11 mei 2019 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs De Graafschap, zondag 12 mei, 14:30 uur

Na ruim twee weken afkicken hervat Vitesse het competitievoetbal met het toetje van het seizoen.
Vitesse maakt nog kans op Europees voetbal via de play-offs en moet zich daarvoor plaatsen door bij de eerste acht te eindigen. De nummer negen, FC Groningen, staat momenteel op vijf punten achterstand, dus met minimaal twee punten in de laatste twee speelronden zouden de Arnhemmers zich plaatsen voor de toegift op het reguliere seizoen. Het doelsaldo van Vitesse is bovendien 16 goals beter dan dat van de Groningers, dus één punt is waarschijnlijk ook voldoende, maar liever kijken we natuurlijk niet naar die optie. Met een overwinning in de aanstaande competitieronde zou er meteen duidelijkheid zijn én kan er eventueel nog één of twee plaatsen gewonnen worden op de ranglijst.

Op het programma deze zondag staat de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. De ploeg uit Doetinchem is inmiddels zeker dat het de rechtstreekse degradatie ontloopt (de voorsprong op NAC is zeven punten), maar het liefst zou het natuurlijk ook de play-offs om degradatie nog ontlopen en om daarop kans te maken moeten er minimaal drie punten behaald worden in de laatste twee wedstrijden. Na het bezoek aan Vitesse wacht De Graafschap nog een thuiswedstrijd tegen Ajax, met enig gevoel voor understatement niet de makkelijkste tegenstander uit de competitie. Motivatie zou in beide duels ook geen probleem mogen zijn, dus de verwachting is dat er strijd geleverd gaat worden.

Het goede nieuws dit weekend is dat Bryan Linssen en Vyacheslav Karavaev hersteld zijn van blessures en zondagmiddag weer in de basis kunnen starten. Ook Tim Matavz zal naar verwachting voor het eerst dit jaar vanaf de aftrap kunnen starten en Charly Musonda zou voor het eerst dit seizoen fit kunnen zijn voor een invalbeurt. Er zijn nog slechts twee geblesseerden, Gong en Kruiswijk, en daarnaast ontbreken Bero en Büttner met een schorsing.

Centraal in de verdediging lijkt Doekhi de voorkeur te krijgen boven Van der Werff, op het middenveld wordt Bero vervangen door Foor. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Karavaev, Doekhi, Clarke-Salter, Clark, Ødegaard, Serero, Foor, Linssen, Matavz en Buitink.

Michael van der Werff en Max Clark staan momenteel op scherp, bij een volgende gele kaart zijn zij één duel geschorst.

Voorafgaand aan het duel deze zondag zal Arnold Kruiswijk afscheid nemen van de supporters. Na afloop van de wedstrijd zullen spelers en staf traditiegetrouw het supportershome bezoeken waarbij ook de speler van het jaar gehuldigd zal worden.
Aanstaande woensdag zal Vitesse afreizen naar Venlo voor de laatste reguliere uitwedstrijd, bij plaatsing voor de play-offs volgen er in elk geval wedstrijden op zaterdag 18 en dinsdag 21 mei.
 
Het seizoen van De Graafschap
Sinds de tweede speelronde staat De Graafschap in het rechter rijtje van de ranglijst en vanaf de 12espeelronde staat de ploeg onafgebroken in de gevarenzone. Rond de jaarwisseling werd even de allerlaatste plaats bezet, maar de dreiging van rechtstreekse degradatie is inmiddels verdwenen. Na 32 speelronden staat De Graafschap met 29 punten op de 16e plaats, twee punten boven nummer 17 (Excelsior) en respectievelijk drie en vijf punten onder plaatsen 15 (Emmen) en 14 (Fortuna). Mede afhankelijk van wat deze concurrenten doen zouden de Doetinchemmers zich dus nog veilig kunnen spelen, anders volgen er play-offs tegen degradatie.

In de eerste seizoenshelft behaalde De Graafschap slechts 12 punten (3x winst, 3x gelijk, 11x verlies), in de tweede seizoenshelft staat de teller voorlopig op 17 punten (5x winst, 2x gelijk, 8x verlies) waarmee ze het in 2019 beter doen dan de meeste ploegen uit het rechter rijtje.
Er is wel een groot verschil tussen de thuis- en uitwedstrijden. Van de 29 punten werden er namelijk maar 8 op vreemde velden behaald. Deze punten werden behaald bij Emmen (1-1), ADO (0-0), PEC (0-3) en Heerenveen (0-3). Er gingen dus twaalf uitwedstrijden verloren, tegen NAC (3-0), Heracles (4-0), Fortuna (3-1), AZ (1-0), Utrecht (5-0), Ajax (8-0), Excelsior (2-0), Feyenoord (4-0), Willem II (3-2), Groningen (1-0), PSV (2-1) en meest recent tegen VVV (4-1). In liefst negen van de 16 uitwedstrijden kwam de ploeg niet tot scoren, toch werd ook nog driemaal de nul gehouden. Alleen Fortuna en NAC presteerden dit seizoen slechter buiten het eigen stadion.

In het bekertoernooi had De Graafschap strafschoppen nodig om in de eerste ronde voorbij VVSB te komen, in de tweede ronde was PEC met 2-5 te sterk op De Vijverberg.
In de ploeg van Henk de Jong is Youssef el Jebli de topscorer met 8 competitiedoelpunten, ongeveer 22% van de totale doelpuntenproductie van de ploeg. Fabian Serrarens volgt met zeven doelpunten, daarnaast was Delano Burgzorg vijfmaal trefzeker.
 
Vitesse thuis tegen De Graafschap
Het eerste officiële onderlinge duel op Arnhemse bodem vond plaats op 2 februari 1958. In de Eerste divisie A verloor Vitesse met 1-3, waarbij Dik Herberts scoorde namens Vitesse.
In de reguliere competitie troffen Vitesse en De Graafschap elkaar in een totaal van 33 seizoenen Eredivisie, Eerste divisie en Tweede divisie. In de 32 gespeelde thuisduels pakte Vitesse 24 keer punten, met 19x winst en 5x gelijkspel.

De eerste thuiswedstrijd in Eredivisie-verband werd gespeeld in april 1992 en zou een 1-0 overwinning opleveren door een doelpunt van Huub Loeffen. In totaal stond dit Eredivisie-thuisduel 15 keer eerder op het programma waarbij 13 duels punten opleverden, met 11 overwinningen en tweemaal een gelijkspel. De laatste nederlaag dateert van 2007, de vier edities die sindsdien werden gespeeld leverden tien punten op.

De grootste overwinning werd geboekt in april 1998 toen het in het nieuwe GelreDome 4-1 werd met doelpunten van Nikos Machlas (2x), Marco de Marchi en Dejan Curovic. De tegentreffer was een eigen doelpunt van Jochem van der Hoeven.
In de vorige twee seizoenen speelde De Graafschap geen Eredivisie, de laatst gespeelde editie vond plaats in het Airborne-duel van seizoen 2015-2016. Vitesse won met 3-0 door doelpunten van Kashia, Vako en Rashica.

Eind december 2018 vond de uitwedstrijd van het huidige seizoen plaats. Met enige moeite werd er met 2-2 gelijkgespeeld waarbij Ødegaard de 1-1 maakte en Bero de 2-2. Namens De Graafschap waren Frank Olijve en Furdjel Narsingh trefzeker.
Uit de huidige selectie hebben naast Ødegaard en Bero ook Roy Beerens en Tim Matavž al eerder tegen De Graafschap gescoord, al deden zij dit nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken door langdurig blessureleed Hilary Gong (knie) en Arnold Kruiswijk (rug). Daarnaast zijn Matúš Bero en Alexander Büttner (nog) één duel geschorst.
Bij De Graafschap ontbreken (mogelijk) Liban Abdulahi, Ted van de Pavert en Jurre Vreman met een blessure.

Vitesse – De Graafschap, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 15 wedstrijden: 11x winst, 2x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 1x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2015/’16, 3-0.
* Grootste overwinning: seizoen 1997/’98, 4-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2008/’09, 0-0.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 1x 1-1.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2007/’08, 0-2.
* Eerste editie: 5 april 1992, 1-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,87.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,80.
 
Zondag 12 mei, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – De Graafschap, de één-na-laatste speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis. Assistent-scheidsrechters: Richard Brondijk en Terry Hoekstra. Vierde official: Erwin Blank. Video-assistenten: Kevin Blom en Peter Janson.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: