24 oktober 2015 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Ajax, zondag 14:30 uur

Vitesse kijkt vol vertrouwen uit naar het bezoek van de koploper op zondag in GelreDome.
Alle vier de thuiswedstrijden uit de Eredivisie dit seizoen werden met overtuigende cijfers gewonnen: telkens minimaal drie doelpunten voor Vitesse en in totaal nog maar één doelpunt tegen. De uitwedstrijden verliepen een stuk stroever, maar vorige week tegen PEC Zwolle werd dan ook buiten Arnhem een overtuigende overwinning geboekt. Als meeste scorende ploeg uit de Eredivisie is het vertrouwen bij Vitesse hoog, en vergeet daarbij niet dat de defensie ook de op één-na-minst gepasseerde is uit de competitie. Een prima uitgangspositie dus om de koploper op bezoek te krijgen.

Met de terugkeer van Arnold Kruiswijk zijn alle selectiespelers weer fit en beschikbaar voor het thuisduel tegen Ajax dit weekend. Of er iets wijzigt in de basis is maar de vraag; Kruiswijk zou weer kunnen terugkeren in de defensie, maar Maikel van der Werff zou zich voldoende hebben kunnen laten zien vorige week waardoor Bosz vasthoudt aan hem.

Ook deze speelronde zit Peter Bosz nog op de tribune in plaats van op de bank, maar dat is nauwelijks meer een thema na de wedstrijd uit de vorige speelronde. Rob Maas heeft weer de eindverantwoordelijkheid zondag.

Er zullen ruim 20.000 bezoekers naar GelreDome komen deze wedstrijd, het advies is dus om op tijd te komen.
 
De seizoenstart van Ajax
Na negen speelronden staat Ajax met 22 punten bovenaan de ranglijst. Het doelsaldo is +17, met 21 doelpunten voor en slechts vier tegen. Alleen Vitesse wist tot nu toe vaker te scoren, geen enkele defensie werd minder vaak gepasseerd.

Zeven van de negen gespeelde duels werden gewonnen, van AZ, Willem II, NEC, ADO, Excelsior, Groningen en Heracles. In deze gewonnen duels werd ook steeds de nul gehouden, een indrukwekkend resultaat. Ajax verloor alleen punten uit tegen Twente met een 2-2 gelijkspel en in de 1-2 thuisnederlaag tegen PSV begin deze maand.

Met dertien punten uit vijf uitwedstrijden presteerde tot nu toe geen team beter buiten het eigen stadion. In de eigen Arena werden negen punten gepakt uit vier duels, een prestatie die nog wel door zes andere teams wordt overtroffen.

De topscorer uit de ploeg van De Boer is Anwar El Ghazi met acht doelpunten, gevolgd door Nemanja Gudelj met vier treffers.

Op Europees niveau viel het spel tot nu toe flink tegen: uitgeschakeld door Rapid Wien om de Champions League, vervolgens met de hakken over de sloot tegen Jablonec door naar de Europa League. In de EL groepsfase kon er niet gewonnen worden van Celtic (2-2), Molde (1-1) en deze week was er de 1-0 uitnederlaag tegen Fenerbahçe.

In de Nederlandse competitie was het spel van Ajax tot nu toe niet al te indrukwekkend, maar zoals de cijfers laten zien wel erg effectief. Het is aan Vitesse om te laten zien dat ze net als Twente en PSV de defensie kunnen doorbreken en daarnaast zelf niet teveel weggeven. Dat kan als Vitesse het beste in zichzelf naar boven haalt, zoals de ploeg bij vlagen al liet zien tegen PEC en Groningen.
 
Vitesse thuis tegen Ajax
Het eerste competitieduel thuis tegen Ajax dateert van maart 1951, toen de uitslag in de Eerste klasse B tot een 0-0 gelijkspel beperkt bleef. De twee latere duels in Arnhem in de jaren 50 leverden ook gelijke spelen op, respectievelijk in de Eerste klasse en de Hoofdklasse. Vanaf december 1971 speelden de ploegen 30 duels in de Eredivisie in Nieuw Monnikenhuize en later in GelreDome.

De resultaten van deze 33 thuiswedstrijden zijn bijna in balans: Vitesse won 10 keer, Ajax 12 keer en 11 keer was er een gelijkspel. Opvallend is dat Vitesse pas voor het eerst won in 1996, maar dat sindsdien het duel dan ook vaker in het voordeel van het Geel-Zwart werd beslist. Zo geven bijvoorbeeld de 18 duels gespeeld in GelreDome als statistiek: 9x winst, 2x gelijk en 7x verlies.

Vorig seizoen begon met een uitwedstrijd in Amsterdam waar Vitesse met 4-1 verloor, en toch de complimenten kreeg. Vier maanden later waren er niet alleen complimenten maar was er ook resultaat: Vitesse won in de achtste finale van de beker met 0-4 in de Arena. Vervolgens vond in februari van dit jaar de laatste thuiswedstrijd tegen Ajax plaats: Uros Djurdjevic bezorgde de volle winst door vlak voor tijd voor de 1-0 te tekenen.

Uit de huidige selectie hebben Qazaishvili en Ibarra al eerder tegen Ajax gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is in principe de hele selectie beschikbaar.

Bij de tegenstander ontbreekt Arek Milik vanwege een blessure en daarnaast is Yaya Sanogo niet wedstrijdfit.
 
Vitesse – Ajax, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

* 30 wedstrijden: 10x winst, 8x gelijkspel, 12x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 1-0.
* Grootste overwinning: seizoen 2008/’09, 4-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2013/’14, 1-1.
* Gelijkspel: 2x 0-0, 3x 1-1, 3x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2011/’12, 1-3.
* Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 1-5.
* Eerste editie: 12 december 1971, 1-3.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,53.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,70.
 
Zondag 25 oktober, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Ajax, de tiende speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.
Scheidsrechter: Richard Liesveld; assistent-scheidsrechters: De Vries en Hoekstra; vierde official: Bax.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: