5 april 2014 In de media

Voorbeschouwing Vitesse – Ajax, zondag 6 april, 14:30 uur

Na vijf speelronden op de zaterdagavond komt aanstaande zondagmiddag de koploper op bezoek in een uitverkocht GelreDome.
Na een rumoerige week waarin bekend werd dat Merab Jordania een stadionverbod heeft gekregen kan de focus nu weer op het voetbal. Vitesse heeft nog vier wedstrijden te gaan waarin elke punt telt om een zo goed mogelijk seizoensresultaat neer te zetten. Stadion GelreDome is zondag uitverkocht met 25.500 toeschouwers, het grootste aantal sinds 19 oktober 2002 toen de thuiswedstrijd tegen Feyenoord 26.000 bezoekers trok.

Tegen Ajax kan Peter Bosz weer beschikken over de verdedigers Guram Kashia en Kelvin Leerdam, zij waren vorige week geschorst. Zij krijgen waarschijnlijk een basisplaats ten koste van Dan Mori en Rochdi Achenteh. Ook Renato Ibarra lijkt weer terug te keren in de basis, hij was vorige week geblesseerd. De beschikbaarheid van Mike Havenaar en Lucas Piazon is nog onzeker, beiden kampten de afgelopen dagen nog met een enkelblessure.
 
Ajax dit seizoen
Na 30 speelronden staat Ajax bovenaan de ranglijst met acht punten voorsprong op de nummer twee Feyenoord. Het lijkt een kwestie van tijd dat de ploeg uit Amsterdam de kampioenschaal omhoog mag houden, maar wat ons betreft gaat dat niet in Arnhem gebeuren. Er valt dit weekend alleen een beslissing als Ajax zondag wint en Feyenoord tegelijkertijd thuis tegen RKC punten verliest.

Ajax verloor dit seizoen slechts drie competitiewedstrijden, uit tegen AZ en PSV en één wedstrijd thuis: tegen Vitesse. Daarnaast speelde de ploeg acht wedstrijden gelijk, waarvan zes keer in uitwedstrijden. Indrukwekkend is het aantal tegendoelpunten: slechts 22 treffers in 30 wedstrijden, waarbij in 15 wedstrijden de nul gehouden werd.

Als alleen naar de uitwedstrijden gekeken wordt staat Ajax ook bovenaan in de Eredivisie, waarbij de ploeg door 7x winst, 6x gelijkspel en 2x verlies een totaal van 27 punten uit 15 wedstrijden als resultaat heeft. Het doelsaldo buitenshuis is +8 (25 voor, 17 tegen) waarbij vijf keer de nul werd gehouden en de ploeg tweemaal zelf niet tot scoren kwam.

Dit seizoen thuis één doelpunt scoren tegen Ajax, dat leverde vier ploegen een gelijkspel op en drie ploegen een verlies; met minimaal twee doelpunten werden altijd punten gepakt – een mooie opdracht voor Vitesse dus.

De topscorers uit de ploeg van Frank de Boer zijn Davy Klaassen en Kolbeinn Sigþórsson met ieder negen doelpunten.
 
Vitesse thuis tegen Ajax in de Eredivisie
Voor Vitesse is deze wedstrijd er één die in de tweede helft nog omgebogen kan worden; liefst vijf keer wist Vitesse een achterstand in de rust nog om te buigen naar punten bij het eindsignaal. Zo werd vorig seizoen een 0-1 ruststand en een latere 0-2 tussenstand nog omgebogen naar een 3-2 overwinning, en dat bij afwezigheid van topscorer Wilfried Bony. De Vitesse-doelpunten werden in deze wedstrijd gemaakt door Theo Janssen, Patrick van Aanholt en Renato Ibarra.

In de geschiedenis van deze wedstrijd heeft de tegenstander een licht voordeel, met negen overwinningen voor Vitesse en twaalf voor de tegenstander. Gemiddeld werden iets meer dan drie doelpunten gemaakt per wedstrijd.

Eerder dit seizoen werd de uitwedstrijd kort voor tijd beslist door een doelpunt van Valeri Qazaishvili: 0-1 winst.

Uit de huidige selectie heeft naast Qazaishvili, Van Aanholt en Ibarra ook Davy Pröpper al eerder tegen Ajax gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Marko Meerits en Frank van der Struijk vanwege knieblessures; er zijn geen schorsingen. De beschikbaarheid van Lucas Piazon en Mike Havenaar is nog onzeker in verband met enkelblessures.

Bij de tegenstander ontbreken Siem de Jong, Thulani Serero, Niklas Moisander en Viktor Fischer vanwege blessures.
 
Vitesse – Ajax, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 28 wedstrijden: 9x winst, 7x gelijkspel, 12x verlies.
* Laatste winst: seizoen 2012/’13, 3-2.
* Grootste winst: seizoen 2008/’09, 4-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2007/’08, 2-2.
* Gelijkspel: 2x 0-0, 2x 1-1, 3x 2-2.
* Laatste verlies: seizoen 2011/’12, 1-3.
* Grootste verlies: seizoen 2009/’10, 1-5.
* Eerste editie: 12 december 1971, 1-3.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,57.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,79.
 
Resterend programma Vitesse
Ronde 31: zondag 6 april, Vitesse – Ajax.
Ronde 32: zaterdag 12 april, SC Cambuur – Vitesse.
Ronde 33: zondag 27 april, Vitesse – Go Ahead Eagles.
Ronde 34: zaterdag 3 mei, FC Utrecht – Vitesse.
 
Zondag 6 april 2014, 14:30 uur, GelreDome: Vitesse – Ajax, de 31e speelronde in het Eredivisieseizoen 2013/’14.
Scheidsrechter: Björn Kuipers; assistent-scheidsrechters: Van Roekel en Zeinstra; vierde official: Kamphuis.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: