27 november 2021 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs AZ, zondag 28 november, 20:00 uur

Na een prima uitwedstrijd op Europees niveau staat aan het eind van dit weekend weer een thuiswedstrijd in de competitie te wachten.

Zowel Vitesse als tegenstander AZ kwamen donderdag nog in actie, dus was een wedstrijd later op de zondag snel aangewezen. Helaas is er de komende weken weer geen publiek toegestaan, naast AZ is er thuis ook geen steun tegen NS Mura (ECL), Heracles en Sparta (beker) – het vervolg is onduidelijk.

Romaric Yapi is bij Rennes uitgevallen met een enkelblessure en daardoor niet inzetbaar, Oussama Darfalou ontbrak in Frankrijk al door fysieke problemen. In de competitie zijn Markus Schubert en Danilho Doekhi wel weer inzetbaar, Europees waren zij geschorst.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse deze zondagavond bestaat uit: Schubert, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Tronstad, Bero, Frederiksen (of Huisman), Buitink en Openda.

Vitesse thuis tegen AZ

De voetbalclub AZ ontstond in 1967 door een fusie van Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek. In het eerste competitieseizoen van AZ trof Vitesse de ploeg in de Eerste divisie, wat zowel thuis als uit een 0-2 nederlaag opleverde.

In de decennia die volgden waren er aanvankelijk maar weinig ontmoetingen en het zou mede daardoor tot december 1996 duren voordat Vitesse voor het eerst in eigen huis een overwinning kon vieren. Het werd destijds 1-0 door een doelpunt van Joaquín del Olmo.

In totaal troffen de ploegen elkaar in 29 eerdere competitieseizoenen, twee seizoenen in de Eerste divisie en de rest in de Eredivisie. Een thuiswedstrijd tegen AZ leverde gemiddeld net iets meer dan een punt op (1,11), waarmee het een echte angstgegner is voor Vitesse. In Eredivisie-thuiswedstrijden werden gemiddeld alleen tegen PSV minder punten behaald.

In de laatste vijf seizoenen wist Vitesse toch driemaal een overwinning te vieren, daarnaast werd éénmaal gelijkgespeeld en éénmaal verloren.

De grootste overwinning van Vitesse op AZ dateert van maart 2015 toen Traoré, Vejinović en Qazaishvili het net wisten te vinden, met een tegentreffer van Steven Berghuis werd de eindstand 3-1.

Vorig seizoen werd er thuis met 2-1 gewonnen door doelpunten van Openda en Rasmussen, namens AZ kwam Jesper Karlsson op het scorebord.

Uit de huidige selectie hebben naast Openda en Rasmussen ook Bero, Buitink en Tannane al eerder tegen AZ gescoord, al deed laatstgenoemde dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken Yapi (enkel), Darfalou (niet wedstrijdfit), Reiziger (pols), Tannane (buiten selectie gezet).

Bij AZ is de beschikbaarheid van Håkon Evjen onzeker.

Vitesse – AZ, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 27 wedstrijden: 8x winst, 6x gelijkspel, 13x verlies.
 • Laatste vijf edities: 3x winst, 1x gelijkspel, 1x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2020/’21, 2-1.
 • Grootste overwinning: seizoen 2014/’15, 3-1.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 2-2.
 • Gelijkspel: 3x 1-1, 3x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2017/’18, 1-2.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2005/’06, 0-5.
 • Eerste editie: 12 februari 1978, 1-2.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,19.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,78.

Zondag 28 november, 20:00 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – AZ, de 14e speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Danny Makkelie. Assistent-scheidsrechters: Hessel Steegstra en Jan de Vries. Vierde official: Richard Martens. Video-assistenten: Rob Dieperink en Sander van Roekel.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: