1 maart 2017 In de media

Voorbeschouwing Sparta Rotterdam vs Vitesse, halve finale KNVB beker, woensdag 1 maart

Vitesse staat klaar voor één van de belangrijkste wedstrijden in jaren, de halve finale van de KNVB beker. Vitesse speelde in de historie vijf keer eerder een halve finale in het nationale bekertoernooi, waarbij het drie keer lukte om de finale te behalen.
Opvallend genoeg werden vier van de vijf wedstrijden als thuisspelende club gespeeld, al vond één duel daarvan in 1927 op neutraal terrein in Utrecht plaats. Alleen het eerste duel uit het seizoen 1911/1912 vond op bodem van de tegenstander plaats, bij VOC in Gouda. Het mag een goed voorteken zijn dat Vitesse deze uitwedstrijd wist te winnen, het werd destijds 2-3 tegen VOC.

Aan de laatste twee halve finales hebben we als supporters van het Geel-zwart minder goede herinneringen. Het lukte in de jaren 2000 en 2001 ondanks het thuisvoordeel van GelreDome niet om de wedstrijd binnen 90 minuten te beslissen, en in beide gevallen werd uiteindelijk geen finale behaald. Tegen Roda JC in 2000 werd de wedstrijd in verlenging beslist in ‘sudden death’ en een jaar later was FC Twente te sterk in de strafschoppenserie. Gelukkig lijkt de huidige selectie tot op het bot gemotiveerd om deze keer de finale weer te halen, zoals in de kwartfinale tegen Feyenoord op overtuigende wijze gedemonstreerd werd.

Eloy Room moest afgelopen zondag na 70 minuten het veld met een liesblessure verlaten en er bestond dus vrees dat hij deze woensdag niet inzetbaar zou zijn. Gelukkig was hij dinsdag gewoon weer aanwezig op de training en lijkt onze eerste doelman dus beschikbaar voor de basiself. Alleen voor Maikel van der Werff is het zeker dat hij dit duel aan zich voorbij moet laten gaan, hij kampt nog steeds met een knieblessure. Kruiswijk en Tighadouini zijn weer fit en zullen waarschijnlijk aan de aftrap verschijnen.

Voor een zestal spelers geldt dat ze momenteel ‘op scherp’ staan, dit betreft Baker, Kashia, Leerdam, Rashica, Van Wolfswinkel en de geblesseerd Van der Werff. Zij zouden bij een gele kaart de eventuele finale missen, maar hopelijk zijn ze daar niet teveel mee bezig en zijn er überhaupt geen kaarten te betreuren.
De vermoedelijke opstelling bestaat uit Room, Leerdam / Diks, Kashia, Miazga, Kruiswijk, Nakamba, Nathan, Baker, Rashica, Van Wolfswinkel en Tighadouini.
 
Sparta Rotterdam in het bekerseizoen 2016/2017
Sparta begon in de eerste ronde van het huidige bekerseizoen met een thuiswedstrijd tegen de buren van FC Dordrecht, waarbij voor de rust al een 3-0 voorsprong werd opgezet. Het duel werd uiteindelijk afgesloten met 3-1 waarna de loting wederom een thuiswedstrijd opleverde, ditmaal tegen PSV. Tegen de Eindhovenaren werd snel een 1-0 voorsprong gepakt, wat kort na de rust gelijkgetrokken werd tot 1-1. De Rotterdammers lieten zich echter niet van de wijs brengen en pakten vrijwel direct weer de voorsprong terug, ook hier werd uiteindelijk een 3-1 overwinning geboekt.
In de achtste finale werd uit met 3-0 van Heracles Almelo gewonnen door een hattrick van Zakaria El Azzouzi. Bij dit resultaat speelde wel mee dat Heracles vanaf de 29e minuut met een man minder op het veld stond door een rode kaart voor Lerin Duarte.

Alleen in de kwartfinale kreeg Sparta het echt moeilijk, in een uitduel bij FC Volendam. De reguliere speeltijd leverde geen doelpunten op en in de verlenging duurde het tot de 108e minuut voordat Sparta eindelijk wist te scoren, om vervolgens de voorsprong weer net zo snel uit handen te geven. Er waren uiteindelijk 16 strafschoppen nodig om een beslissing te forceren en de Rotterdammers naar de halve finale te brengen.
De Spartaanse topscorer in het bekertoernooi is El Azzouzi met vier doelpunten, hij wordt gevolgd door Thomas Verhaar met twee treffers. Bart Vriends, Mart Dijkstra en Loris Brogno wisten daarnaast elk ook nog eens te scoren.
 
Vitesse tegen Sparta Rotterdam in het nationale bekertoernooi
Vitesse en Sparta speelden tot nu toe vier keer tegen elkaar om de beker, waarvan er twee duels thuis en twee uit op het programma stonden. Het eerste duel vond plaats in het seizoen 1929/1930 en leverde de enige Vitesse-overwinning uit dit lijstje op, het werd 2-1 op Monnikenhuize.

In maart 1978 werd de kwartfinale in twee wedstrijden afgewerkt, waarbij Sparta beide duels met 2-0 wist te winnen en uitschakeling dus een feit was. De meest recente editie uit 1992 leverde een 2-2 gelijkspel op, met de Vitesse-doelpunten op naam van René Eijer en Richard Roelofsen. In de verlenging werd niet meer gescoord, waarna de strafschoppenserie vervolgens niet succesvol was omdat zowel John van den Brom als Theo Bos het net niet konden vinden.

Met een overwinning in de editie van vandaag zouden de statistieken weer gelijkgetrokken kunnen worden.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Maikel van der Werff geblesseerd aan zijn knie, hij is als enige zeker niet inzetbaar.
Bij de tegenstander ontbreken David Mendes da Silva en Bart Vriends waarschijnlijk.
 
Vitesse vs Sparta Rotterdam, wedstrijden in het nationale bekertoernooi:

  • Totaal 4 wedstrijden: 1x winst, 1x gelijkspel, 2x verlies
  • Seizoen 1991/1992, achtste finale, Sparta Rotterdam – Vitesse, 2-2 (verlies na strafschoppen)
  • Seizoen 1977/1978, kwartfinale, Sparta Rotterdam – Vitesse, 2-0
  • Seizoen 1977/1978, kwartfinale, Vitesse – Sparta Rotterdam, 0-2
  • Seizoen 1929/1930, derde ronde, Vitesse – Sparta Rotterdam, 2-1
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,00
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,75 

Woensdag 1 maart, 20:45 uur, Spartastadion Het Kasteel te Rotterdam, Sparta Rotterdam – Vitesse, de halve finale in het KNVB bekerseizoen 2016/'17.

Scheidsrechter: Pol van Boekel. Assistent-scheidsrechters: Goossens en Van Dongen. Vierde official: Manschot. Videoscheidsrechter: Blom.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: