14 mei 2022 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Ajax, zondag 15 mei, 14:30 uur

Net als vorig jaar sluit Vitesse het seizoen thuis af tegen Ajax.

Het verschil met twaalf maanden geleden is dat er destijds voor beide ploegen niets meer op het spel stond en er al een zekerheid van Europees voetbal bestond. Deze speelronde staat er voor Vitesse nog wel wat op het spel: de zesde plaats. Een plaats boven FC Utrecht geeft een betere uitgangspositie voor de Play-offs, maar telt ook in de verdeling van de TV-gelden. Om de zesde plaats te behalen moet Vitesse minimaal één punt behalen tegen de landskampioen, bij een mogelijk verlies mag FC Utrecht niet winnen bij degradatie-kandidaat Willem II.

Naast de al langer ontbrekende verdedigers Wittek en Rasmussen is er nu ook een vraagteken bij Hájek en eventueel Cornelisse. Er zou daarom gekozen kunnen worden voor een viermans-defensie.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Schubert, Dasa, Bazoer, Doekhi, Manhoef, Bero, Tronstad, Buitink, Domgjoni, Grbić en Openda.

Het duel van deze zondag staat in het teken van het 130-jarig jubileum van Vitesse en het op de historie geïnspireerde thuis-tenue van het komende seizoen zal ook nu al gedragen worden.

Vitesse thuis tegen Ajax

Het eerste officiële thuisduel tegen Ajax dateert van 1907 in het nationale bekertoernooi. Vitesse won met 2-0 waarbij het eerste doelpunt werd gemaakt door Rein van Pallandt, de man die (mede) verantwoordelijk was voor de huidige clubkleuren van Vitesse.

Doordat de competities in de eerste helft van de 20e eeuw waren opgesplitst in regio’s zou het tot het begin van de jaren 50 duren voordat de ploegen elkaar voor het eerst in competitie troffen. De eerste thuiswedstrijd in de Eerste klasse B had een 0-0 gelijkspel als resultaat. Twee latere thuisduels in de jaren 50 leverden ook gelijke spelen op, respectievelijk in de Eerste klasse en de Hoofdklasse.

Vanaf december 1971 speelden de ploegen 36 Eredivisie-duels in Arnhem, twaalf duels in Nieuw Monnikenhuize en 24 duels in GelreDome. De resultaten van deze thuiswedstrijd zijn iets in het voordeel van de bezoekers: Vitesse won 11 keer, Ajax 16 keer en 9 keer was er een gelijkspel. Gemiddeld vallen er 3,31 doelpunten, slechts tweemaal bleef het duel doelpuntloos.

Opvallend is dat Vitesse pas voor het eerst won in 1996, maar dat het duel sindsdien wel bijna in evenwicht is. In GelreDome won Vitesse tien keer en de bezoekers elf keer, daarnaast waren er drie puntendelingen.

Van de huidige tegenstanders in competitie waren er zes ploegen die in GelreDome gemiddeld lastiger waren dan Ajax, er werden per duel namelijk minder punten behaald tegen Twente, Go Ahead, Feyenoord, AZ, Heerenveen en PSV.

De grootste overwinning op Ajax werd geboekt in februari 2009. Onder trainer Theo Bos werd het 4-1 met doelpunten van Lasse Nilsson (2x), Dalibor Stevanovič en Ricky van Wolfswinkel.

Vorig seizoen werd dit duel met 1-3 verloren in de laatste speelronde. De bezoekers kwamen kort voor rust op 0-2 waarna Openda direct wat terug deed. Een kwartier voor het einde bepaalde Martínez de eindstand.

Uit de huidige selectie hebben naast Openda ook Bero en Bazoer al eerder tegen Ajax gescoord.

Blessures en schorsingen

Door blessures ontbreken Yann Gboho (lies), Jeroen Houwen (jukbeen), Jacob Rasmussen (bovenbeen) en Maximilian Wittek (schouder), daarnaast mist Dominik Oroz nog steeds door dienstplicht-redenen. Onzeker is de beschikbaarheid van Tomáš Hájek.

Vitesse – Ajax, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 36 wedstrijden: 11x winst, 9x gelijkspel, 16x verlies.
 • Laatste vijf edities: 1x winst, 1x gelijkspel, 3x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 3-2.
 • Grootste overwinning: seizoen 2008/’09, 4-1.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2019/’20, 2-2.
 • Gelijkspel: 2x 0-0, 3x 1-1, 4x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2020/’21, 1-3.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 1-5.
 • Eerste editie: 12 december 1971, 1-3.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,47.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,83.

Zondag 15 mei, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Ajax, de 34e en laatste speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis. Assistent-scheidsrechters: Cristian Dobre en Patrick Inia. Vierde official: Jannick van der Laan. Video-assistenten: Alex Bos en Frans Ozinga.

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: