7 mei 2021 In de media

Voorbeschouwing Sparta Rotterdam vs Vitesse, vrijdag 7 mei, 20:00 uur

Vrijdagavond trapt Vitesse de 32e speelronde af in Rotterdam.

In mei draait het voor Vitesse om het behalen van Europees voetbal, het liefst zonder daarvoor Play-offs te moeten spelen, en dus moet minimaal de vierde plaats behouden worden. Met nog drie wedstrijden te spelen is er een voorsprong van vijf punten op Feyenoord en is er een achterstand van respectievelijk vier en vijf punten op AZ en PSV.

Vitesse speelt na de wedstrijd op Het Kasteel op Hemelvaartsdag een uitduel tegen Fortuna, gevolgd door een thuiswedstrijd op zondag 16 mei tegen de nieuwe kampioen. Sparta en Fortuna hebben beide twee overwinningen achter de rug en doen mede door puntverlies van de concurrentie toch nog mee om de Play-offs voor Europees voetbal.

Sparta staat momenteel negende met 40 punten. De achterstand op plaats acht is slechts twee punten, maar de voorsprong op plaats elf bedraagt ook maar twee. Vitesse moet tegen Sparta dus gewoon weer aan de bak. Pas bij een goed resultaat kan de rest van het weekend rustig naar de overige duels gekeken worden.

Coach Letsch ziet deze speelronde vijf potentiële basisspelers terugkeren: Bazoer, Rasmussen, Tronstad en Wittek zijn niet langer geschorst en Dasa is terug van een blessure. In principe ontbreekt alleen Patrick Vroegh nog, er is dus voldoende te kiezen om op volle sterkte aan te treden.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Bero, Tannane, Tronstad, Broja en Openda.

Vitesse uit tegen Sparta Rotterdam

Sparta en Vitesse zijn de twee oudste clubs uit de Eredivisie, maar als clubs uit verschillende regio’s zou het tot de jaren 50 van de 20e eeuw duren voordat een eerste treffen in reguliere competitie plaatsvond. In november 1955 werd het eerste uitduel op competitieniveau gespeeld in de Hoofdklasse A: Vitesse kwam met 0-1 uit de startblokken door Jan van Voorst, maar het zou uiteindelijk een 3-1 nederlaag worden.

De eerste officiële wedstrijden werden echter al in het jaar 1913 gespeeld. Aan het einde van het seizoen 1912/1913 troffen de ploegen elkaar namelijk in de strijd om het landskampioenschap, nadat Vitesse kampioen was geworden van de Oostelijke afdeling en Sparta van de Westelijke afdeling. Helaas trok Vitesse aan het kortste eind door uit en thuis met 1-2 te verliezen, waarbij in de uitwedstrijd nota bene twee strafschoppen werden gemist door de Arnhemmers.

In totaal speelde Vitesse 26 uitwedstrijden in reguliere competitie, één seizoen Hoofdklasse en 25 seizoenen Eredivisie. In de Eredivisie werd de eerste uitwedstrijd gespeeld in februari 1972 waarbij Vitesse met een 4-0 nederlaag naar huis ging. Natuurlijk werden er later ook betere resultaten geboekt zodat de balans inmiddels iets in het voordeel is van het Geel-zwart: 9x winst tegenover 7x verlies, de overige 9 duels kenden geen winnaar. Opvallend is dat er liefst zeven maal met een 1-1 gelijkspel werd afgefloten, voor het laatst in 2010. Slechts zeven maal wist Vitesse meer dan één doelpunt te maken.

Onder de huidige tegenstanders in de competitie zijn er niet meer dan vier waartegen Vitesse op vreemd veld gemiddeld beter presteert (Fortuna, Emmen, Willem II en VVV). De uitwedstrijd tegen Sparta levert gemiddeld overigens evenveel punten op als Heracles uit, namelijk 1,44.

De grootste uitoverwinning op Sparta dateert van 9 mei 1993, toen het 0-3 werd met doelpunten van Bart Latuheru (2x) en Hans Gillhaus.

De vorige uitwedstrijd tegen Sparta werd gespeeld in november 2019 en zou een 2-0 nederlaag opleveren door doelpunten van Jurgen Mattheij en Bryan Smeets. Vitesse was daarvoor thuis en uit ongeslagen sinds eind 2005.

De thuiswedstrijd van het huidige seizoen werd al in de tweede speelronde gespeeld en werd door doelpunten van Tannane en Broja met 2-0 gewonnen. Dit duel was tot nu toe de enige thuiswedstrijd waarbij (beperkt) publiek aanwezig kon zijn. Verder noemenswaardig is dat dit het Airborne-duel was en de complete trainersstaf ontbrak door Corona.

Uit de huidige selectie heeft naast Tannane en Broja ook Bruns al eerder tegen Sparta gescoord, hij deed dit namens Vitesse in de met 7-0 gewonnen thuiswedstrijd in april 2018.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt in principe alleen Patrick Vroegh (hamstring).

Sparta Rotterdam – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 25 wedstrijden: 9x winst, 9x gelijkspel, 7x verlies.
  • Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 0-1.
  • Grootste overwinning: seizoen 1992/’93, 0-3.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2009/’10, 1-1.
  • Gelijkspel: 1x 0-0, 7x 1-1, 1x 2-2.
  • Laatste nederlaag: seizoen 2019/’20, 2-0.
  • Eerste editie & grootste nederlaag: 6 februari 1972, 4-0.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,16.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,40.

Vrijdag 7 mei, 20:00 uur, Spartastadion Het Kasteel te Rotterdam, Sparta Rotterdam – Vitesse, de 32e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis. Assistent-scheidsrechters: Rogier Honig en Halis Murat Kucukerbir. Vierde official: Robin Hensgens. Video-assistenten: Allard Lindhout en Jan de Vries.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: