21 december 2014 In de media

Voorbeschouwing Vitesse – Heracles Almelo

Vitesse sluit dit weekend de eerste helft van het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo.
Vorig jaar speelde Vitesse op 21 december een uitwedstrijd tegen Heracles, nu exact een jaar later staat een thuiswedstrijd tegen dezelfde ploeg op het programma. Die wedstrijd in het vorige seizoen ging vooraf door een pijnlijke nederlaag in het bekertoernooi na een reeks gewonnen competitiewedstrijden met Vitesse op de koppositie – hoe groot kon het contrast met dit huidige seizoen zijn?

Deze 17e speelronde is de afsluiting van 2014, een jaar dat voor Vitesse niet echt als succesjaar kan worden aangeduid, maar met een positieve blik kan deze week weer een kantelpunt zijn waarbij volgend jaar de weg naar boven wordt ingezet.

Peter Bosz houdt voor de aanstaande thuiswedstrijd waarschijnlijk vast aan de ploeg die vanaf de vijfde minuut in het veld stond tegen Ajax. De beschikbaarheid van Wallace is namelijk nog onzeker en Kevin Diks toonde zich een prima vervanger.
 
Het seizoen 2014/15 van Heracles Almelo
Na 16 speelronden staat Heracles met 16 punten op de 14e plaats van de Eredivisie, net boven het randje met de nacompetitie-plaatsen. Het huidige doelsaldo is -6 (27 voor, 33 tegen) en slechts eenmaal werd de nul gehouden.

Uit de uitwedstrijden behaalde Heracles 9 punten door te winnen van Go Ahead, Heerenveen en Utrecht – dat waren ook de meest recente uitwedstrijden. In de vijf eerdere uitwedstrijden dit seizoen werd verloren van Groningen, Excelsior, Ajax, PEC en Feyenoord. Over de acht uitduels is het doelsaldo -3 (14 voor, 17 tegen) waarbij de ploeg elke wedstrijd tot scoren kwam en eenmaal de nul wist te houden. Heracles heeft dus geen problemen om tot scoren te komen, maar ze incasseren simpelweg teveel tegendoelpunten; gemiddeld valt de eerste tegentreffer in uitwedstrijden zelfs al na 14 minuten.

De huidige Eredivisie-topscorers van Heracles zijn Wout Weghorst en Oussama Tannane met ieder vijf treffers; Thomas Bruns en Bryan Linssen volgen met ieder vier doelpunten.
 
Afgelopen dinsdag ging de ploeg flink door de ondergrens en leed het een 0-3 thuisnederlaag in de beker, tegen tien man van SC Cambuur. In de voorafgaande periode had Heracles juist de weg naar boven gevonden uit de degradatiezone, al was het 1-1 gelijkspel in de laatste speelronde thuis tegen FC Dordrecht een flinke domper. Al met al heeft de ploeg van John Stegeman genoeg reden om tegen Vitesse weer het beste uit zichzelf te willen halen – zondag zien we of dat lukt.
 
Vitesse thuis tegen Heracles Almelo
De eerste officiële wedstrijden tussen Vitesse en Heracles dateren al van begin jaren twintig in de vorige eeuw. Vitesse had thuis doorgaans weinig te duchten van deze tegenstander, slechts 8 van de 46 officiële wedstrijden in Arnhem leverden geen punten op. Er is bovendien geen tegenstander waartegen Vitesse in competitie vaker doel trof dan Heracles.

In de negen thuiswedstrijden in de Eredivisie werd slechts eenmaal verloren en gelijkgespeeld. De Arnhemmers vonden 20 keer het net, gemiddeld meer dan twee goals per wedstrijd dus, met daartegenover niet meer dan ruim een halve tegentreffer.
 
Vorig seizoen won Vitesse het openingsduel thuis tegen Heracles met 3-1 door doelpunten van Leerdam, Pedersen en Ibarra; Matthew Amoah mocht in extra tijd de eer redden voor de Almeloërs.
Uit de huidige selectie hebben Leerdam, Ibarra, Kashia, Pröpper en Labyad al tegen Heracles gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Piet Velthuizen totaan de winterstop vanwege een operatie aan een ontstoken teen. De beschikbaarheid van Wallace is nog onzeker, nadat hij met letsel aan de neus uitviel in de beker.
Bij de tegenstander zijn Bart Schenkeveld, Mark Engberink, Simon Cziommer afwezig vanwege blessures.
 
Vitesse – Heracles Almelo, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 9 wedstrijden: 7x winst, 1x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, 3-1.
* Grootste overwinning en eerste editie: 29 oktober 2005, 5-1.
* Gelijkspel: seizoen 2012/’13, 1-1.
* Nederlaag: seizoen 2009/’10, 0-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,22.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,56.
 
Zondag 21 december, 12:30 uur, GelreDome, Vitesse – Heracles Almelo, de 17e speelronde van het Eredivisieseizoen 2014/'15.
Scheidsrechter: Ed Janssen; assistent-scheidsrechters: Zeinstra en Dobre; vierde official: Van den Heuvel.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: