19 februari 2017 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Ajax, zondag 19 februari, 14:30 uur

Oud-speler en -trainer Peter Bosz keert dit weekend terug naar GelreDome in de strijd om drie punten. Naast pijnlijk puntverlies leverde het vorige weekend ook twee gaten op in de defensie van Vitesse: Maikel van der Werff viel uit met een knieblessure en Kelvin Leerdam pakte zijn vijfde gele kaart en is nu één duel geschorst.
Van der Werff is naar verwachting nog enkele weken uit de running en zal in principe worden vervangen door Matt Miazga.

Arnold Kruiswijk ontbrak ook al door een blessure, maar hij is mogelijk net op tijd hersteld voor het duel van deze speelronde. Mocht Kruiswijk toch niet inzetbaar zijn dan is Lassana Faye als back-up beschikbaar op linksback, Alexander Büttner is nog steeds niet wedstrijdfit. Kevin Diks zal door het ontbreken van Leerdam in elk geval niet weer op links beginnen, Diks’ diensten zijn nodig op zijn favoriete rechtsback-positie.

Op het middenveld en in de aanval is er geen noodzaak tot wijzigen, de vermoedelijke opstelling bestaat dan uit: Room, Diks, Kashia, Miazga, Kruiswijk / Faye, Nakamba, Nathan, Baker, Rashica, Van Wolfswinkel en Tighadouini.

Het seizoen van Ajax tot nu toe
Na 22 speelronden staat Ajax op de tweede plaats met 52 punten, vijf punten achter de koploper. De tweede plaats wordt al sinds de zevende speelronde bezet, maar met de hoofdstedelijke arrogantie is er slechts één plek die ertoe doet, en die is voorlopig voor Feyenoord.

Van de 22 competitiewedstrijden won Ajax er 16, er werden dus zesmaal punten verloren. Er werd viermaal gelijkgespeeld, tegen Roda en PSV thuis en tegen Feyenoord en AZ uit. Slechts tweemaal werd er verloren: thuis tegen Willem II en uit tegen FC Twente.

De Amsterdammers hebben na Feyenoord het beste doelsaldo: +32, door zelf 46 keer te scoren en niet meer dan 14 tegentreffers te incasseren. De ploeg hield twaalf keer de nul, net meer dan de helft van de gespeelde duels, en zelf kwam het slechts eenmaal niet tot scoren: de 1-0 uit bij FC Twente.

In het huidige seizoen is er nauwelijks een verschil te ontdekken tussen de wedstrijden die uit of thuis worden gespeeld: exact evenveel punten werden er in eigen huis behaald als daarbuiten. Wel werd er op vreemde velden iets minder gescoord: 20 keer in 11 uitwedstrijden tegen 26 keer in de 11 thuiswedstrijden.

Op Europees niveau doen de Ajacieden het niet slecht: er werd nog geen duel in de Europa League verloren en zonder problemen werd er overwinterd. De afgelopen donderdag werd er bij de hervatting van het Europees bekertoernooi met 0-0 gelijkgespeeld, uit tegen het Legia Warschau van Valeri Qazaishvili.

In het nationale bekertoernooi waren Willem II en de Kozakken Boys geen probleem, maar elf stugge Leeuwarders van SC Cambuur bleken zowaar een maatje te groot.

In de selectie van Peter Bosz zijn Davy Klaassen en Kasper Dolberg de topscorers met elk tien competitietreffers, Hakim Ziyech volgt met zes doelpunten.

In de winterse transferperiode vertrokken Bazoer, Gudelj, El Ghazi, Dijks, Krul en Antonucci. Zij werden vervangen door Mateusz Gorski, Antonio Trograncic en David Neres.

Vitesse thuis tegen Ajax
Het eerste officiële thuisduel tegen Ajax dateert van 1907 in het nationale bekertoernooi. Vitesse won met 2-0 waarbij het eerste doelpunt werd gemaakt door Rein van Pallandt, de man die mede verantwoordelijk was voor de huidige clubkleuren van Vitesse.

Voor het eerste competitieduel thuis tegen Ajax zou het tot maart 1951 duren, waarbij een 0-0 gelijkspel het resultaat was in de Eerste klasse B. Twee latere thuisduels in de jaren 50 leverden ook gelijke spelen op, respectievelijk in de Eerste klasse en de Hoofdklasse.

Vanaf december 1971 speelden de ploegen 31 Eredivisie-duels in Nieuw Monnikenhuize en later in GelreDome. De resultaten van deze thuiswedstrijden zijn bijna in balans: Vitesse won 10 keer, Ajax 13 keer en 8 keer was er een gelijkspel. Opvallend is dat Vitesse pas voor het eerst won in 1996, maar dat sindsdien het duel dan ook vaker in het voordeel van het Geel-Zwart werd beslist.

Vorig seizoen opende Valeri Qazaishvili de score in deze thuiswedstrijd, maar door treffers van Fischer, Bazoer en Schöne werd het uiteindelijk een 1-3 nederlaag. Ook de uitwedstrijd uit het huidige seizoen leverde geen punten op, het werd 1-0 door een doelpunt van Viergever.

Uit de huidige selectie hebben Van Wolfswinkel, Büttner en Foor al eerder tegen Ajax gescoord, al deed laatstgenoemde dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Kelvin Leerdam één duel geschorst en zijn Yuning Zhang (schouder) en Maikel van der Werff (knie) geblesseerd. Alexander Büttner is nog niet wedstrijdfit en de beschikbaarheid van Arnold Kruiswijk is nog niet helemaal zeker na een lichte kuitblessure.

Bij de tegenstander ontbreken Pelle Clement en Daley Sinkgraven door blessures.Daarnaast is de beschikbaarheid van Joël Veltman onzeker door ziekte en zit David Neres nog in een gewenningsperiode.

Vitesse – Ajax, thuiswedstrijd in de Eredivisie

 • Totaal 31 wedstrijden: 10x winst, 8x gelijkspel, 13x verlies
 • Laatste vijf edities: 2x winst, 1x gelijkspel, 2x verlies
 • Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 1-0
 • Grootste overwinning: seizoen 2008/’09, 4-1
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2013/’14, 1-1
 • Gelijkspel: 2x 0-0, 3x 1-1, 3x 2-2
 • Laatste nederlaag: seizoen 2015/’16, 1-3
 • Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 1-5
 • Eerste editie: 12 december 1971, 1-3
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,52
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,74

Zondag 19 februari, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Ajax, de 23e speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.

Scheidsrechter: Kevin Blom; assistent-scheidsrechters: Siebert en Strijker; vierde official: Van de Graaf.

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: