30 november 2013 In de media

Voorbeschouwing Vitesse – SC Cambuur-Leeuwarden, zondag 1 december, 14:30 uur

Net als in het afgelopen weekend verdedigt Vitesse aanstaande zondag de koppositie tegen een ploeg die sinds dit seizoen weer op het hoogste competitieniveau uitkomt.
Vitesse trapt zondag om half drie af in een thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. Jonathan Reis zal geen deel meer uitmaken van de selectie, zijn contract wordt ontbonden. Ondertussen keert Kelvin Leerdam terug na één wedstrijd schorsing.
 
SC Cambuur-Leeuwarden dit seizoen
SC Cambuur werd vorig seizoen kampioen van de Jupiler League en mocht daardoor na een afwezigheid van 13 jaar weer aan de Eredivisie deelnemen. In de nu gespeelde 14 competitieduels werden 15 punten behaald, waarvan slechts twee punten op vreemde bodem. De ploeg staat hiermee op de 14e plaats, maar kan nog door Heracles en ADO achterhaald worden omdat deze teams nog een wedstrijd tegoed hebben.
Thuis presteert Cambuur vrij sterk; Groningen, Heracles, Utrecht en NEC vertrokken met lege handen uit het Cambuurstadion, NAC wist nog één punt te behalen. Alleen Twente en Feyenoord wonnen in Leeuwarden en alleen Feyenoord wist meer dan één tegendoelpunt te creëren.
In de uitwedstrijden is het juist Cambuur dat problemen heeft om te scoren: slechts twee treffers in zeven wedstrijden. Met dergelijke cijfers is het opvallend dat de Friezen toch nog gelijk wisten te spelen in Eindhoven en Deventer, beide overigens met een doelpuntloze eindscore. Roda, PEC, Heerenveen, AZ en ADO waren te sterk, met minimaal twee tegendoelpunten per wedstrijd. Alleen FC Utrecht presteert buiten het eigen stadion slechter dan Cambuur.
De clubtopscorer is Michiel Hemmen met 4 treffers, gevolgd door Erik Bakker die twee keer het net vond. De ploeg van Dwight Lodeweges hield zowel uit als thuis twee maal de nul.
 
Vitesse thuis tegen SC Cambuur
Sinds de oprichting van SC Cambuur in 1964, trof Vitesse de Friezen in 24 eerdere competitieseizoenen; de meeste duels vonden plaats in de Eerste Divisie. Van de 19 thuiswedstrijden in de Eerste Divisie won Vitesse er zeven, werden er zes gelijkgespeeld en zes verloren. Het laatste duel dat Vitesse in Arnhem verloor was ruim 27 jaar geleden; op 24 augustus 1986 werd het 1-2 met een doelpunt van Martin Laamers (zijn eerste officiële treffer).
In de Eredivisie speelden de ploegen slechts in vier seizoenen tegen elkaar, verdeeld over de periode 1992 t/m 1999. Alleen in het seizoen 1992/’93 won Vitesse niet en werden de punten gedeeld. De grootste overwinning werd geboekt in september 1998, toen Vitesse door drie treffers van Marko Perović en één van Nikos Machlas met 4-2 zegevierde.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Theo Janssen vanwege een knieblessure.
Bij de tegenstander ontbreekt Lucas Bijker vanwege een blessure en de beschikbaarheid van Michiel Hemmen is onzeker (niet wedstrijdfit).
 
Vitesse – SC Cambuur-Leeuwarden, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 4 wedstrijden: 3x winst, 1x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste winst: seizoen 1999/’00, 1-0.
* Grootste winst: seizoen 1998/’99, 4-2.
* Gelijkspel, eerste editie: seizoen 1992/’93, 14 maart 1993, 1-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,00.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,00.
 
Zondag 1 december 2013, 14:30 uur, GelreDome: Vitesse – SC Cambuur-Leeuwarden, de 15e speelronde in het Eredivisieseizoen 2013/’14.
Scheidsrechter: Björn Kuipers; assistent-scheidsrechters: Van Roekel en Zeinstra; vierde official: Lindhout.
Supportersvereniging Vitesse/ o.a. stats.sv-vitesse.nl, vi.nl, soccerway.com

Hoofdsponsor: