29 maart 2014 In de media

Voorbeschouwing Vitesse – sc Heerenveen, zaterdag 29 maart, 18:45 uur

Terwijl Vitesse defensieve zorgen heeft komt zaterdag de topscorer uit de Eredivisie op bezoek.
Er staan dit seizoen nog vijf Eredivisie-wedstrijden op het programma waarbij Vitesse nog drie keer thuis speelt; eerst komt dit weekend sc Heerenveen naar GelreDome.
Uit nood geboren speelt Vitesse zaterdag met een verdediging waarvan vorige week niet één speler op dezelfde plek stond; van rechts naar links zullen Achenteh, Mori, Van der Heijden en Van Aanholt de verdediging vormen. Door een schorsing ontbreken namelijk Kashia en Leerdam en daarnaast is Van der Struijk niet beschikbaar door een knieblessure die hij vroeg in de wedstrijd tegen Groningen opliep. Het middenveld en de aanval blijven waarschijnlijk ongewijzigd ten opzichte van de basis van vorige week.
 
Sc Heerenveen dit seizoen
Sc Heerenveen staat met 44 punten op de zesde plaats, acht punten onder Vitesse. De ploeg lijkt hiermee bijna zeker van een plaats in de Play-offs om Europees voetbal, want zowel naar onder als naar boven zit een gat van acht punten om nog buiten deze Play-offs te eindigen. De Friezen zouden de laatste vijf competitiewedstrijden dus enigszins achterover kunnen leunen, maar eergevoel en vertrouwen alleen al dicteren dat ze de komende wedstrijden voor een goede serie resultaten zullen gaan, en er is natuurlijk nog steeds wat te winnen.
Qua uitwedstrijden staat Heerenveen ook op de zesde plaats van de competitie, met 19 punten uit 14 wedstrijden. Het doelsaldo buitenshuis is neutraal (22 goals voor en tegen) en hierbij kwam de ploeg driemaal niet tot scoren en hield het slechts éénmaal de nul. De punten werden behaald met vijf overwinningen en vier gelijke spelen; daarnaast werd dus nog vijf maal verloren.
Het Heerenveen van Marco van Basten verloor de meeste ‘grote’ wedstrijden en won de meeste ‘kleinere’, zoals je van een subtopper kunt verwachten. Met Finnbogason heeft de ploeg de topscorer uit de competitie in huis, die in 26 gespeelde wedstrijden 24 doelpunten wist te maken; een gevaar dus voor elke defensie.
 
Vitesse thuis tegen sc Heerenveen in de Eredivisie
In de afgelopen drie thuiswedstrijden tegen Heerenveen eindigde het duel in een puntendeling; vorig seizoen werd het 3-3 waarbij Wilfried Bony tot driemaal toe de gelijkmaker scoorde. In de acht edities daarvoor verloor Vitesse zes maal, waardoor bij veel supporters een bittere smaak geproefd wordt als alleen het affiche van deze wedstrijd al getoond wordt. Als ook de eerdere Arnhemse wedstrijden uit de Eredivisie worden meegenomen blijkt de wedstrijd redelijk in balans te zijn, waarbij Vitesse iets vaker scoort dan de tegenstander.
In de thuiswedstrijd eerder dit seizoen werd met een late treffer van Van Aanholt met 2-3 gewonnen; de eerste twee Vitesse-doelpunten werden gescoord door Piazon. Uit de huidige selectie hebben daarnaast ook Kashia, Havenaar, Pröpper, Labyad en Van der Heijden tegen Heerenveen gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Marko Meerits en Frank van der Struijk vanwege knieblessures; Guram Kashia en Kelvin Leerdam zijn één wedstrijd geschorst door hun seizoenstotaal van gele kaarten. De beschikbaarheid van Renato Ibarra is nog onzeker (hamstring).
Bij de tegenstander ontbreken Anthony Lurling, Ramon Zomer en Mitchell Dijks vanwege blessures; Marten de Roon is geschorst.
 
Vitesse – sc Heerenveen, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 21 wedstrijden: 6x winst, 8x gelijkspel, 7x verlies.
* Laatste winst: seizoen 2008/’09, 1-0.
* Grootste winst: seizoen 1993/’94, 3-0.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2012/’13, 3-3.
* Gelijkspel: 2x 0-0, 3x 1-1, 2x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste verlies: seizoen 2009/’10, 0-1.
* Grootste verlies: 2x, 1-3.
* Eerste editie: 2 december 1990, 2-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,43.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,29.
 
Resterend programma Vitesse
Ronde 30: zaterdag 29 maart, Vitesse – sc Heerenveen.
Ronde 31: zondag 6 april, Vitesse – Ajax.
Ronde 32: zaterdag 12 april, SC Cambuur – Vitesse.
Ronde 33: zondag 27 april, Vitesse – Go Ahead Eagles.
Ronde 34: zaterdag 3 mei, FC Utrecht – Vitesse.
 
Zaterdag 29 maart 2014, 18:45 uur, GelreDome: Vitesse – sc Heerenveen, de 30e speelronde in het Eredivisieseizoen 2013/’14.
Scheidsrechter: Bas Nijhuis; assistent-scheidsrechters: Van de Ven en Schaap; vierde official: Perez.
 


 
Supportersvereniging Vitesse / stats.sv-vitesse.nl, soccerway.com, vi.nl / FotoSV

Hoofdsponsor: