14 december 2013 In de media

Voorbeschouwing Vitesse – NAC Breda, zondag 15 december, 14:30 uur

Dit weekend sluit Vitesse de eerste helft van het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen een ploeg uit het westen van Brabant.
Hoewel dit weekend niet de laatste speelronde is voor de winterstop en er in 2013 ook nog bekervoetbal op het programma staat, na dit weekend hebben de clubs elkaar wel allemaal één keer ontmoet in de competitie. Op zondagavond kan dus voorzichtig de balans opgemaakt worden: wie doen er mee in het seizoen 2013/2014 en wie is de “Herbstmeister”?! Zondag kan Vitesse deze officieuze titel zekerstellen door te winnen tegen NAC.
 
NAC Breda dit seizoen
Na 16 speelronden staat NAC Breda op de 12e plaats met 19 punten. Driekwart van de punten is thuis behaald, slechts vijf punten werden op vreemde bodem veroverd.
Thuis was NAC dit seizoen nog te sterk voor AZ, Heracles, Go Ahead en PSV, en er was een gelijkspel tegen NEC en Groningen. Alleen Heerenveen en ADO wisten de ploeg in Breda te verslaan, nog aan het begin van het seizoen.

Uitwedstrijden zijn een ander verhaal: NAC wist slechts één wedstrijd te winnen (Roda JC) en tweemaal een gelijkspel te behalen (bij Cambuur en PEC). Sinds 28 september heeft de ploeg van Nebojša Gudelj buiten Breda geen punt meer gepakt, met sindsdien nederlagen tegen Utrecht, RKC, Twente en Ajax. In de acht gespeelde uitwedstrijden wist de ploeg nog tweemaal de nul te houden, maar kwam het zelf ook viermaal niet tot scoren; het doelsaldo uit is -10 (10 voor, 20 tegen). NAC werd daarnaast in de derde ronde van de KNVB beker uitgeschakeld in een uitwedstrijd tegen SC Cambuur.
Rydell Poepon is momenteel clubtopscorer met vijf doelpunten, gevolgd door Danny Verbeek en Stipe Perica met ieder vier treffers.
 
Vitesse thuis tegen NAC Breda
Vitesse won in de Eredivisie net iets meer dan de helft van de thuiswedstrijden tegen NAC Breda: 12 van de 23. Verder eindigden zes van de wedstrijden in een gelijkspel en in de overige vijf wedstrijden trok NAC aan het langste eind.
Van de gemiddeld bijna drie doelpunten per wedstrijd maakt Vitesse er een kleine twee. Vitesse hield acht keer de nul en kwam zelf viermaal niet tot scoren. De grootste overwinning dateert van 25 maart 1998: in de openingswedstrijd van GelreDome won Vitesse met 4-1 door doelpunten van Čurović (2x), Trustfull en Machlas.
Vorig seizoen werd de thuiswedstrijd met 3-0 gewonnen door doelpunten van Bony (2x) en Ibarra. De uitwedstrijd werd met een even grote score afgesloten door doelpunten van Bony (2x) en Reis.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Theo Janssen voorlopig vanwege een knieblessure. Mike Havenaar is wel beschikbaar; hij kreeg een schorsing van vier wedstrijden van de tuchtcommissie, maar omdat Vitesse in beroep is gegaan is deze schorsing voorlopig opgeschort.
Bij de tegenstander ontbreekt Joey Suk vanwege een schorsing en ontbreken Rydell Poepon en Danny Verbeek vanwege blessures.
 
Vitesse – NAC Breda, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 23 wedstrijden: 12x winst, 6x gelijkspel, 5x verlies.
* Laatste winst: seizoen 2012/’13, 3-0.
* Grootste winst: seizoen 1997/’98, 4-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2010/’11, 0-0.
* Gelijkspel: 2x 0-0, 2x 1-1, 1x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste (en grootste) verlies: seizoen 2008/’09, 0-3.
* Eerste editie: 7 november 1971, 1-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,78.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,09.
 
Zondag 15 december 2013, 14:30 uur, GelreDome: Vitesse – NAC Breda, de 17e speelronde in het Eredivisieseizoen 2013/’14.
Scheidsrechter: Tom van Sichem; assistent-scheidsrechters: Strijker en De Vree; vierde official: Bax.

Supportersvereniging Vitesse/Bronnen: o.a. stats.sv-vitesse.nl, soccerway.com, vi.nl

Hoofdsponsor: