13 maart 2015 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs AZ, 20:00 uur

Op vrijdag de 13e speelt Vitesse een thuiswedstrijd die in het teken staat van de driejaarlijkse reünie.
Peter Bosz heeft zijn contract met een jaar verlengd en staat dus tot medio 2016 onder contract als trainer van het eerste elftal. Als het goed is kan hiermee de blik van de technische staf weer op de toekomst worden gericht, en zou een speler als Eloy Room nu bijvoorbeeld een nieuw contract aangeboden kunnen krijgen.

Ondertussen staat een fitte selectie klaar om thuis het duel aan te gaan tegen AZ, de huidige nummer vier uit de competitie. Guram Kashia keert terug in de basis na een wedstrijd schorsing, hierdoor zal Dan Mori naar alle waarschijnlijkheid weer plaatsnemen op de bank. Verder worden geen wijzigingen van de basiself verwacht, de selectie is al weken lang stabiel en met vertrouwen.

Vitesse heeft tot nu toe 1499 doelpunten in de Eredivisie gemaakt; wie gaat deze speelronde de 1500e maken?
 
Het seizoen van AZ
Na 26 speelronden staat AZ met 47 punten op de vierde plaats; slechts één punt onder de derde plaats en zes punten boven Vitesse. Het doelsaldo van de ploeg is +6 (45 voor, 39 tegen), waarbij de ploeg liefst tien keer de nul hield en zelf vier keer niet tot scoren kwam.

In de eerste elf wedstrijden van het seizoen jojode AZ tussen plaats 2 en plaats 14 op de ranglijst, maar sindsdien blijft de ploeg stabiel onder de top hangen. Thuis werd vaak met klein verschil gewonnen, in uitduels liepen de scores wat meer uiteen. In februari won AZ bijvoorbeeld nog met 4-2 in Groningen, afgelopen weekend ging de ploeg hard met 2-6 onderuit in Utrecht.

Buiten het eigen stadion werden maar liefst 26 punten behaald in 13 wedstrijden; daarmee is AZ de beste ploeg in uitduels achter koploper PSV. De ploeg uit Alkmaar/Zaanstad verloor tot nu toe alleen bij Willem II, PSV en Utrecht, en bij Feyenoord en PEC werden de punten gedeeld.

De ploeg van oud-Vitessenaar John van den Brom kent op dit moment Nemanja Gudelj als topscorer met acht treffers – maar hij is geschorst deze speelronde. Gudelj wordt gevolgd door Steven Berghuis met zes doelpunten.
 
Vitesse thuis tegen AZ
In officiële wedstrijden eindigde de thuiswedstrijd tegen AZ slechts éénmaal doelpuntloos, in het seizoen 1988/1989 in de Eerste divisie. In de overige wedstrijden scoorde de tegenstander helaas wel bijna twee keer zo vaak als Vitesse, met 22 goals voor en 41 goals tegen, verdeeld over 23 duels.

Verreweg de meeste duels tussen Vitesse en AZ vonden plaats in de Eredivisie. In deze competitie troffen de ploegen elkaar in 20 eerdere seizoenen, waarbij de Alkmaarders liefst 16 keer met één of meerdere punten naar huis terugkeerden. AZ mag dus gerust een angstgegner genoemd worden, zeker in de thuiswedstrijden.

Vitesse won voor het laatst in het seizoen 2007/2008, toen Santi Kolk voor de enige en dus winnende treffer tekende.

Afgelopen seizoen verloor Vitesse met 0-2, waarbij Patrick van Aanholt met een eigen doelpunt de score opende. In het uitduel van dit seizoen verloor Vitesse met 0-1, al was een gelijkspel daar meer dan verdiend geweest.

Uit de huidige selectie heeft alleen Kashia eerder tegen AZ gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is iedereen beschikbaar.
Bij de tegenstander ontbreekt Celso Ortiz vanwege een blessure en Nemanja Gudelj vanwege een schorsing.
 
Vitesse – AZ, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 20 wedstrijden: 4x winst, 5x gelijkspel, 11x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2007/’08, 1-0.
* Grootste overwinning: seizoen 2000/’01, 3-2.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2011/’12, 2-2.
* Gelijkspel: 3x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2013/’14, 0-2.
* Grootste nederlaag: seizoen 2005/’06, 0-5.
* Eerste editie: 12 februari 1978, 1-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,00.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,90.
 
Vrijdag 13 maart, 20:00 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – AZ, de 27e speelronde van het Eredivisieseizoen 2014/'15.
Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer; assistent-scheidsrechters: De Vries en Brondijk; vierde official: Sanders.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: