19 januari 2021 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs ADO Den Haag, dinsdag 19 januari, 18:45 uur

De drukke januari-maand wordt vervolgd met de achtste finale van het bekertoernooi, thuis in GelreDome.

ADO Den Haag staat momenteel één-na-laatste op de ranglijst, maar de stand doet in het bekertoernooi even niet ter zake. Voor alle ploegen en alle wedstrijden geldt dat je na afloop winnend van het veld wil stappen, maar bij een afvalrace als het KNVB bekertoernooi speelt er dan net een extra stukje opportunisme mee. Dat maakt deze wedstrijden net wat anders dan de reguliere competitie. Helaas zijn door Corona wel alle amateurclubs al uit het toernooi verdwenen, wat anders nog een extra dimensie geeft.

Afgelopen zaterdag stelde Thomas Letsch twee verse aanvallers op, verder was de basis zoals verwacht. Met beide aanvallers trefzeker was dit geen verkeerde zet, het laat zien dat er iets van breedte in de selectie zit. Mogelijk wordt er ook in het duel tegen ADO weer wat aangepast op enkele posities, maar een B-team wordt dus zeker niet verwacht, daarvoor wordt het toernooi en de tegenstander te serieus genomen.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek (of Manhoef), Bero, Tannane, Bruns, Darfalou en Openda.

Na dit duel heeft de ploeg van Letsch drie dagen om zich op het volgende duel voor te bereiden, zaterdagavond staat FC Groningen op het programma.

Vitesse thuis tegen ADO Den Haag in het bekertoernooi

Vitesse trof ADO Den Haag tot nu toe vijfmaal in de beker, waarvan vier duels op eigen veld. Alle vier deze thuisduels werden winnend afgesloten, en altijd al na 90 minuten.

In 1977 en 1992 werd er met 3-0 gewonnen, wat tot nu toe de grootste overwinning in dit duel betreft. Eind jaren 70 waren Dick Mulderij, Henk ‘Charly’ Bosveld en Bosko Bursac trefzeker in de tweede ronde van het bekertoernooi. Begin jaren 90 waren het Hans van Arum, Phillip Cocu en Edward Sturing die de overwinning brachten in de derde ronde.

In 1991 werd het 3-1 met drie doelpunten van John van den Brom, dit betrof een achtste finale.

Meest recent is het duel uit oktober 2011, gespeeld als derde ronde. Marcus Pedersen opende de score in de vijfde minuut, nog geen kwartier later werd het 1-1 door Tjaronn Chery. Onze ‘Daddy Cool’ Wilfried Bony maakte de winnende goal na ruim een uur spelen.

In de voorbereiding op het huidige seizoen speelden de ploegen een oefenwedstrijd in Den Haag met 2-2 gelijk. Voor de competitie werd de uitwedstrijd in oktober gespeeld wat een 0-2 overwinning opleverde, met beide doelpunten op naam van Armando Broja.

Naast Broja hebben uit de huidige selectie ook Buitink en Tannane eerder tegen ADO gescoord in officiële duels, al deed de laatstgenoemde dit nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt Sondre Tronstad nog door een bovenbeenblessure.

Vitesse – ADO Den Haag, thuiswedstrijd in het bekertoernooi:

  • Totaal 4 wedstrijden: 4x winst, 0x gelijkspel, 0x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2011/’12, 2-1.
  • Grootste overwinning: seizoen 1977/’78 en 1992/’93, 3-0.
  • Laatste gelijkspel: n.v.t.
  • Laatste nederlaag: n.v.t.
  • Eerste editie: 20 november 1977, 3-0.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,75.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,50.

Dinsdag 19 januari, 18:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – ADO Den Haag, de achtste finale in het KNVB bekertoernooi seizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Dennis Higler. Assistent-scheidsrechters: Richard Polman en Sjoerd Nanninga. Vierde official: Erwin Blank. Er is deze bekerronde geen VAR.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: