8 april 2021 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs ADO Den Haag, vrijdag 9 april, 20:00 uur

Vitesse trapt de 29e speelronde in eigen huis af tegen de hekkensluiter van de ranglijst.

De focus van ons Geel-Swert schuift langzaamaan naar de bekerfinale, maar ook dit weekend staat er nog gewoon competitie ingepland. Vitesse begint al op de vrijdagavond en heeft daarna een lange week voorbereiding op weg naar de Kuip.

Aan het einde van de competitie willen de clubs die het meeste te winnen óf te verliezen hebben nog weleens boven zichzelf uit stijgen, we zijn dus gewaarschuwd als ADO Den Haag met de rode lantaarn naar Arnhem afreist. De ploeg van Ruud Brood verloor de laatste vier duels en heeft sinds 9 januari niet meer gewonnen. Toch is het opvallend dat er buiten Den Haag anderhalf keer zoveel punten werden behaald als in het eigen stadion (thuis 6, uit 9), met daarbij opgemerkt dat ADO in slechts de helft van de uitwedstrijden überhaupt tot scoren wist te komen. De Hagenaars hebben zeven punten achterstand op een positie die géén rechtstreekse degradatie zou betekenen, ze zullen nu vol voor hun laatste kans moeten strijden.

Remko Pasveer is terug van een lichte blessure en zal naar verwachting terugkeren op doel. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Bero, Tronstad, Tannane, Broja en Openda.

Op scherp staan Riechedly Bazoer en Maximilian Wittek, bij een volgende gele kaart zijn zij een competitiewedstrijd geschorst.

Vitesse thuis tegen ADO Den Haag

In 1956 troffen Vitesse en ADO elkaar voor het eerst in een officieel duel op Arnhemse bodem, in de Hoofdklasse A. Vitesse ging met 1-0 de rust in, maar uiteindelijk zou het een 2-3 nederlaag worden.

Na het seizoen Hoofdklasse troffen de ploegen elkaar ook nog in vijf seizoenen Eerste divisie en 23 seizoenen Eredivisie. Van de 29 thuiswedstrijden werden er twaalf gewonnen en tien gelijkgespeeld, zevenmaal gingen de punten naar Den Haag.

Van de 23 thuisduels in de Eredivisie won Vitesse er elf en werd er zeven keer gelijkgespeeld, vijf duels bleven puntloos voor het Geel-zwart. Van de huidige tegenstanders in competitie zijn er zeven waartegen Vitesse het thuis gemiddeld lastiger had dan tegen ADO, negen ploegen leverden betere statistieken op.

De grootste overwinning boekte Vitesse in oktober 2014 toen het liefst 6-1 werd, waarbij kort voor rust al een stand van 5-1 was bereikt. De Vitesse-doelpunten in deze wedstrijd werden gemaakt door Marko Vejinovic (3x), Kelvin Leerdam (2x) en Timothy Derijck (e.d.). Vejinovic staat sinds het begin van dit jaar overigens onder contract in Den Haag.

Vorig seizoen werd er thuis met 0-2 verloren van de Hagenaars, met doelpunten van Crysencio Summerville en Lex Immers in de eerste zes minuten van de wedstrijd.

In het huidige seizoen werd er al tweemaal gewonnen van ADO. Half oktober werd de uitwedstrijd in de competitie met 0-2 gewonnen door twee treffers van Armando Broja; Tannane werd kort voor rust met twee gele kaarten van het veld gestuurd. Half januari won Vitesse de achtste bekerfinale thuis met 2-1 door doelpunten van Loïs Openda en Matúš Bero, na de tegentreffer van Amar Ćatić in de 81e minuut werd de eindfase nog spannend.

Naast Broja, Openda en Bero heeft Tannane uit de huidige selectie ook eerder tegen ADO gescoord, al deed de laatstgenoemde dit nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse is in principe iedereen inzetbaar.

Bij ADO is in elk geval Peet Bijen niet beschikbaar door een blessure.

Vitesse – ADO Den Haag, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 23 wedstrijden: 11x winst, 7x gelijkspel, 5x verlies.
 • Laatste vijf edities: 1x winst, 2x gelijkspel, 2x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 2-0.
 • Grootste overwinning: seizoen 2014/’15, 6-1.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 1-1.
 • Gelijkspel: 1x 0-0, 3x 1-1, 3x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2019/’20, 0-2.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 1-3.
 • Eerste editie: 5 september 1971, 0-2.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,74.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,17.

Vrijdag 9 april, 20:00 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – ADO Den Haag, de 29e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis. Assistent-scheidsrechters: Rob van de Ven en Mark Strijker. Vierde official: Sam Dröge. Video-assistenten: Allard Lindhout en Cristian Dobre.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: