25 januari 2014 In de media

Voorbeschouwing Vitesse – NEC, zondag 26 januari, 12:30 uur

Zondag speelt Vitesse de eerste thuiswedstrijd van 2014, waarbij direct de derby op het programma staat.
Uros Djurdjevic en Bertrand Traoré zijn beiden sinds deze week speelgerechtigd; een basisplaats zit er naar alle waarschijnlijkheid nog niet in dit weekend, maar misschien kunnen ze wel als invaller hun debuut maken. Ondertussen keert ook Mike Havenaar terug bij de wedstrijdselectie, waardoor het aantal aanvallende opties flink is toegenomen in vergelijking met de vorige speelronde. In de verdediging is Guram Kashia geschorst door zijn vijfde gele kaart; zijn plaats in de basis wordt overgenomen door Dan Mori.
 
NEC dit seizoen
De tegenstander van dit weekend had een bijzonder slechte seizoenstart, waarbij de eerste overwinning pas in de 11e speelronde bijgeschreven kon worden. Daarna werd inmiddels nog drie keer gewonnen, waardoor de ploeg de laatste plaats op de ranglijst heeft kunnen verlaten. NEC staat na 19 speelronden op de één-na-laatste plaats met 18 punten, gevolgd door ADO met slechts een punt minder.
Opmerkelijk is dan ook het behalen van de halve finale in de beker deze week, ten koste van FC Utrecht, al was dat wel in een thuiswedstrijd.
In de competitie werden veruit de meeste punten in eigen huis behaald, namelijk 14 van de 18. In de uitwedstrijden werden alleen punten behaald op basis van gelijkspel, tegen NAC, ADO, Heracles en Twente. Daarnaast werd uit verloren van PSV, Go Ahead, Cambuur, Utrecht en Groningen.
Opvallend genoeg heeft de ploeg dit seizoen nog niet één competitiewedstrijd de nul weten te houden; gemiddeld werd meer dan twee-en-een-halve treffer geïncasseerd. In de negen uitwedstrijden is het doelsaldo -12 (11 voor, 23 tegen) en kwam de ploeg tweemaal niet tot scoren.
De huidige clubtopscorer is Michael Higdon met zes treffers, gevolgd door Hemlein met vier.
 
Vitesse thuis in de derby in de Eredivisie
Vaak eindigde de derby in een gelijkspel, of in winst met een kleine uitslag. Slechts drie keer in de 25 gespeelde edities werd een verschil op het scorebord zichtbaar van meer dan één doelpunt, maar dan wel altijd in het voordeel van Vitesse. De 4-1 overwinning vorig seizoen was dan ook bijna de grootste overwinning in de geschiedenis, door treffers van Bony (2x), Kashia en Havenaar. Daarnaast werd het in 1999 nog eens 5-1 (doelpunten Van Hooijdonk 3x, Sikora en Amoah) en in 1994 werd het 2-0 (tweemaal Čurović).
Eerder dit seizoen werd de uitwedstrijd in blessuretijd gewonnen; Leerdam, Janssen en Piazon tekenden voor de doelpunten. Daarnaast hebben uit de huidige selectie ook Chanturia en Labyad al eens eerder gescoord tegen deze tegenstander.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Theo Janssen vanwege zijn knieblessure en Guram Kashia is één wedstrijd geschorst vanwege zijn vijfde gele kaart.
Bij de tegenstander ontbreken Pálsson, Stutter, Diarra, Jahanbakhsh en Gentenaar vanwege blessures.
 
Vitesse – NEC, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 25 wedstrijden: 10x winst, 12x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste winst: seizoen 2012/’13, 4-1.
* Grootste winst: seizoen 1999/’00, 5-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2009/’10, 2-2.
* Gelijkspel: 4x 0-0, 4x 1-1, 4x 2-2.
* Laatste verlies: seizoen 2011/’12, 0-1.
* Eerste editie: 14 mei 1972, 2-3.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,48.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,96.
 
Zondag 26 januari 2014, 12:30 uur, GelreDome: Vitesse – NEC, de 20e speelronde in het Eredivisieseizoen 2013/’14.
Scheidsrechter: Pieter Vink; assistent-scheidsrechters: Van de Ven en Geutjes; vierde official: Van den Kerkhof.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: