zeist niet echt bekend staat om onpartijdigheid, laat de tuchtcommissie met enig gevoel voor arrogantie weten in deze zaak voor zorgvuldigheid te kiezen. We zullen 1 oktober zien wat de uitkomst wordt van de tuchtzaak.

Ondertussen moest vanaf donderdag de blik weer op de competitie: SC Heerenveen uit staat op het programma. Peter Bosz zal gewoon als trainer plaatsnemen op de bank en Bosz kan zijn elftal kiezen uit een bijna volledige selectie; alleen Vako ontbreekt door een spierblessure. De schorsingen die Ibarra, Nakamba en Kashia opliepen in de bekerwedstrijd tellen ook alleen bij de bekerwedstrijden mee.

In de basiself is deze zaterdag weer plaats voor Room, Baker en Rashica wat dan ten koste gaat van Velthuizen, Vako (geblesseerd) en Ibarra. Verder zou ook Kruiswijk kunnen terugkeren in de defensie ten koste van Van der Werff.
 
De seizoenstart van SC Heerenveen
Na zes speelronden staat SC Heerenveen op de elfde plaats met zes punten. Het doelsaldo is min 2 (7 voor, 9 tegen) waarbij de ploeg de nul nog niet wist te houden en zelf eenmaal niet tot scoren kwam. Simon Thern is topscorer met drie treffers, gevolgd door vier spelers met elk één doelpunt.

Het eerste duel van het seizoen werd nog gewonnen, thuis tegen De Graafschap werd het 3-1. Maar daarna volgde driemaal een 1-1 gelijkspel, tegen achtereenvolgens FC Utrecht uit en PSV en PEC Zwolle thuis. De laatste twee competitieduels gingen bovendien verloren: 3-1 uit tegen FC Groningen en 2-0 uit tegen NEC.

Deze week werd op dinsdag nog met enige moeite met 0-1 van NAC Breda gewonnen in de tweede ronde van de KNVB beker.

Al met al zijn de resultaten niet om over naar huis te schrijven, maar de grens tussen “net niet” en “net wel” is doorgaans maar dun. Het zou zomaar kunnen dat Dwight Lodeweges zijn elftal binnenkort aan het draaien krijgt, maar een gemotiveerd Vitesse stelt dat nog minimaal een speelronde uit.
 
Vitesse uit tegen SC Heerenveen
Vitesse en Heerenveen troffen elkaar in 44 eerdere competitieseizoenen. De eerste editie van deze uitwedstrijd vond plaats in de Eerste klasse B in september van 1952; het werd een 2-2 gelijkspel.

In de Eredivisie werden 23 duels op Friese bodem afgewerkt, waarbij Vitesse dertien keer punten wist te pakken met zes overwinningen en zeven puntendelingen. Vitesse hield zes keer de nul en kwam zelf zeven keer niet tot scoren. Al met al is deze uitwedstrijd dus redelijk in balans, met een licht voordeel voor de tegenstander.

Vorig seizoen speelden Vitesse en SC Heerenveen vier onderlinge duels, in de competitie en de play-offs om Europees voetbal. Uit werd in de competitie met 4-1 verloren en in de play-offs met 2-2 gelijkgespeeld. Thuis werd in de competitie met 1-1 gelijkgespeeld en in de play-offs met 5-2 gewonnen.

Van de huidige selectiespelers hebben Kashia, Vako en Van der Werff al eerder tegen SC Heerenveen gescoord, al deed Van der Werff dit in dienst van PEC Zwolle. Kashia scoorde overigens al drie keer tegen Heerenveen, tegen geen andere tegenstander scoorde hij zo vaak.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Valeri Qazaishvili in verband met een spierblessure. Er zijn géén schorsingen (rode kaarten uit de beker op basis van twee keer geel tellen niet mee voor de competitie).

Bij de tegenstander ontbreken Younes Namli, Wieger Sietsma, Pascal Huser en Doke Schmidt vanwege blessures; daarnaast zijn Joost van Aken en Jordy Buijs niet wedstrijdfit en is de beschikbaarheid van Simon Thern nog onzeker i.v.m. ziekte.
 
SC Heerenveen – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* 23 wedstrijden: 6x winst, 7x gelijkspel, 10x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, 2-3.
* Grootste overwinning: seizoen 1993/’94, 0-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2011/’12, 1-1.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 2x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2014/’15, 4-1.
* Grootste nederlaag: seizoen 2007/’08, 7-0.
* Eerste editie: 14 mei 1991, 2-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,30.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,78.
 
 Zaterdag 26 september, 18:30 uur, Abe Lenstra Stadion te Heerenveen, SC Heerenveen – Vitesse, de zevende speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.
Scheidsrechter: Dennis Higler; assistent-scheidsrechters: Brondijk en Polman; vierde official: Kooij.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: