23 november 2019 In de media

Voorbeschouwing Sparta Rotterdam vs Vitesse, zondag 24 november, 16:45 uur

Vitesse speelt nog zes officiële wedstrijden in de resterende weken van 2019, te beginnen met een uitwedstrijd in Rotterdam.
Sparta Rotterdam staat momenteel op de twaalfde plaats met 16 punten uit 13 wedstrijden. Niet slecht voor een ploeg die dit jaar als niet-kampioen gepromoveerd is. In eigen huis werden tien punten gepakt in zes wedstrijden, met overwinningen op VVV (4-1), RKC (4-0) en Twente (2-1) en daarnaast een gelijkspel tegen PSV (2-2).

Er werd thuis verloren van Ajax (1-4) en Utrecht (1-2). De ploeg van Henk Fraser kwam dus in elk thuisduel tot scoren, de gemiddelde productie is hierbij ruim twee goals per wedstrijd. Naast Fraser komt Vitesse ook de bekende gezichten van Faye en Karami tegen in Rotterdam.

Bij Vitesse sloot de afgelopen week de speelgerechtigde Keisuke Honda aan en Navarone Foor keerde terug van een blessure. Daar staat tegenover dat Eli Dasa geblesseerd is geraakt en Nouha Dicko een twijfelgeval is.

Leonid Slutskiy liet donderdag al optekenen dat Honda zondagmiddag speeltijd krijgt, waarschijnlijk direct als basisspeler. Honda speelde zijn laatste officiële duel op 22 mei maar heeft sindsdien zijn conditie wel op peil gehouden met individuele trainingen.

Door het ontbreken van Dasa lijkt de rechtsbackpositie een zekerheid voor Lelieveld. Daarnaast lijkt Buitink een basisplaats te krijgen ten koste van Grot.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Lelieveld, Doekhi, Obispo, Clark, Bero, Bazoer, Buitink, Honda, Linssen en Matavž.

In de laatste 30 onderlinge duels wist Sparta slechts eenmaal te winnen van Vitesse, dat was de uitwedstrijd in december 2005 (1-0).
 
Vitesse uit tegen Sparta Rotterdam
Sparta en Vitesse zijn de twee oudste clubs uit de Eredivisie, maar als clubs uit verschillende regio’s zou het tot de jaren 50 van de 20e eeuw duren voordat een eerste treffen in reguliere competitie plaatsvond. In november 1955 werd het eerste uitduel op competitieniveau gespeeld in de Hoofdklasse A: Vitesse kwam met 0-1 uit de startblokken, maar het zou uiteindelijk een 3-1 nederlaag worden.

De eerste officiële wedstrijden werden echter al in het jaar 1913 gespeeld. Aan het einde van het seizoen 1912/1913 troffen de ploegen elkaar namelijk in de strijd om het landskampioenschap, nadat Vitesse kampioen was geworden van de Oostelijke afdeling en Sparta van de Westelijke afdeling. Helaas trok Vitesse aan het kortste eind door uit en thuis met 1-2 te verliezen, waarbij in de uitwedstrijd nota bene twee strafschoppen werden gemist door de Arnhemmers.

In totaal troffen Vitesse en Sparta elkaar in 25 eerdere competitieseizoenen, één seizoen Hoofdklasse en 24 seizoenen Eredivisie. In de Eredivisie werd de eerste uitwedstrijd gespeeld in februari 1972 waarbij Vitesse met een 4-0 nederlaag naar huis ging. Gelukkig werden er later betere resultaten geboekt zodat de balans inmiddels in het voordeel is van het Geel-zwart: 9x winst tegenover 6x verlies en daarnaast 9x gelijkspel. Opvallend daarbij is dat er liefst zeven maal met een 1-1 gelijkspel werd afgefloten.

De grootste uitoverwinning op Sparta dateert van 9 mei 1993, toen het 0-3 werd met doelpunten van Bart Latuheru (2x) en Hans Gillhaus.
De vorige uitwedstrijd tegen Sparta werd gespeeld in januari 2018, als inhaalduel nadat het duel eerder om sneeuwval was afgelast. De wedstrijd werd met 0-1 gewonnen door een doelpunt van Mason Mount.

In het laatste officiële competitieduel tegen Sparta, april 2018 thuis, werd er liefst met 7-0 gewonnen. Dit was de grootste overwinning van Vitesse in de Eredivisie. De doelpunten werden gemaakt door Bryan Linssen (2x), Thulani Serero, Roy Beerens, Sander Fischer (e.d.), Tim Matavž en Thomas Bruns.

Uit de huidige selectie heeft naast Linssen, Beerens en Matavž ook Foor al eerder tegen Sparta gescoord, laatstgenoemde deed dit namens Vitesse in een thuiswedstrijd in maart 2017.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Oussama Tannane, Hilary Gong en Charly Musonda al langere tijd door knieblessures. Eli Dasa liep in de interlandperiode een blessure op, de beschikbaarheid van Nouha Dicko is twijfelachtig.
Bij Sparta ontbreekt Suently Alberto met een achillespeesblessure.
 
Sparta Rotterdam – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 24 wedstrijden: 9x winst, 9x gelijkspel, 6x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 0-1.
* Grootste overwinning: seizoen 1992/’93, 0-3.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2009/’10, 1-1.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 7x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2005/’06, 1-0.
* Eerste editie & grootste nederlaag: 6 februari 1972, 4-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,21.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,38.
 
Zondag 24 november, 16:45 uur, Spartastadion Het Kasteel te Rotterdam, Sparta Rotterdam – Vitesse, de 14e speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.

Scheidsrechter: Christiaan Bax. Assistent-scheidsrechters: Rens Bluemink en Roy de Nas. Vierde official: Laurens Gerrets. Video-assistenten: Ingmar Oostrom en Mark Strijker.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: