13 augustus 2016 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs ADO Den Haag, zaterdag 19:45 uur

In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen ontvangt Vitesse de voormalige club van trainer Henk Fraser.
Omdat ADO Den Haag net als Vitesse een goede start maakte in de competitie is dit eerste duel in Arnhem meteen een topper tussen de huidige nummers twee en drie. Natuurlijk zegt dat eigenlijk nog niets, behalve dat beide ploegen met vertrouwen aan het duel kunnen beginnen. ADO trainer Zeljko Petrovic liet daarom al weten dat zijn ploeg vooral met lef zou moeten spelen tegen Vitesse dat hij als vijfde inschat voor de eindrangschikking.

Bij Vitesse was er deze afgelopen week weinig nieuws te melden, geen transfers bijvoorbeeld, wel lijkt Milot Rashica hersteld van zijn liesblessure. Voor Navarone Foor komt het duel te vroeg en daarnaast is Abiola Dauda nog één duel geschorst.

In de vermoedelijke opstelling tegen ADO is Rashica als vervanger voor Van Bergen de enige wijziging: Room, Leerdam, Kashia, Van der Werff, Ota, Baker, Vako, Nakamba, Rashica, Van Wolfswinkel en Nathan. Als mogelijke wissels kunnen in elk geval Zhang en Van Bergen getipt worden, maar dat is natuurlijk afhankelijk van hoe de wedstrijd zich ontwikkeld.

Omdat Jong Vitesse vanmiddag uit tegen FC Lienden aan de eigen competitie begint is er op de bank in GelreDome waarschijnlijk geen bezetting door spelers uit het tweede elftal. Om 15:30 uur is deze wedstrijd uit de Tweede divisie live te volgen op Fox Sports 1, we wensen Jong Vitesse net zo’n succesvolle start toe als het eerste elftal!
 
De voorbereiding en seizoenstart van ADO Den Haag
ADO speelde in de voorbereiding in totaal zeven oefenwedstrijden met tegenstanders van wisselend niveau, waarbij de ploeg van Zeljko Petrovic ongeslagen bleef. Eerst werden er vier duels tegen amateurclubs gespeeld die relatief makkelijk met winst werden afgesloten. In de tweede helft van juli werden vervolgens drie duels tegen profclubs gespeeld. Tegen FC Eindhoven werd met 1-0 gewonnen, tegen het Turkse Karabukspor werd het 2-0 en uiteindelijk werd ook tegen het Griekse Iraklis de nul gehouden in een 1-0 overwinning.

Het meest trefzeker in de voorbereiding van de Hagenezen was Edouard Duplan met vier doelpunten. Opvallend genoeg bleef Mike Havenaar doelpuntloos voorafgaand aan de competitiestart, maar in het eerste duel tegen Go Ahead Eagles toonde hij het scoren nog niet verleerd te zijn. De openingswedstrijd in Den Haag werd met 3-0 gewonnen waarbij Havenaar tweemaal het net wist te vinden, Tyronne Ebuehi maakte het derde doelpunt.
 

 
Vitesse thuis tegen ADO Den Haag
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen ADO dateert van het seizoen 1955/1956 toen Vitesse in Nieuw Monnikenhuize met 2-3 verloor. In dit duel van de Hoofdklasse A maakte Dik Herberts het eerste doelpunt van de wedstrijd en Jan van Voorst bracht Vitesse nog op 2-2, maar het mocht uiteindelijk niet baten.

In de Eredivisie troffen Vitesse en ADO elkaar in een totaal van 19 eerdere seizoenen. In Arnhem leverde dat bijna altijd punten op, met tien overwinningen en zesmaal een puntendeling. Slechts driemaal namen de Hagenezen alle punten mee naar huis, dat gebeurde voor het laatst in augustus 2009.

In het seizoen 2014/2015 boekte het Geel-Zwart de grootste overwinning uit de historie, het werd 6-1 in GelreDome waarbij voor rust al een stand van 5-1 bereikt was. De Vitesse-doelpunten in deze wedstrijd werden gemaakt door Vejinovic (3x), Leerdam (2x) en Timothy Derijck (e.d.).

Vorig seizoen eindigde de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag in een enigszins gelukkig 2-2 gelijkspel, met doelpunten van Kashia en Oliinyk. Beide doelpunten maakten een achterstand ongedaan en het laatste doelpunt van Denys viel daarbij pas in de laatste minuut. Ook de uitwedstrijd eerder in het seizoen 2015/2016 werd met 2-2 afgesloten, waarbij de Vitesse-doelpunten werden gemaakt door Yeini en Leerdam.

Naast Kashia, Yeini en Leerdam hebben uit de huidige selectie ook Van Wolfswinkel en Van der Werff al eerder tegen ADO gescoord, al deed Van der Werff dit nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Abiola Dauda nog één wedstrijd geschorst door een uit Schotland meegenomen straf. Daarnaast ontbreekt Navarone Foor door een enkelblessure. Milot Rashica lijkt hersteld van een liesblessure, maar zijn beschikbaarheid is nog niet helemaal zeker.
Bij de tegenstander ontbreekt Dion Malone door een blessure.
 
Vitesse – ADO Den Haag, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 19 wedstrijden: 10x winst, 6x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 3x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste en grootste overwinning: seizoen 2014/’15, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2015/’16, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 1-1, 3x 2-2.
* Laatste en grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 1-3.
* Eerste editie: 5 september 1971, 0-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,89.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,16.
 
Zaterdag 13 augustus, 19:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – ADO Den Haag, de tweede speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.
Scheidsrechter: Kevin Blom; assistent-scheidsrechters: Langkamp en Van Zuilen; vierde official: Gerrets.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: