26 oktober 2019 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs ADO Den Haag, zaterdag 26 oktober, 19:45 uur

Vanavond mag Vitesse zich weer bewijzen in GelreDome, tegen een ploeg uit het onderste gedeelte van de ranglijst.
Van ADO Den Haag wordt niet verwacht dat ze meespelen in de top van de competitie, maar na tien duels op punten gelijk met de nummer 17 is beneden hun stand. Slechts tweemaal wist ADO dit seizoen te winnen, RKC uit (0-3) en VVV thuis (1-0). De overige acht duels gingen verloren, tegen Utrecht, PSV, Sparta, Feyenoord, AZ, Emmen, Ajax en PEC. Het doelsaldo is min tien (11 voor, 21 tegen), alleen RKC en VVV hebben minder vaak gescoord. Alfons Groenendijk zal het team aan het draaien moeten krijgen, anders blijft het dit seizoen een strijd tegen degradatie.

Bij Vitesse was er deze week een vervelend incident op de training, waardoor Riechedly Bazoer tot nader order uit de selectie is gezet. Met de langdurig geblesseerde Gong, Musonda en Tannane maakt dat vier selectiespelers die niet inzetbaar zijn op een toch al niet al te brede selectie.
De door het ontbreken van Bazoer vrijgekomen positie op het middenveld zal naar verwachting worden ingevuld door Foor, en Grot krijgt dan een basisplaats op de flank.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Obispo, Clark, Grot, Foor, Bero, Linssen, Matavž en Dicko.
Aanstaande dinsdag speelt Vitesse wederom in eigen huis, waarbij De Graafschap wordt ontvangen in de eerste ronde van het bekertoernooi.

 

Vitesse thuis tegen ADO Den Haag
In 1956 troffen Vitesse en ADO elkaar voor het eerst in een officieel duel op Arnhemse bodem, in de Hoofdklasse A. Vitesse ging met 1-0 de rust in, maar uiteindelijk zou het een 2-3 nederlaag worden.
Na het seizoen Hoofdklasse troffen de ploegen elkaar ook nog vijf seizoenen in de Eerste divisie en 22 seizoenen Eredivisie. Van de 28 thuiswedstrijden werden er twaalf gewonnen en tien gelijkgespeeld, zesmaal gingen de punten naar Den Haag.
Van de 22 thuisduels in de Eredivisie won Vitesse de helft en werd er zeven keer gelijkgespeeld. Slechts vier duels (18%) bleven puntloos voor het Geel-zwart.

Slechts tweemaal kwam het Geel-zwart niet tot scoren: in de eerste editie in 1971 en in het doelpuntloze gelijkspel begin 2014.

De grootste overwinning boekte Vitesse in oktober 2014 toen het liefst 6-1 werd, waarbij kort voor rust al een stand van 5-1 was bereikt. De Vitesse-doelpunten in deze wedstrijd werden gemaakt door Marko Vejinovic (3x), Kelvin Leerdam (2x) en Timothy Derijck (e.d.).
Vorig seizoen werd er thuis en uit gelijkgespeeld tegen de Hagenaars. De thuiswedstrijd was tevens het Airborne-duel en eindigde in 1-1 met doelpunten van Matavž en Abdenasser El Khayati. De uitwedstrijd gespeeld op 30 maart van dit jaar eindigde in 3-3 waarbij Thomas Buitink een hattrick maakte. De doelpunten van ADO werden hierbij gemaakt door Lex Immers (2x) en Sheraldo Becker.

Naast Buitink en Matavž hebben uit de huidige selectie ook Linssen, Beerens, Grot en Tannane eerder tegen ADO gescoord, al deden de laatste drie dit nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Hilary Gong, Charly Musonda en Oussama Tannane door knieblessures. Riechedly Bazoer is tot nader order uit de selectie gezet.
Bij ADO zijn Lex Immers, Dion Malone en Bilal Ould-Chikh (mogelijk) niet beschikbaar door blessures. Milan van Ewijk wordt mogelijk gespaard.
 
Vitesse – ADO Den Haag, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 22 wedstrijden: 11x winst, 7x gelijkspel, 4x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 2-0.
* Grootste overwinning: seizoen 2014/’15, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 1-1.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 3x 1-1, 3x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 1-2.
* Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 1-3.
* Eerste editie: 5 september 1971, 0-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,82.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,14.
 
Zaterdag 26 oktober 19:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – ADO Den Haag, de elfde speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.
Scheidsrechter: Jeroen Manschot. Assistent-scheidsrechters: Erwin Zeinstra en Nicky Siebert (of Erik Kleinjan). Vierde official: Stan Teuben. Video-assistenten: Jannick van der Laan en Sander van Roekel.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: