15 mei 2021 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Ajax, zondag 16 mei, 14:30 uur

Zondagmiddag wordt het seizoen afgesloten in Arnhem, waarbij Vitesse Europees voetbal al op zak heeft.

Voor zowel het Geel-zwart als voor de tegenstander is het een duel om (slechts) de eer en de statistieken, een kans voor spelers om zich nog eens in de kijker te spelen voor de zomerstop.

Vitesse heeft zich met de vierde plaats zekergesteld van rechtstreekse plaatsing voor (de voorronde van) de nieuwe Europa Conference League. In competitie de beste prestatie sinds 2013, tel daar het behalen van de bekerfinale bij op en we kunnen spreken van een prima seizoen. Er blijft natuurlijk altijd wat te zeuren, bijvoorbeeld dat de prestaties in de laatste twee maanden ondermaats waren, zeker in vergelijking met de eerste helft van het seizoen. Maar met enige continuïteit in de staf en de spelersgroep geeft het hoop voor het komende seizoen.

Het lijkt erop dat Matúš Bero, Jacob Rasmussen en Maximilian Wittek rust gegund worden dit weekend, hun posities kunnen dan worden overgenomen door Thomas Bruns, Tomáš Hájek en Million Manhoef.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer, Hajek, Manhoef, Bruns, Tannane, Tronstad, Darfalou en Broja.

Vitesse thuis tegen Ajax

Het eerste officiële thuisduel tegen Ajax dateert van 1907 in het nationale bekertoernooi. Vitesse won met 2-0 waarbij het eerste doelpunt werd gemaakt door Rein van Pallandt, de man die mede verantwoordelijk was voor de huidige clubkleuren van Vitesse.

Doordat de competities in de eerste helft van de 20e eeuw waren opgesplitst in regio’s zou het tot maart 1951 duren voordat de ploegen elkaar voor het eerst in competitie in Arnhem zouden treffen. Deze wedstrijd in de Eerste klasse B had een 0-0 gelijkspel als resultaat. Twee latere thuisduels in de jaren 50 leverden ook gelijke spelen op, respectievelijk in de Eerste klasse en de Hoofdklasse.

Vanaf december 1971 speelden de ploegen 35 Eredivisie-duels in Arnhem, twaalf duels in Nieuw Monnikenhuize en 23 duels in GelreDome. De resultaten van deze thuiswedstrijd zijn iets in het voordeel van de bezoekers: Vitesse won 11 keer, Ajax 15 keer en 9 keer was er een gelijkspel. Gemiddeld vallen er 3,29 doelpunten, slechts tweemaal bleef het duel doelpuntloos.

Opvallend is dat Vitesse pas voor het eerst won in 1996, maar dat het duel sindsdien wel in evenwicht is. In GelreDome wonnen beide ploegen tien keer, daarnaast waren er drie puntendelingen.

De grootste overwinning werd geboekt in februari 2009. Onder trainer Theo Bos werd het 4-1 met doelpunten van Lasse Nilsson (2x), Dalibor Stevanovič en Ricky van Wolfswinkel, Luis Suárez scoorde namens de bezoekers.

Vorig seizoen werd dit duel met 2-2 gelijkgespeeld in de eerste speelronde. Vitesse kwam twee keer op voorsprong door doelpunten van Bero en Bazoer, Donny van de Beek en Dušan Tadić maakten weer gelijk.

Uit de huidige selectie hebben naast Bero en Bazoer ook Openda, Darfalou en Bruns al eerder tegen Ajax gescoord, al deed de laatstgenoemde dat nog niet namens Vitesse.

Vitesse – Ajax, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 33 wedstrijden: 11x winst, 9x gelijkspel, 15x verlies.
 • Laatste vijf edities: 1x winst, 1x gelijkspel, 3x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 3-2.
 • Grootste overwinning: seizoen 2008/’09, 4-1.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2019/’20, 2-2.
 • Gelijkspel: 2x 0-0, 3x 1-1, 4x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2018/’19, 0-4.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 1-5.
 • Eerste editie: 12 december 1971, 1-3.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,49.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,80.

Zondag 16 mei, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Ajax, de 34e en laatste speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük. Assistent-scheidsrechters: Joost van Zuilen en Johan Balder. Vierde official: Martijn Vos. Video-assistenten: Rob Dieperink en Erik Koopman.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: