26 november 2017 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs ADO Den Haag, zondag 26 november, 16:45 uur

Na afgelopen donderdag een punt te hebben gepakt in Rome mag Vitesse dit weekend de dertiende speelronde afsluiten in een thuiswedstrijd, waarbij het ADO Den Haag is dat op bezoek komt.
Het is deze zondag wel weer eens tijd voor een driepunter. De laatste overwinning dateert namelijk alweer van een maand geleden: uit tegen Heerenveen werd het 0-4 waarbij de Arnhemmers toen ook een Europese uitwedstrijd in de benen hadden (1-1 in Waregem). Voor de laatste thuisoverwinning moeten we zelfs terug naar de allereerste speelronde van het seizoen, toen promovendus NAC Breda met 4-1 een lesje Eredivisievoetbal kreeg.

Vrijdagochtend trainde de selectie van Henk Fraser nog in Italië waarbij gelukkig iedereen weer fit op het veld verscheen. Met uitzondering van de langdurig geblesseerde Arnold Kruiswijk en Maikel van der Werff zal in principe iedereen deze speelronde dus inzetbaar zijn.

Waarschijnlijk blijven Lassana Faye en Mason Mount in de basis staan, en dus mogen Alexander Büttner en Thomas Bruns op de bank blijven zitten. Julian Lelieveld zal op de rechtsback-positie waarschijnlijk wel plaats moeten maken voor Fankaty Dabo. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat deze zondag dan uit: Pasveer, Dabo, Kashia, Miazga, Faye, Serero, Mount, Foor, Rashica, Matavž en Linssen.

Het seizoen van ADO Den Haag
ADO Den Haag begon het seizoen met drie nederlagen tegen Utrecht (0-3), AZ (2-0) en Heerenveen (1-2) en bungelde aanvankelijk dus in de gevarenzone. Vanaf de vierde speelronde kwam de ploeg echter op stoom en werd de ranglijst langzaam maar zeker beklommen. Er werden achtereenvolgens punten gepakt bij Willem II (1-2), thuis tegen Ajax (1-1) en Sparta (1-0) en uit bij een avondje NAC (0-1).

Sinds oktober zijn de resultaten iets wisselvalliger, met een nederlaag thuis tegen Excelsior (1-2) en uit bij PEC (2-0), maar dan wel weer punten uit bij VVV (0-2) en thuis tegen Feyenoord (2-2). In de laatste speelronde werd Heracles thuis met 4-1 aan de kant gezet, waarbij het laatste (Haagse) kwartier goed was voor drie doelpunten.

Na twaalf speelronden staat ADO met 17 punten op de 9e plaats, net in het linker rijtje dus. Het doelsaldo is min één (15 voor, 16 tegen), waarbij de ploeg driemaal de nul hield maar zelf ook driemaal niet tot scoren kwam.

Opvallend is dat ADO in vijf uitduels maar vijf keer tot scoren kwam maar toch negen punten wist te pakken. Al moet daarbij worden opgemerkt dat het de relatief lichtere ploegen waren waar deze punten werden gepakt, namelijk bij Willem II, NAC en VVV, en waren de uitduels tegen AZ en PEC duidelijk een stap te hoog.

Twee spelers van ADO zijn samen goed voor net iets meer dan de helft van de doelpuntproductie: Abdenasser El Khayati en Bjørn Johnsen maakten elk vier goals. De overige doelpuntenmakers uit de ploeg troffen elk niet meer dan één keer het doel.

Vitesse thuis tegen ADO Den Haag
Vitesse en ADO troffen elkaar tot nu toe in 26 eerdere competitieseizoenen. De eerste officiële thuiswedstrijd dateert van 1956 toen Vitesse in de Hoofdklasse A met 2-3 verloor.

In de jaren 80 werden vijf edities in de Eerste divisie gespeeld, waarbij drie keer werd gelijkgespeeld. Daarnaast wonnen beide ploegen ook eenmaal, zodat de statistieken op dit niveau in evenwicht zijn.

Vanaf 1971 troffen de ploegen elkaar in de Eredivisie, tot dit weekend werden er 20 edities van dit duel op Arnhemse bodem gespeeld. Met tien overwinningen en zes puntendelingen pakte de thuisploeg punten in 80% van deze wedstrijden. Slechts tweemaal kwam het Geel-zwart niet tot scoren: in de eerste editie in 1971 en in het doelpuntloze gelijkspel begin 2014.

In 2014 boekte Vitesse ook de grootste overwinning, het werd 6-1 waarbij kort voor rust al een stand van 5-1 bereikt was. De Vitesse-doelpunten in deze wedstrijd werden gemaakt door Vejinovic (3x), Leerdam (2x) en Timothy Derijck (e.d.).

Vorig seizoen was het de eerste thuiswedstrijd waarin ADO getroffen werd. Vitesse opende de score met een doelpunt van Ricky van Wolfswinkel, maar door twee doelpunten van Gervane Kastaneer gingen de Hagenaars met de punten naar huis.

Uit de huidige selectie hebben Kashia, Bruns, Castaignos, Linssen, Matavž, Serero en Van der Werff al eerder tegen ADO gescoord, maar alleen Kashia deed dit al namens Vitesse.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Arnold Kruiswijk door een rugblessure en Maikel van der Werff door een knieblessure.

Bij ADO Den Haag is Ricardo Kishna geblesseerd.

 Vitesse – ADO Den Haag, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 20 wedstrijden: 10x winst, 6x gelijkspel, 4x verlies
  • Laatste vijf edities: 1x winst, 3x gelijkspel, 1x verlies
  • Laatste en grootste overwinning: seizoen 2014/’15, 6-1
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2015/’16, 2-2
  • Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 1-1, 3x 2-2
  • Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 1-2
  • Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 1-3
  • Eerste editie: 5 september 1971, 0-2
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,85
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,20

Zondag 26 november, 16:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – ADO Den Haag, de 13e speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.

Scheidsrechter: Ed Janssen. Assistent-scheidsrechters: Kleinjan en Langkamp. Vierde official: Oostrom.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: