18 december 2021 In de media

Voorbeschouwing Sparta Rotterdam vs Vitesse, zaterdag 18 december, 18:45 uur

Na een midweekse bekeroverwinning thuis tegen Sparta gaat Vitesse zaterdagavond alweer op bezoek bij de Rotterdammers.

Het bekerduel verliep deze week zeker niet eenvoudig, al had de tegenstander waarschijnlijk niet gescoord als er geen penalty cadeau was gegeven. Gelukkig waren er twee bijzondere doelpunten en kwam Vitesse gaandeweg beter in de wedstrijd. Nu in de competitie beginnen beide ploegen met meer kennis van de tegenstander, en ongetwijfeld met een iets aangepast elftal en speelwijze.

Eli Dasa en Oussama Darfalou zullen dit weekend ontbreken in de selectie door blessures. Million Manhoef lijkt deze speelronde als rechtsback te mogen starten. Daarnaast zou er ook weer plaats in de basis kunnen zijn voor Huisman, Tronstad en Buitink.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Houwen, Manhoef, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Bero, Huisman, Tronstad, Openda en Buitink.

Vitesse uit tegen Sparta Rotterdam

Sparta en Vitesse zijn de twee oudste clubs uit de Eredivisie. De eerste officiële wedstrijden werden in het jaar 1913 gespeeld. Aan het einde van het seizoen 1912-1913 troffen de ploegen elkaar namelijk in de strijd om het landskampioenschap, nadat Vitesse kampioen was geworden van de Oostelijke afdeling en Sparta van de Westelijke afdeling. Helaas trok Vitesse aan het kortste eind door uit en thuis met 1-2 te verliezen, waarbij in de uitwedstrijd twee strafschoppen werden gemist door de Arnhemmers.

Als clubs uit verschillende regio’s zou het tot de jaren 50 van de 20e eeuw duren voordat een eerste treffen in een reguliere competitie plaatsvond. In november 1955 werd het eerste uitduel op competitieniveau gespeeld in de Hoofdklasse A: Vitesse kwam met 0-1 uit de startblokken door Jan van Voorst, maar het zou uiteindelijk een 3-1 nederlaag worden.

In totaal speelde Vitesse 27 uitwedstrijden in reguliere competitie, één seizoen Hoofdklasse en 26 seizoenen Eredivisie. In de Eredivisie werd de eerste uitwedstrijd gespeeld in februari 1972 waarbij Vitesse met een 4-0 nederlaag naar huis ging. Natuurlijk werden er later ook betere resultaten geboekt, de balans is inmiddels net iets in het voordeel van het Geel-zwart: 9x winst tegenover 8x verlies, nog eens 9 duels kenden geen winnaar. Opvallend is dat er liefst zeven maal met een 1-1 gelijkspel werd afgefloten, voor het laatst in 2010. Slechts zevenmaal wist Vitesse meer dan één doelpunt te maken.

Onder de huidige tegenstanders in de competitie waren er zes waartegen Vitesse op vreemd veld gemiddeld beter presteerde (Cambuur, Fortuna, Willem II, Go Ahead, Heracles en PEC).

De grootste uit-overwinning op Sparta dateert van 9 mei 1993, toen het 0-3 werd met doelpunten van Bart Latuheru (2x) en Hans Gillhaus.
De laatste uitwedstrijd tegen Sparta werd dit jaar gespeeld op 7 mei waarbij de thuisploeg met 3-0 won. De doelpunten werden destijds gemaakt door Smeets, Thy en Emegha, spelers die ook nu nog bij de Rotterdamse selectie zitten.

Afgelopen woensdag scoorde Nikolai Baden Frederiksen tweemaal. Uit de huidige selectie heeft naast Frederiksen ook Tannane al eerder tegen Sparta gescoord.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken Oussama Darfalou, Eli Dasa, en Daan Reiziger door blessures. Oussama Tannane is uit de selectie gezet.

Sparta Rotterdam – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 26 wedstrijden: 9x winst, 9x gelijkspel, 8x verlies.
  • Laatste vijf edities: 2x winst, 1x gelijkspel, 2x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 0-1.
  • Grootste overwinning: seizoen 1992/’93, 0-3.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2009/’10, 1-1.
  • Gelijkspel: 1x 0-0, 7x 1-1, 1x 2-2.
  • Laatste nederlaag: seizoen 2020/’21, 3-0.
  • Eerste editie & grootste nederlaag: 6 februari 1972, 4-0.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,12.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,46.

Zaterdag 18 mei, 18:45 uur, Spartastadion Het Kasteel te Rotterdam, Sparta Rotterdam – Vitesse, de 17e speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis. Assistent-scheidsrechters: Roy de Nas en Yorick Weterings. Vierde official: Richard Martens. Video-assistenten: Joey Kooij en Joey Waleveld.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: