22 september 2018 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs ADO Den Haag, zaterdag 22 september, 20:45 uur

Vanavond staat voor de twaalfde keer een thuisduel in september in het teken van de slag om Arnhem en het eren van de veteranen. Het Airborne-duel is en blijft een mooie traditie.
Het scenario van het Airborne-duel mag inmiddels bekend zijn: een zaterdagavond met sfeeracties, aangepaste muziek, spelers in een speciaal blauw-rood tenue en gelukkig ook nog het bezoek van enkele veteranen met familie. Ook de bezoekende supporters hebben beloofd een bijdrage aan de sfeer te leveren, in elk geval in de vorm van een spandoek.

In de vorige elf edities kwamen tien verschillende ploegen op bezoek, ADO was nog niet eerder de tegenstander, alleen De Graafschap was tweemaal deelnemer. De eerste editie in 2007 ging verloren, daarna was er een gelijke verdeling tussen overwinningen en gelijke spelen. De grootste overwinning werd geboekt in 2011 toen het 5-0 werd tegen Roda JC met doelpunten van Marco van Ginkel, Guram Kashia, Giorgi Chanturia, Alexander Büttner en Julian Jenner.

De langdurig geblesseerde Arnold Kruiswijk, Rasmus Thelander, Hilary Gong, Charly Musonda en Mukhtar Ali zijn dit weekend nog niet inzetbaar. Het herstel van Musonda verloopt wel beter dan verwacht, mogelijk is hij binnen enkele weken weer beschikbaar.

Op de langdurig geblesseerden na is de selectie fit, Alexander Büttner en Bryan Linssen kunnen dus weer in de basis starten. Door de terugkeer van Büttner zal Max Clark op de bank mogen plaatsnemen, daarnaast krijgt Martin Ødegaard naar verwachting de voorkeur boven Matúš Bero als meest aanvallende middenvelder. De meer verdedigende rollen op het middenveld lijken inmiddels een zekerheid voor Serero en Foor.
De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Büttner, Serero, Ødegaard, Foor, Beerens, Matavž en Linssen.
 
De seizoenstart van ADO Den Haag
ADO Den Haag sloot de reguliere competitie van het vorig seizoen degelijk af met een zevende plaats, twee punten onder Vitesse en met plaatsing voor play-offs om Europees voetbal. In de eerste ronde van de play-offs bleek het Geel-zwart onder Edward Sturing echter veel efficiënter waardoor de Hagenaars eerder aan de vakantie begonnen dan was gehoopt.
De voorbereiding op het huidige seizoen liep vervolgens wat stroef, met bijvoorbeeld nederlagen in oefenduels tegen VV GOES (1-2), FC Dordrecht (0-2) en Top Oss (0-3), al werd er daarnaast ook met 3-1 van Panathinaikos gewonnen.

In de eerste speelronde werd het vers gepromoveerde FC Emmen in Den Haag ontvangen, maar de wedstrijd bleek een koude douche toen de Drenten voor rust de voorsprong pakten en deze uiteindelijk niet meer om te buigen bleek: 1-2.

In de tweede ronde uit tegen Heracles Almelo werd met 4-2 verloren, al had de ploeg misschien recht gehad op een punt op basis van het spelbeeld. Vervolgens werd er tegen Fortuna Sittard en Excelsior wel de volle buit gepakt, met respectievelijk 3-1 thuis en 2-4 uit. Tegen Excelsior werden alle vier de Haagse doelpunten gemaakt door Abdenasser El Khayati.
Vorige week werd PSV thuis ontvangen na de onderbreking voor interlandvoetbal, het zou een afstraffing van 0-7 worden. En al zaten daar ook twee misschien makkelijk gegeven strafschoppen tussen, het gaf een duidelijk niveauverschil aan.

Na zo’n zevenklapper wordt er uiteraard meteen gesproken over revanche, want de eerst volgende wedstrijd is de uitgelezen kans om vertrouwen te herwinnen. Het is dus aan Vitesse om zich niet te laten afbluffen.
Oud-Vitessenaar Yuning Zhang werd deze zomer aangetrokken door ADO, maar door interlandvoetbal en blessureleed kwam hij nog niet in officiële duels in actie voor de club.

In de ploeg van Alfons Groenendijk is Abdenasser El Khayati de topscorer met zes doelpunten, drie andere spelers wisten tot nu toe eenmaal te scoren: Sheraldo Becker, Melvyn Lorenzen en Dion Malone.
 
Vitesse thuis tegen ADO Den Haag
In 1956 troffen Vitesse en ADO elkaar voor het eerst in een officieel duel op Arnhemse bodem, in de Hoofdklasse A werd het destijds een 2-3 nederlaag.
In totaal speelde Vitesse 32 officiële thuisduels tegen de Hagenaars, waarbij 17 keer werd gewonnen en negen keer gelijkgespeeld. Slechts zesmaal vertrokken de bezoekers als winnaar.
Sinds 1971 troffen de ploegen elkaar  in 21 eerdere seizoenen van de Eredivisie. Thuis leverde dat elf overwinningen en zes puntendelingen op, Vitesse pakte dus punten in 81% van deze wedstrijden. Slechts tweemaal kwam het Geel-zwart niet tot scoren: in de eerste editie in 1971 en in het doelpuntloze gelijkspel begin 2014.

De grootste overwinning boekte Vitesse in oktober 2014 toen het liefst 6-1 werd, waarbij kort voor rust al een stand van 5-1 was bereikt. De Vitesse-doelpunten in deze wedstrijd werden gemaakt door Marko Vejinovic (3x), Kelvin Leerdam (2x) en Timothy Derijck (e.d.).

Vorig seizoen werd de thuiswedstrijd in de competitie met 2-0 gewonnen door doelpunten in de slotminuten van Matt Miazga en Bryan Linssen, nadat Tim Matavž in de 50e minuut nog verzuimde een penalty te verzilveren. Aan het einde van het seizoen was er in de play-offs ook nog een duel tegen de Hagenaars, op 12 mei werd het 2-1 door doelpunten van achtereenvolgens Tim Matavž, Mason Mount en Abdenasser El Khayati.
Uit de huidige selectie hebben naast Linssen en Matavž ook Beerens, Bruns, Serero en Van der Werff al eerder tegen ADO gescoord, maar zij deden dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken door blessures Charly Musonda (knie), Hilary Gong (knie), Mukhtar Ali (enkel), Arnold Kruiswijk (rug) en Rasmus Thelander (enkel).
Bij ADO zijn Danny Bakker, Trevor David, Erik Falkenburg en Yuning Zhang (mogelijk) niet beschikbaar door blessures, Tom Beugelsdijk ontbreekt door een schorsing.
 
Vitesse – ADO Den Haag, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 21 wedstrijden: 11x winst, 6x gelijkspel, 4x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 2-0.
* Grootste overwinning: seizoen 2014/’15, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2015/’16, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 1-1, 3x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 1-2.
* Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 1-3.
* Eerste editie: 5 september 1971, 0-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,86.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,14.
 
Vitesse in de Airborne-wedstrijd:
* Totaal 11 wedstrijden: 5x winst, 5x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 2-0, tegen Go Ahead Eagles.
* Grootste overwinning: seizoen 2011/’12, 5-0, tegen Roda JC Kerkrade.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 1-1, tegen VVV-Venlo.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1.
* Eerste editie en enige nederlaag: seizoen 2007/’08, 0-2, tegen De Graafschap.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,82.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,64.
 
Zaterdag 22 september, 20:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – ADO Den Haag, de zesde speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.
Scheidsrechter: Jeroen Manschot. Assistent-scheidsrechters: Rogier Honig en Cristian Dobre. Vierde official: Rob Dieperink. Video-assistenten: Serdar Gözübüyük en Patrick Langkamp.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: