1 maart 2014 In de media

Voorbeschouwing Vitesse – Roda JC Kerkrade, zaterdag 1 maart, 20:45 uur

Vitesse speelt in maart vijf keer op de zaterdagavond, om te beginnen dit weekend thuis waarbij de nummer laatst uit de Eredivisie op bezoek komt.
Na de tweede helft tegen RKC Waalwijk lijkt het goede gevoel en het vertrouwen weer een beetje teruggekeerd in de ploeg van Peter Bosz. De ingrepen in de rust pakten goed uit, maar het is de vraag of dat op dezelfde manier doorgezet kan worden in de basis tegen Roda JC. De verrassing is er nu vanaf en het is daarnaast verre van zeker dat Bosz met Vejinović durft te starten als centrale verdediger. Het was die verschuiving op het veld waardoor ruimte ontstond voor Qazaishvili, en RKC de grip die het in de eerste helft nog had verloor.
Hoe de puzzel op het middenveld dit weekend wordt opgelost is daarnaast ook nog afhankelijk van de beschikbaarheid van Pröpper die deze week met een lichte blessure kampte. Door het ontbreken van Leerdam en Van Aanholt zijn de backposities deze speelronde in elk geval weer toebedeeld aan Van de Struijk en Achenteh.
 
Roda JC Kerkrade dit seizoen
Vanaf het begin van het seizoen presteerde de ploeg uit Kerkrade nogal wisselvallig, maar sinds eind november daalde het niveau tot onder nul. Zo verloor Roda JC maar liefst negen van de laatste elf gespeelde competitiewedstrijden, waarbij de trainerswissel halverwege het seizoen ook nog geen verandering bracht. Na de 25e speelronde staat de ploeg nu onderaan de ranglijst met slechts 22 punten, minder dan de helft dus dan de 46 punten die Vitesse inmiddels heeft behaald voor de derde plaats.
Van de 22 punten van Roda werden er tien buiten het eigen stadion behaald, door twee overwinningen (bij ADO en RKC) en vier gelijke spelen (Utrecht, Groningen, AZ, Heerenveen). In de twaalf gespeelde uitwedstrijden is het doelsaldo -8 (20 voor, 28 tegen), kwam de ploeg viermaal niet tot scoren en werd alleen tegen ADO de nul gehouden.
De ploeg van Jon Dahl Tomasson heeft Krisztián Németh als topscorer met 8 doelpunten, gevolgd door Mitchell Donald met 6 treffers.
 
Vitesse thuis tegen Roda JC Kerkrade
De laatste drie thuiswedstrijden tegen Roda JC werden overtuigend gewonnen met 5-2, 5-0 en 3-0, maar door de jaren heen heeft Vitesse in de Eredivisie maar een betrekkelijk klein overwicht gehad. Van de 27 gespeelde edities won Vitesse 11 maal, werd 9 maal gelijkgespeeld en 7 maal verloren.
Op basis van het gemiddelde aantal doelpunten zou een 2-1 overwinning verwacht kunnen worden, maar die uitslag stond nog niet eerder op de borden.
De grootste overwinning dateert van 7 februari 1993; het werd destijds 6-1 met doelpunten van John van den Brom (3x), Ton van Bremen, Huub Loeffen en Bart Latuheru.
Eerder dit seizoen werd de uitwedstrijd met 1-1 gelijkgespeeld met een doelpunt van Qazaishvili en om de KNVB beker werd uit met 3-1 verloren waarbij Van Aanholt de eer nog wist te redden.
Uit de huidige selectie wisten ook Havenaar, Pröpper, Kashia, Janssen en Vejinović het net al eens te vinden tegen Roda JC.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Theo Janssen, Marko Meerits en Kelvin Leerdam vanwege knieblessures; Patrick van Aanholt is nog één wedstrijd geschorst als gevolg van zijn rode kaart tegen FC Twente. De beschikbaarheid van Davy Pröpper is onzeker.
Bij de tegenstander ontbreken Frank Demouge, Mark-Jan Fledderus, Anco Jansen en Bart Biemans vanwege blessures en is de beschikbaarheid van Henk Dijkhuizen nog onzeker. Daarnaast zijn Guy Ramos en Kees Luijckx geschorst.
 
Vitesse – Roda JC Kerkrade, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 27 wedstrijden: 11x winst, 9x gelijkspel, 7x verlies.
* Laatste winst: seizoen 2012/’13, 3-0.
* Grootste winst: seizoen 1992/’93, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2007/’08, 1-1.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 5x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste (en grootste) verlies: seizoen 2009/’10, 2-5.
* Eerste editie: 5 maart 1978, 2-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,85.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,26.
 
Zaterdag 1 maart 2014, 20:45 uur, GelreDome: Vitesse – Roda JC Kerkrade, de 26e speelronde in het Eredivisieseizoen 2013/’14.
Scheidsrechter: Richard Liesveld; assistent-scheidsrechters: Langkamp en Steegstra; vierde official: Blank.

 
Supportersvereniging Vitesse / stats.sv-vitesse.nl, soccerway.com, vi.nl

Hoofdsponsor: