17 februari 2018 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Excelsior, zaterdag 17 februari, 18:30 uur

Binnen een week speelt Vitesse alweer een tweede thuiswedstrijd waarbij wederom een ploeg uit Rotterdam op bezoek komt. Ditmaal is het de kleinste van de drie profclubs uit de havenstad die naar Arnhem afreist, maar daarmee niet direct de makkelijkste.
Vitesse heeft thuis tegen Excelsior namelijk niet de beste statistieken en ook op de ranglijst is te zien dat het de ‘Kralingers’ voorlopig een stuk beter af gaat dan hekkensluiter Sparta. Of het een lastige wedstrijd wordt is mede afhankelijk van de strijdlust die Vitesse op de mat kan leggen, iets wat tegen Feyenoord wel goed zat maar om de één of andere reden tegen de kleinere clubs vaak lastig is.

Vitesse zal het zaterdagavond waarschijnlijk zonder de deze week door ziekte geplaagde Matt Miazga moeten doen. Maikel van der Werff is dan de aangewezen vervanger, tenzij toch Thomas Oude Kotte de voorkeur van de trainer krijgt. Hiernaast zullen ook Kruiswijk, Büttner en Matavž weer ontbreken bij de selectie. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dan uit: Pasveer, Dabo, Kashia, Van der Werff, Faye, Bruns, Serero, Mount, Beerens, Castaignos en Linssen.
 
Het seizoen van Excelsior
Tot nu toe verblijft Excelsior vrijwel het gehele seizoen bovenaan het rechter rijtje, geen zicht op Europees voetbal maar vooral veilig van degradatie. Na 23 speelronden staat de ploeg nu met 26 punten op de 12e plaats. Het doelsaldo is iets negatief (27 voor, 34 tegen) waarbij de Rotterdammers vijf keer de nul hielden maar zelf ook zesmaal niet tot scoren kwamen.

Opvallend genoeg werden thuis in twaalf wedstrijden maar 10 punten gepakt (het slechtste van alle Eredivisie-clubs), terwijl elf uitwedstrijden goed waren voor 16 punten. Dit komt vooral omdat de ploeg buiten het eigen stadion twee keer vaker scoorde dan er binnen: 18 tegen 9 goals. Van de laatste zes uitwedstrijden gingen er overigens wel vijf verloren, dus de vorm is niet meer wat die in het begin van het seizoen was.

Thuis werd er gewonnen van Roda JC en Groningen, gelijkgespeeld tegen Sparta, Twente, Utrecht en NAC en verloren van Feyenoord, Vitesse, Heerenveen, VVV, PSV en PEC. De grootste thuisnederlaag was de 0-3 tegen Vitesse.

In uitwedstrijden werd er dit seizoen gewonnen van Willem II (1-2), AZ (0-2), ADO (1-2), Twente (1-3) en Sparta (2-3). Alleen tegen Heracles werd er gelijkgespeeld (2-2) en er werd verloren van Utrecht (3-1), NAC (3-1), Ajax (3-1), Roda JC (2-1) en PSV (1-0).

In de winterperiode kwam er één versterking voor Excelsior: Levi Garcia werd gehuurd van AZ. Hier stonden geen vertrekkende spelers tegenover.
In het team van trainer Mitchell van der Gaag zijn er twee topscorers: zowel Milan Massop als Luigi Bruins scoorden vier competitiedoelpunten. Hicham Faik en Mike van Duinen volgen met elk drie treffers.
 
Vitesse thuis tegen Excelsior
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen Excelsior werd gespeeld op 11 september 1955 in de Hoofdklasse A, wat destijds een 0-1 nederlaag opleverde. Sindsdien stond deze thuiswedstrijd in totaal al 21 keer op het programma, waarbij Vitesse negen keer won en de bezoekers zeven maal zegevierden.

In de Eredivisie zijn we inmiddels toe aan de elfde editie, op basis van de statistieken geen eenvoudige thuiswedstrijd. Vitesse won viermaal, daarnaast werd er driemaal gelijkgespeeld en driemaal verloren. Het doelsaldo is hierdoor ook maar net positief, met 19 goals voor en 17 tegen. Gemiddeld vallen er dus liefst 3,6 doelpunten per wedstrijd te aanschouwen, het hoogste goalgemiddelde van Vitesse thuis tegen de huidige Eredivisieclubs.
De laatste twee edities eindigden in een gelijkspel: twee jaar geleden bleef het 0-0 en vorig seizoen werd het 2-2. Bij deze laatste puntendeling stond er eerst een 0-2 achterstand op het scorebord, maar treffers van Van Wolfswinkel en Tighadouini leverden toch nog een punt op.

In het huidige seizoen werd de uitwedstrijd in september met 0-3 gewonnen door treffers van Castaignos, Matavž en Linssen. Het doelpunt van Luc was niet de mooiste, maar op slag van rust wel belangrijk.
Uit de huidige selectie hebben naast Castaignos, Matavž en Linssen ook Bruns en Foor eerder tegen Excelsior gescoord, al deden zij dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Matt Miazga vanwege ziekte, Arnold Kruiswijk door rugklachten, Alexander Büttner is disciplinair gestraft en Tim Matavž is nog twee duels geschorst.
Bij Excelsior ontbreken Milan Massop, Desevio Payne, Zakaria El Azzouzi, Jordy de Wijs en Alessandro Damen door blessures.
 
Vitesse – Excelsior, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 10 wedstrijden: 4x winst, 3x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 3-1.
* Grootste overwinning: seizoen 2007/’08, 3-0.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2016/’17, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 1x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2010/’11, 1-4.
* Eerste editie: 3 oktober 1971, 1-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,90.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,70.
 
Zaterdag 17 februari, 18:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Excelsior, de 24e speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.
Scheidsrechter: Jeroen Manschot. Assistent-scheidsrechters: Van Roekel en De Vries. Vierde official: Van der Eijk.
 

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: