16 januari 2018 In de media

Voorbeschouwing Sparta Rotterdam vs Vitesse, dinsdag 16 januari, 20:00 uur

Op deze doordeweekse avond wordt de Eredivisie in 2018 heropend met het treffen van de twee oudste clubs uit de competitie, in Het Kasteel te Rotterdam.
Het betreft de inhaalwedstrijd van de 15e speelronde die oorspronkelijk was ingepland op 10 december, waarbij destijds sneeuwval de aftrap voorkwam. Aanstaand weekend staat de eerste reguliere speelronde van 2018 op het programma, waarbij Vitesse op de zaterdagavond thuis tegen SC Heerenveen zal spelen.

Sparta was in 2017 tweemaal de tegenstander van Vitesse en beide keren stapten de Arnhemmers winnend van het veld. Op 1 maart werd de halve finale van de KNVB beker met 1-2 gewonnen in Rotterdam, negen dagen later won Vitesse thuis in de competitie met 5-0. De huidige belangen zijn duidelijk met een korte blik op de ranglijst: Vitesse moet winnen om mee blijven doen om Europees voetbal, Sparta wil de gevarenzone van onderste plaatsen verlaten.

In een poging om het tij te keren in de tweede seizoenshelft heeft Sparta kort voor de winterstop trainer Alex Pastoor ontslagen en vervolgens Dick Advocaat aangesteld. Er werden tot nu toe ook drie nieuwe spelers aangetrokken waarvan er twee (Fred Friday en Dabney dos Santos) dinsdagavond inzetbaar zijn.

Bij Vitesse zullen bij deze midweekse wedstrijd in elk geval drie spelers ontbreken door blessures: Maikel van der Werff, Navarone Foor en Charlie Colkett. Daarentegen is Arnold Kruiswijk eindelijk hersteld van lang blessureleed en hij zou nu zelfs in de basis kunnen starten. Daarnaast is Matt Miazga één duel geschorst door de vijfde gele kaart die hij tegen PSV kreeg.

Tim Matavž is mogelijk niet helemaal wedstrijdfit, waardoor Castaignos de voorkeur zou kunnen krijgen in de basis tegen Sparta. Daarnaast liet Henk Fraser nog in het midden hoe de verdediging precies zal staan, het lijkt erop dat Dabo en Oude Kotte de voorkeur krijgen boven Lelieveld en Kruiswijk. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dan uit: Pasveer, Dabo (Lelieveld), Kashia, Oude Kotte (Kruiswijk), Faye, Bruns, Mount, Serero, Rashica, Castaignos (Matavž) en Linssen.
 
Het seizoen van Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam beleeft tot nu toe een matig seizoen waarin de ploeg niet hoger heeft gestaan dan de twaalfde plaats op de ranglijst. Na 17 gespeelde duels heeft Sparta in slechts zeven wedstrijden punten gepakt, met twee overwinningen en vijfmaal een gelijkspel. Met 11 punten staat de ploeg op de 17e plaats met een gelijk puntentotaal als de hekkensluiter Roda JC. Het doelsaldo van de Rotterdammers is -24 (13 voor, 37 tegen) waarbij het opvalt dat de ploeg niet alleen defensief te kort komt maar ook erg moeilijk tot scoren komt. In geen enkel officieel duel wist het team dit seizoen meer dan twee doelpunten te maken en geen ploeg uit de Eredivisie heeft minder vaak het net getroffen. Al acht keer werd er een duel niet gescoord, tegenover slechts twee duels dat het eigen doel schoon werd gehouden.

Van de elf behaalde punten werden er slechts drie buiten het eigen Kasteel behaald: er werd gelijkgespeeld bij NAC, Excelsior en Willem II. Thuis werd er beter gepresteerd: er werd gewonnen van Twente (1-0) en Groningen (2-1), daarnaast was er gelijkspel tegen PEC (1-1) en Heerenveen (0-0). Er gingen ook vier thuiswedstrijden verloren, tegen AZ (0-2), Roda JC (1-2), Utrecht (1-3) en Feyenoord (0-7).

In de eerste ronde van het bekertoernooi ging Sparta met 1-0 onderuit bij RKC Waalwijk, er zat dus geen herhaling van een halve finale in zoals het vorige seizoen.

De topscorers uit de ploeg van Advocaat zijn Robert Mühren en Nick Proschwitz met elk drie doelpunten. Zij worden gevolgd door drie spelers die tweemaal het net wisten te vinden: Ragnar Ache, Deroy Duarte en Craig Goodwin.
 
Vitesse uit tegen Sparta Rotterdam
Sparta en Vitesse zijn de twee oudste clubs uit de Eredivisie, maar als clubs uit verschillende regio’s zou het tot de jaren 50 van de 20e eeuw duren voordat een eerste treffen in reguliere competitie plaatsvond. De eerste officiële onderlinge wedstrijden werden echter al in het jaar 1913 gespeeld. Aan het einde van het seizoen 1912/1913 troffen de ploegen elkaar namelijk in de strijd om het landskampioenschap, nadat Vitesse kampioen was geworden van de Oostelijke afdeling en Sparta van de Westelijke afdeling. Helaas trok Vitesse aan het kortste eind door uit en thuis met 1-2 te verliezen, waarbij in de uitwedstrijd nota bene twee strafschoppen werden gemist door de Arnhemmers.

In totaal troffen Vitesse en Sparta elkaar in 24 eerdere competitieseizoenen, één seizoen Hoofdklasse en 23 seizoenen Eredivisie. In november 1955 werd het eerste uitduel op competitieniveau gespeeld in de Hoofdklasse A: Vitesse kwam met 0-1 uit de startblokken, maar het zou uiteindelijk een 3-1 nederlaag worden.

In de Eredivisie werd de eerste uitwedstrijd gespeeld in februari 1972 waarbij Vitesse met een 4-0 nederlaag naar huis ging. Gelukkig werden er later betere resultaten geboekt zodat de balans inmiddels in het voordeel is van het Geel-zwart: met 8x winst tegenover 6x verlies en daarnaast 9x gelijkspel. Opvallend daarbij is dat er liefst zeven maal met een 1-1 gelijkspel werd afgefloten.

De grootste uitoverwinning op Sparta dateert van 9 mei 1993, toen het 0-3 werd met doelpunten van Bart Latuheru (2x) en Hans Gillhaus.

De uitwedstrijd in de competitie van vorig seizoen werd met 0-1 gewonnen door een laat doelpunt van Ricky van Wolfswinkel. De meest recente uitwedstrijd tegen Sparta vond begin maart plaats in de halve finale van de KNVB beker: Lewis Baker zette Vitesse op 0-2 en kort na het tweede doelpunt bepaalde een eigen doelpunt van Kashia de eindstand op 1-2.

Uit de huidige selectie hebben Foor, Kashia, Kruiswijk en Matavž al eerder tegen Sparta gescoord, al deed laatstgenoemde dit nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Maikel van der Werff, Navarone Foor en Charlie Colkett in verband met (de nasleep van) blessures. Matt Miazga is één duel geschorst.

Sparta Rotterdam – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

* Totaal 23 wedstrijden: 8x winst, 9x gelijkspel, 6x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 0-1.
* Grootste overwinning: seizoen 1992/’93, 0-3.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2009/’10, 1-1.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 7x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2005/’06, 1-0.
* Eerste editie & grootste nederlaag: 6 februari 1972, 4-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,22.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,43.
 
Dinsdag 16 januari, 20:00 uur, Spartastadion Het Kasteel te Rotterdam, Sparta Rotterdam – Vitesse, de 15e speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.
Scheidsrechter: Danny Makkelie. Assistent-scheidsrechters: Diks en Steegstra. Vierde official: Van Herk.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: