10 december 2016 In de media

Voorbeschouwing Sparta Rotterdam vs Vitesse, zondag 11 december, 12:30 uur

Vitesse speelt in 2016 nog twee Rotterdamse uitwedstrijden in de Eredivisie, te beginnen bij de oudste club uit de competitie.
In de komende zeven dagen speelt Vitesse nog drie officiële wedstrijden omdat midweeks het bekerduel thuis tegen de Jodan Boys nog op het programma staat. Het jaar wordt vervolgens op zaterdagavond in de Kuip afgesloten. Deze zondagmiddag wordt Vitesse voor het eerst sinds februari 2010 weer ontvangen in het Kasteel, het Sparta-stadion is zo goed als uitverkocht. Trainer Henk Fraser keert hiermee terug bij de club waar hij ooit zijn voetbalcarrière begon, maar zoals hij in zijn voorbeschouwing aangaf geeft dat geen extra spanning aan de wedstrijd. Wel is de Vitesse-coach beducht voor de thuisreputatie van de Spartanen dit seizoen, waarbij de 3-1 overwinningen op Heerenveen in de competitie en PSV in de beker het meest in het oog springen.

Vitesse lijkt deze speelronde voor het eerst sinds half september weer over een volledig fitte selectie te kunnen beschikken. Ricky van Wolfswinkel en Arnold Kruiswijk zijn deze week weer als inzetbaar verklaard, Eloy Room trainde uit voorzorg even niet mee maar mist Sparta niet zo verzekerde de trainingsstaf. Het elftal dat afgelopen zaterdag van PEC wist te winnen zal niet op veel plaatsen gewijzigd worden, al liet Fraser onduidelijkheid bestaan over de spitspositie. Yuning Zhang presteerde bij afwezigheid van Van Wolfswinkel prima in de aanval, maar waarschijnlijk was dit optreden nog niet voldoende om tegen Sparta als eerste keuze in aanmerking te komen. De vermoedelijke basiself bestaat dan uit: Room, Leerdam, Kashia, Van der Werff, Ota, Foor, Nakamba, Baker, Rashica, Van Wolfswinkel (of Zhang) en Tighadouini.

De eerste seizoenshelft van Sparta Rotterdam
In de maanden augustus en september pakte Sparta in zeven competitiewedstrijden tien punten, niet slecht voor een ploeg die zes jaar ontbrak op het hoogste niveau. Maar in de acht duels die volgden werden slechts zeven punten behaald, waardoor een daling op de ranglijst niet te voorkomen was. Na 15 speelronden staat Sparta nu met 17 punten op de tiende plaats. Het doelsaldo is min vijf (22 voor, 27 tegen), de ploeg hield drie keer de nul en kwam zelf tweemaal niet tot scoren.

De Rotterdammers speelden tot nu toe zeven competitiewedstrijden in het eigen stadion waarvan alleen de eerste verloren ging: tegen Ajax werd het 1-3. De andere thuisduels leverden drie overwinningen en drie puntendelingen op. De overwinningen werden geboekt tegen Go Ahead (1-0), NEC (2-0) en Heerenveen (3-1), gelijkspel was er tegen AZ (1-1), Willem II (2-2) en Roda (2-2). Hiermee werden 12 van de 17 competitiepunten op het eigen kunstgras behaald, nog eens vier punten werden van vreemd kunstgras meegenomen. De ploeg lijkt zich dus gespecialiseerd te hebben.

In de duels om de KNVB beker speelde Sparta twee thuiswedstrijden die beide winnend werden afgesloten. Zowel FC Dordrecht als PSV werden hierbij met 3-1 naar huis gestuurd. Komende donderdag staat een uitwedstrijd tegen Heracles op het programma om een bekerronde verder te kunnen komen.

Loris Brogno is de topscorer van de ploeg van trainer Alex Pastoor, de Belgische aanvaller maakte inmiddels zeven competitiedoelpunten. Daarnaast maakte Zakaria El Azzouzi vier goals, Craig Goodwin en Thomas Verhaar volgen met elk drie treffers.

Vitesse uit tegen Sparta Rotterdam
In totaal troffen Vitesse en Sparta elkaar in 23 eerdere competitieseizoenen, één seizoen Hoofdklasse en 22 seizoenen Eredivisie. Op competitieniveau troffen de teams elkaar pas voor het eerst in de jaren 50, de eerste officiële wedstrijden werden echter al in het jaar 1913 gespeeld. Aan het einde van het seizoen 1912/1913 troffen de ploegen elkaar namelijk in de strijd om het landskampioenschap, nadat Vitesse kampioen was geworden van de Oostelijke afdeling en Sparta van de Westelijke afdeling. Helaas trok Vitesse aan het kortste eind door uit en thuis met 1-2 te verliezen, waarbij in de uitwedstrijd nota bene twee strafschoppen werden gemist door de Arnhemmers.

In de Eredivisie werd de eerste uitwedstrijd gespeeld in februari 1972 waarbij Vitesse uiteindelijk met een 4-0 nederlaag naar huis ging. Gelukkig werden er later betere resultaten geboekt zodat de balans inmiddels zelfs iets in het voordeel is van het Geel-zwart: met 7x winst tegenover 6x verlies en daarnaast 9x gelijkspel. Opvallend is dat er liefst zeven maal met een 1-1 gelijkspel werd afgefloten, zoals ook bij de meest recente editie in februari 2010 het geval was. De laatste uitoverwinning op Sparta dateert van 19 augustus 2007, destijds werd het 1-2 met Vitesse-doelpunten van Remco van der Schaaf en Gill Swerts.

Uit de huidige selectie hebben Van Wolfswinkel en Foor al eerder tegen Sparta gescoord, al deed laatstgenoemde dit nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is in principe iedereen inzetbaar.
Bij de tegenstander zijn Florian Pinteaux, Roland Bergkamp, Daniël Breedijk en Ryan Sanusi niet beschikbaar door blessures.

Sparta Rotterdam – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie
* Totaal 22 wedstrijden: 7x winst, 9x gelijkspel, 6x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2007/’08, 1-2.
* Grootste overwinning: seizoen 1992/’93, 0-3.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2009/’10, 1-1.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 7x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2005/’06, 1-0.
* Eerste editie & grootste nederlaag: 6 februari 1972, 4-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,23.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,50.

Zondag 11 december, 12:30 uur, Sparta-stadion Het Kasteel te Rotterdam, Sparta Rotterdam – Vitesse, de 16e speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.
Scheidsrechter: Allard Lindhout; assistent-scheidsrechters: Janson en Lapar; vierde official: Van Herk.

 
Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: