1 september 2019 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs AZ, zondag 1 september, 16:45 uur

Vitesse ontvangt zondagmiddag een ploeg die donderdag nog 120 minuten in de Europa League speelde.
Het transfernieuws van deze week is dat Thulani Serero definitief is vertrokken naar Al-Jazira Club uit de Verenigde Arabische Emiraten en Mukhtar Ali na 2,5 seizoen naar Al-Nassr is vertrokken. Serero zat in zijn laatste contractjaar in Arnhem en Vitesse koos nu voor een transfervergoeding. Thulani zal gemist worden, maar er zijn gelukkig nog verschillende middenvelders in de selectie om de positie op te vullen. De transferperiode duurt in Nederland nog tot en met aanstaande maandag, dus er kan nog iets wijzigen in de selectie.

Matúš Bero is hersteld van zijn hoofdblessure en zal naar verwachting weer starten op het middenveld. Hiertegenover staat het gemist van Max Clark die tegen Heracles uitviel met een jukbeenbreuk. Op linksback wordt de positie van Clark waarschijnlijk overgenomen door Karavaev, waardoor op rechtsback een positie vrijkomt voor Julian Lelieveld.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Lelieveld, Doekhi, Obispo, Karavaev, Tannane, Bero, Foor (of Bazoer), Grot, Linssen en Matavž.
 
Vitesse thuis tegen AZ
De voetbalclub AZ ontstond in 1967 door een fusie van Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek. In het eerste competitieseizoen van AZ trof Vitesse de ploeg in de Eerste divisie, wat zowel thuis als uit een 0-2 nederlaag opleverde. In de decennia die volgden waren er aanvankelijk maar weinig ontmoetingen en het zou mede daardoor tot december 1996 duren voordat Vitesse voor het eerst in eigen huis een overwinning kon vieren. Het werd destijds 1-0 door een doelpunt van Joaquín del Olmo.

In totaal troffen de ploegen elkaar in 27 eerdere competitieseizoenen, twee seizoenen in de Eerste divisie en de rest in de Eredivisie. Een thuiswedstrijd tegen AZ leverde gemiddeld net geen punt op, waarmee het een echte angstgegner is voor Vitesse. In Eredivisie-thuiswedstrijden is AZ de één-na-lastigste tegenstander van Vitesse, alleen tegen PSV werden gemiddeld minder punten behaald.
In de 25 Eredivisieduels in Arnhem wist het Geel-zwart slechts twaalfmaal punten te pakken, met zes overwinningen en zes remises. Net iets meer dan de helft van de thuisduels ging dus verloren.

De grootste overwinning van Vitesse op AZ dateert van maart 2015 toen Traoré, Vejinović en Qazaishvili het net wisten te vinden, met een tegentreffer van Steven Berghuis werd de eindstand 3-1.

Vorig seizoen werd er thuis me 2-2 gelijkgespeeld, met doelpunten van Bero en Buitink namens Vitesse en goals van Vlaar en Koopmeiners namens AZ.

Uit de huidige selectie hebben naast Bero en Buitink ook Linssen, Matavž en Tannane al eerder tegen AZ gescoord, al deed laatstgenoemde dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Max Clark (jukbeenbreuk), Charly Musonda jr. (knieklachten) en Hilary Gong (knieblessure). De beschikbaarheid van Riechedly Bazoer is niet helemaal zeker, hij was deze week ziek.
 
Vitesse – AZ, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 25 wedstrijden: 6x winst, 6x gelijkspel, 13x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 1x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 2-1.
* Grootste overwinning: seizoen 2014/’15, 3-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 2-2.
* Gelijkspel: 3x 1-1, 3x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2017/’18, 1-2.
* Grootste nederlaag: seizoen 2005/’06, 0-5.
* Eerste editie: 12 februari 1978, 1-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,12.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,84.
 
Zondag 1 september, 16:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – AZ, de vijfde speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.

Scheidsrechter: Dennis Higler. Assistent-scheidsrechters: Bas van Dongen en Joost van Zuilen. Vierde official: Edgar Bijl. Video-assistenten: Siemen Mulder en Jan de Vries.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: