6 december 2014 In de media

Voorbeschouwing Vitesse – FC Twente, zondag 7 december, 16:45 uur

Vitesse speelt dit weekend een thuiswedstrijd tegen de nummer vier uit de competitie.
Zondag om kwart voor vijf mag Vitesse de 15e speelronde afsluiten met een thuiswedstrijd tegen FC Twente. De tukkers missen hun spits en topscorer Castaignos en even leek het deze week dat ook Vitesse een spits moest missen vanwege een blessure van Dauda, maar dat was loos alarm. Bosz kan dus weer over iedereen beschikken, behalve de langdurig uitgeschakelde Velthuizen. Mogelijk starten Vako en Ibarra weer in de basiself, want ondanks het puntverlies van afgelopen weekend leken deze wijzigingen wel een verbetering in het elftal.
 
Het seizoen 2014/15 van FC Twente
Na 14 speelronden staat FC Twente met 24 punten op de vierde plaats van de Eredivisie, met zicht op de derde plaats als Feyenoord de inhaalwedstrijd tegen PSV nog zou verliezen.

De ploeg van Alfred Schreuder heeft qua punten de aansluiting met de top dus wel gevonden, maar vriend en vijand zijn niet zo te spreken over het vertoonde spel. Ze zullen daarmee geen kampioen worden, maar Europees voetbal behalen zonder daar play-offs voor te hoeven spelen ligt wel binnen de mogelijkheden dit seizoen. Al bleek bij aanvang van dit seizoen dat het Europese avontuur weer snel voorbij kan zijn, om precies te zijn al na 1 doelpunt van FK Qarabag in twee wedstrijden voorronde Europa League.

In de Eredivisie heeft Twente opvallend genoeg uit en thuis exact dezelfde balans met 3x winst, 3x gelijkspel en 1x verlies. De ploeg scoort relatief makkelijk en is lastig te verslaan, maar de nul houden lukte slechts driemaal, wat een verklaring geeft voor het grote aantal puntendelingen. Het doelsaldo is +11 (26 voor, 15 tegen), buitenshuis +7 (15 voor, 8 tegen).

Na moeizame uitwedstrijden in de beker tegen Achilles en Go Ahead treft Twente later deze maand De Graafschap in de achtste finale, wederom uit.
In de competitiewedstrijden is Luc Castaignos topscorer met 9 doelpunten, gevolgd door Youness Mokhtar met 4 treffers.
 
Vitesse thuis tegen FC Twente
In 29 eerdere seizoenen van de Eredivisie troffen Vitesse en FC Twente elkaar, waarbij het geel-zwart 12 thuiswedstrijden won maar de bezoekers ook 11 keer met de punten vertrokken. Slechts eenmaal bleef de wedstrijd doelpuntloos, weliswaar vrij recent nog in november 2012, maar gemiddeld zijn er iets meer dan drie doelpunten te tellen. Gezien de moeite die beide ploegen hebben om de nul te houden dit jaar, zouden we een minimum van twee treffers alvast kunnen opschrijven, het is dan alleen de vraag nog wie deze doelpunten gaat maken.

Vorig seizoen won Vitesse het thuisduel tegen Twente met een bescheiden 1-0 door een vroeg doelpunt van Mike Havenaar.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Piet Velthuizen totaan de winterstop vanwege een operatie aan een ontstoken teen. Er zijn geen schorsingen.
Bij de tegenstander zijn Luc Castaignos, Shadrach Eghan en Felipe Gutiérrez afwezig vanwege blessures.
 
Vitesse – FC Twente, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 29 wedstrijden: 12x winst, 6x gelijkspel, 11x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, 1-0.
* Grootste overwinning: seizoen 1994/’95, 6-1.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste en grootste nederlaag: seizoen 2011/’12, 1-4.
* Eerste editie: 22 augustus 1971, 0-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,69.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,41.
 
Zondag 7 december, 16:45 uur, GelreDome: Vitesse – FC Twente, de 15e speelronde van het Eredivisieseizoen 2014/'15.
Scheidsrechter: Richard Liesveld; assistent-scheidsrechters: Diks en Olde Olthof; vierde official: Gerrets.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: