18 januari 2019 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Excelsior, vrijdag 18 januari, 20:00 uur

Vanavond begint de tweede helft van het Eredivisie-seizoen, waarbij Vitesse in eigen huis aftrapt tegen Excelsior.
Vitesse verhuurde in de winterse transferperiode twee spelers: Thomas Bruns vertrok naar FC Groningen en Khalid Karami hoopt op speelminuten bij NAC Breda. Daar staan tegelijkertijd (nog) geen nieuwe spelers tegenover, Vitesse zoekt wel aanvallende versterking.

Vijf spelers ontbreken door blessureleed. Matúš Bero raakte op het trainingskamp in Portugal geblesseerd aan de schouder en is nog net niet hersteld. Arnold Kruiswijk, Charly Musonda en Tim Matavž zijn langdurig geblesseerd, Hilary Gong zit ook niet bij de selectie.

Er is goede hoop dat Bero volgende week dinsdag in de kwartfinale van de beker weer beschikbaar is, maar tegen Excelsior zal Roy Beerens waarschijnlijk de vervanger zijn, als nummer 10 op het middenveld. Martin Ødegaard begint dan als rechtsbuiten, beide spelers worden op de beide posities inzetbaar geacht.

Daarnaast zijn ook captain Maikel van der Werff en spits Oussama Darfalou weer inzetbaar vanaf de start, waardoor Rasmus Thelander op de bank mag plaatsnemen en Linssen weer vanaf de flank kan spelen.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Büttner, Serero, Beerens, Foor, Ødegaard, Darfalou en Linssen.

Bero, Büttner, Foor en Linssen staan op scherp, bij een volgende gele kaart zijn zij geschorst.
 
Het seizoen van Excelsior
Excelsior heeft de eerste seizoenshelft afgesloten met 16 punten waarmee ze op de 14e plaats van de ranglijst staan. De punten werden behaald met vier overwinningen en vier gelijke spelen. Er werd uit gewonnen tegen NAC en Emmen (0-2 en 1-2), thuis van VVV en Vitesse (1-0 en 2-0).

e losse punten werden thuis behaald tegen Fortuna, Heerenveen en Utrecht (1-1 en tweemaal 3-3), buiten Rotterdam werd het nog 2-2 tegen Willem II.
Het doelsaldo van Excelsior is liefst 22 negatief (23 voor, 45 tegen), alleen dat van De Graafschap is nog slechter. De grootste nederlagen, 1-7 tegen Ajax en 6-0 tegen PSV, droegen hier wel sterk aan bij.

Tot nu toe werden er acht uitwedstrijden gespeeld waarin zeven punten werden behaald, tegen NAC, Emmen en Willem II. Uit bij Feyenoord, PEC, De Graafschap, PSV en AZ werden geen punten gepakt.
In de KNVB beker werd Excelsior thuis in de eerste ronde in extra tijd met 2-3 uitgeschakeld door NEC, opvallend genoeg kende dit duel drie strafschoppen en één eigen doelpunt.

In de ploeg van Adrie Poldervaart is Ali Messaoud topscorer met vijf competitietreffers. Daarnaast vond Luigi Bruins viermaal het net en waren Koolwijk, Mahmudov en Ómarsson elk driemaal trefzeker.
 
Vitesse thuis tegen Excelsior
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen Excelsior werd gespeeld op 11 september 1955 in de Hoofdklasse A, wat destijds een 0-1 nederlaag opleverde. Sindsdien stond deze thuiswedstrijd in totaal 22 keer op het programma, waarbij Vitesse negen keer won en de bezoekers acht maal zegevierden.

In de Eredivisie zijn we inmiddels toe aan de twaalfde editie en op basis van de statistieken is het geen eenvoudige thuiswedstrijd. Beide ploegen wisten viermaal te winnen, daarnaast werd er driemaal gelijkgespeeld. Het doelsaldo is ook maar net positief, met 20 goals voor en 19 tegen. Gemiddeld vallen er liefst 3,6 doelpunten per wedstrijd te aanschouwen, het hoogste doelgemiddelde van Vitesse’s thuiswedstrijden tegen de huidige Eredivisieclubs.

In GelreDome heeft Vitesse zelfs een negatieve balans tegen de Rotterdammers: 3x winst, 2x gelijk en 4x verlies. In perspectief: Vitesse behaalde gemiddeld meer punten tegen Ajax, bijvoorbeeld.
Vorig seizoen ging dit thuisduel met 1-2 verloren. Castaignos opende de score al in de tweede minuut, maar uiteindelijk werden er geen punten behaald door goals van Hicham Faik en Mike van Duinen.

De uitwedstrijd eerder dit seizoen tegen Excelsior werd evenmin een succes, er werd met 2-0 verloren. De doelpunten kwamen op naam van Max Clark (e.d.) en Jurgen Mattheij. Darfalou mistte in extra tijd nog een strafschop om de eer te redden.

Uit de huidige selectie hebben Matavž, Linssen, Büttner en Foor al eerder tegen Excelsior gescoord, al deed de laatstgenoemde dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Arnold Kruiswijk (rug), Tim Matavž (kuitbeen), Charly Musonda (knie), Hilary Gong (knie) en Matúš Bero (schouder).
Bij Excelsior is Desevio Payne niet beschikbaar.
 
Vitesse – Excelsior, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 11 wedstrijden: 4x winst, 3x gelijkspel, 4x verlies
 • Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies
 • Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 3-1
 • Grootste overwinning: seizoen 2007/’08, 3-0
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2016/’17, 2-2
 • Gelijkspel: 1x 0-0, 1x 2-2, 1x 3-3
 • Laatste nederlaag: seizoen 2017/’18, 1-2
 • Grootste nederlaag: seizoen 2010/’11, 1-4
 • Eerste editie: 3 oktober 1971, 1-0
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,82
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,73

Vrijdag 18 januari, 20:00 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Excelsior, de 18e speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.
Scheidsrechter: Edwin van de Graaf. Assistent-scheidsrechters: Mario Diks en Hessel Steegstra. Vierde official: Laurens Gerrets. Video-assistenten: Joey Kooij en Djurre Zijlstra.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: