15 maart 2014 In de media

Voorbeschouwing Vitesse – PSV, zaterdag 15 maart, 18:45 uur

Na een historische uitoverwinning eerder dit seizoen kan Vitesse zaterdag aan de bak om thuis ook historie te schrijven.
Begin december vorig jaar won Vitesse met 2-6 van PSV; een klinkende overwinning van een goed draaiend Vitesse op een ploeg die niet meer wist wat winnen was. Inmiddels heeft die tegenstander weer wat vertrouwen herwonnen en het geel-zwart kan dus aan de bak om te laten zien dat de huidige plaats in de top gerechtvaardigd is. Kelvin Leerdam traint inmiddels weer volop mee met de selectie, maar hij zal waarschijnlijk niet in de basis starten omdat hij nog wedstrijdritme mist.
 
PSV dit seizoen
Bij de aanvang van het seizoen was het vertrouwen in Eindhoven groot, er zou meegespeeld gaan worden om de titel. Na enkele wedstrijden bleek echter al dat verschillende ploegen de zwaktes bij PSV makkelijk bloot wisten te leggen en met regelmaat werden punten verloren. Vanaf de tweede helft van oktober wist de ploeg van Cocu zeven wedstrijden op rij niet te winnen, waarbij een plaats in het rechter rijtje het resultaat was. Pas na het pak slaag van Vitesse wist de ploeg weer op te krabbelen, en vanaf 5 februari werden de meest recente zes wedstrijden op rij gewonnen.
PSV staat inmiddels op de vijfde plaats met 47 punten, een achterstand van vijf punten op Vitesse. Twee derde van de punten werd in eigen huis behaald, uit loopt het een stuk stroever. In 14 gespeelde uitwedstrijden behaalde PSV 17 punten, met een neutraal doelsaldo (22 goals voor en tegen) en slechts éénmaal een clean sheet. Er werd uit gewonnen van ADO, Utrecht, Cambuur, Nec en Go Ahead; Heracles en Twente leverden een gelijkspel op.
De huidige topscorers van PSV zijn Jürgen Locadia en Memphis Depay met ieder negen doelpunten.
 
Vitesse thuis tegen PSV in de Eredivisie
De laatste overwinning dateert van februari 1997, toen Arco Jochemsen met zijn 1-0 voor het enige doelpunt tekende. Vitesse won dus nog nooit van PSV in GelreDome, en het wordt weleens tijd dat daar verandering in komt.
Naast twee zeer bescheiden overwinningen thuis werd maar liefst 14 keer gelijkgespeeld en 12 keer ging de wedstrijd verloren. Van de laatste vijf wedstrijden in Arnhem werden er vier gelijkgespeeld; vorig seizoen werd het 2-2 met twee doelpunten van Wilfried Bony.
Uit de huidige selectie hebben Piazon, Havenaar, Leerdam, Pröpper en Van Aanholt al eerder tegen PSV gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Marko Meerits vanwege een knieblessure.
Bij de tegenstander ontbreekt Georginio Wijnaldum, hij is nog geblesseerd/niet wedstrijdfit.
 
Vitesse – PSV, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 28 wedstrijden: 2x winst, 14x gelijkspel, 12x verlies.
* Laatste (en grootste) winst: seizoen 1996/’97, 1-0.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2012/’13, 2-2.
* Gelijkspel: 5x 0-0, 4x 1-1, 4x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste verlies: seizoen 2010/’11, 0-2.
* Grootste verlies: seizoen 1999/’00, 1-6.
* Eerste editie: 21 november 1971, 1-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,79.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,64.
 
Zaterdag 15 maart 2014, 18:45 uur, GelreDome: Vitesse – PSV, de 28e speelronde in het Eredivisieseizoen 2013/’14.
Scheidsrechter: Kevin Blom; assistent-scheidsrechters: Diks en Simons; vierde official: Sanders.
 


 
Supportersvereniging Vitesse / o.a. stats.sv-vitesse.nl, soccerway.com

Hoofdsponsor: