9 april 2016 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs ADO Den Haag, zaterdag 19:45 uur

Vitesse speelt dit competitieseizoen nog drie keer thuis, om te beginnen deze zaterdagavond tegen ADO Den Haag.
Na ADO treft Vitesse achtereenvolgens Heracles thuis, PSV uit, FC Utrecht thuis en als seizoensafsluiter FC Twente uit. Of de tukkers tegen die tijd nog een licentie hebben is onduidelijk, maar zo ver zullen we voorlopig ook maar niet vooruit kijken, eerst is er dit weekend dus het thuisduel tegen ADO.

Noodgedwongen zal Rob Maas weer wijzigingen in de basiself moeten doorvoeren, want Arnold Kruiswijk en Nathan vielen vorig weekend geblesseerd uit en zijn nog niet inzetbaar. Kruiswijk werd als linksback vervangen door Kosuke Ota en ook tegen ADO is Ota de aangewezen vervanger. Nathan werd vervangen door Oliinyk, maar de Oekraïner zal dit weekend op de bank mogen plaatsnemen: Vako lijkt te starten in plaats van Nathan. Na de laatste training wilde Maas de nieuwe positie van Qazaishvili alleen benoemen als aanvallende middenvelder en niet als linksbuiten, dat duidt erop dat de 4-3-3 formatie dit weekend wellicht niet heilig is.

Er was gelukkig ook wat goed nieuws uit de ziekenboeg: Piet Velthuizen is hersteld van een rugblessure, hij zal weer op de bank mogen plaatsnemen.
 
Het seizoen van ADO Den Haag
Vanaf de vierde speelronde staat ADO Den Haag dit seizoen in het rechter rijtje, en even zakte de ploeg af naar de 15e plaats. Inmiddels zitten ze al maanden niet meer in de echte gevarenzone, maar het lukte maar niet om het linker rijtje binnen te komen omdat er steeds weer punten verloren gingen.

ADO Den Haag profiteerde deze week van de puntenaftrek van FC Twente, de ploeg steeg daardoor naar de tiende plaats met het puntentotaal van 37 uit 29 wedstrijden. Het doelsaldo van de Hagenaars is min twee (41 voor, 43 tegen), waarbij tot nu toe vijf keer de nul werd gehouden en de ploeg zes keer zelf niet tot scoren kwam.

Het is opvallend dat ADO uit en thuis vrijwel evenveel punten per wedstrijd pakt: gemiddeld net iets meer dan 1,25 punt per duel. Daarbij scoort de ploeg buiten het eigen stadion zowaar vaker dan thuis, uit werd ruim anderhalf keer per duel het net gevonden. Sinds december vorig jaar won ADO uit bij AZ, Heerenveen, Feyenoord en Excelsior. Daar staan alleen uit-nederlagen tegen De Graafschap en PSV tegenover, het laatste uitduel werd met 2-2 gelijkgespeeld tegen FC Utrecht.

Vorig weekend verloor ADO een beetje ongelukkig, thuis werd het 0-1 tegen FC Groningen. De hoop om aan te sluiten bij de posities om Europees voetbal verdween daardoor in elk geval voor even.

De ploeg van Henk Fräser kent één absolute topscorer: oud-Vitessenaar Mike Havenaar scoorde 13 doelpunten. Kevin Jansen volgt op gepaste afstand met vijf treffers.
 
Vitesse thuis tegen ADO Den Haag
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen ADO dateert van het seizoen 1955/1956 toen Vitesse in de Hoofdklasse A met 2-3 verloor in Nieuw Monnikenhuize. Zilveren Vitessenaar Dik Herberts maakte het eerste doelpunt van de wedstrijd en Jan van Voorst bracht Vitesse nog op 2-2, maar het mocht uiteindelijk niet baten.

Het vaakst troffen Vitesse en ADO elkaar in de Eredivisie, in totaal in 18 eerdere seizoenen. In Arnhem leverde dat bijna altijd punten op, slechts driemaal namen de Hagenaars alle punten mee naar huis. Vorig seizoen boekte het Geel-Zwart de grootste overwinning uit de historie, het werd 6-1 waarbij voor rust al een stand van 5-1 bereikt was. De Vitesse-doelpunten in deze wedstrijd werden gemaakt door Vejinovic (3x), Leerdam (2x) en Timothy Derijck (e.d.).

In het huidige seizoen werd de uitwedstrijd met 2-2 gelijkgespeeld. In de beginfase opende Yeini de score, hij verbaasde zich achteraf over de mooie uitvoering van het doelpunt. Ook Kelvin Leerdam wist in dit duel weer tegen ADO te scoren. Naast Yeini en Leerdam hebben uit de huidige selectie ook Ibarra en Van der Werff (namens PEC) al eerder tegen Den Haag gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Isaiah Brown door een kuitblessure, Arnold Kruiswijk door een liesblessure en Nathan door een rugblessure.

Bij de tegenstander ontbreekt Dylan Nieuwenhuis door een blessure en daarnaast is Mathias Gehrt niet wedstrijdfit.
 
Vitesse – ADO Den Haag, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 18 wedstrijden: 10x winst, 5x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste en grootste overwinning: seizoen 2014/’15, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2013/’14, 0-0.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste en grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 1-3.
* Eerste editie: 5 september 1971, 0-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,89.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,11.
 
Zaterdag 9 april, 19:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – ADO Den Haag, de 30e speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis; assistent-scheidsrechters: Geutjes en De Nas; vierde official: Blank.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: