26 oktober 2013 In de media

Voorbeschouwing Vitesse – FC Groningen, zondag 27 oktober, 16:30 uur

Dit weekend sluit Vitesse in een thuiswedstrijd het Eredivisie-weekend af. De aftrap tegen FC Groningen is zondag om half vijf, wintertijd.
FC Groningen staat sinds dit seizoen onder leiding van oud-Vitessenaar Erwin van de Looi. Hij speelde in totaal 155 officiële wedstrijden voor het geel-zwart in de periode van 1992 tot 1997 en scoorde daarbij tweemaal. Zijn ploeg is dit seizoen vooral succesvol in de thuiswedstrijden, waarbij werd gewonnen van Utrecht, RKC, AZ en PSV en daarnaast alleen Ajax een punt naar huis wist mee te nemen.
Uitwedstrijden zijn een ander verhaal voor FC Groningen: alleen de seizoensopening tegen NEC werd gewonnen, Go Ahead leverde nog een punt op, maar Cambuur, Heerenveen en Twente waren met ruime cijfers te sterk. De Groningers scoorden 10 doelpunten in de vijf uitwedstrijden, maar Marco Bizot (de doelman) mocht ook 17 keer vissen. Aanvallend is de ploeg uit net zo sterk als thuis, maar de defensie maakt dus duidelijk het verschil – in negatieve zin.
Nick van der Velden, Género Zeefuik en Richairo Živković zijn momenteel de clubtopscorers met ieder drie doelpunten; nog zeven andere spelers waren ook trefzeker. Van de totale doelpuntenproductie is liefst 80% uit de tweede helft; bij Vitesse is dit 63%. De ploeg staat na tien speelronden op 17 punten; evenveel als Vitesse, maar het wit-groen heeft een slechter doelsaldo.
 
In de geschiedenis van deze thuiswedstrijd uit de Eredivisie wist Vitesse 11 van de 23 edities te winnen, zeven maal werden de punten gedeeld. Opvallend hierbij is dat het duel liefst zes keer een doelpuntloze 0-0 opleverde.
De grootste overwinning dateert van eind februari 1997: Vitesse won met 6-1. Nikos Machlas scoorde in de eerste helft vier doelpunten, Makaay en Del Olmo tekenden in de tweede helft voor het half dozijn.
Uit de huidige selectie hebben Havenaar, Kashia, Van der Heijden, Janssen en Van der Struijk eerder tegen FC Groningen gescoord. Vorig seizoen won Vitesse thuis met 2-0 door doelpunten van Havenaar en Bony; uit werd met 0-3 gewonnen door doelpunten van Havenaar, Kalas en Bony.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Jan-Arie van der Heijden vanwege een schorsing voor zijn 5e gele kaart en Jonathan Reis is nog altijd disciplinair geschorst. Adnane Tighadouini is niet wedstrijdfit en ondertussen is Theo Janssen de komende maanden uitgeschakeld vanwege zijn knieblessure.
Bij de tegenstander ontbreken David Texeira, Género Zeefuik, Henk Bos en Nick Bakker vanwege lies-, hamstring- en knieblessures. De beschikbaarheid van Hilal Ben Moussa is onzeker en Timo Letschert is disciplinair geschorst.
 
Vitesse – FC Groningen, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 23 wedstrijden: 11x winst, 7x gelijkspel, 5x verlies.
* Laatste winst: seizoen 2012/’13, 2-0.
* Grootste winst: seizoen 1996/’97, 6-1.
* Laatste (en grootste) verlies: seizoen 2008/’09, 0-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2011/’12, 0-0.
* Gelijkspel: 6x 0-0, 1x 2-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,57.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,87.
* Eerste editie: 24 oktober 1971, 1-2.
 
Zondag 27 oktober 2013, 16:30 uur, GelreDome: Vitesse – FC Groningen, de elfde speelronde in het Eredivisieseizoen 2013/’14. Er is vrije verkoop.
Scheidsrechter: Björn Kuipers; assistent-scheidsrechters: Van Roekel en Zeinstra; vierde official: Bax.

Supportersvereniging Vitesse/stats.sv-vitesse.nl, vi.nl, soccerway.com/ Foto’s SV

Hoofdsponsor: