22 januari 2022 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs FC Groningen, zaterdag 22 januari, 18:45 uur

Vitesse wist zich deze week te plaatsen voor de kwartfinale van het bekertoernooi, voor tegenstander FC Groningen was er een uitschakeling.

Een overwinning op een amateurclub in een thuiswedstrijd lag natuurlijk in de lijn der verwachting, maar Vitesse had desondanks nog voldoende moeite om het sterk defensief opgestelde DVS ’33 te verslaan. Zaterdagavond zal duidelijk worden of Ajax, Nec, PSV of RKC de tegenstander wordt in de kwartfinale.

De tegenstander van de 20e competitieronde, FC Groningen, is dit seizoen sinds eind augustus alleen nog in het rechter rijtje te vinden geweest. Momenteel staat de ploeg van Danny Buijs slechts op de 13e plaats. Met een laatste overwinning eind november zal de ploeg gebrand moeten zijn om het tij te keren.

Van de twee spelers die deze week prominent ontbraken, Matúš Bero en Sondre Tronstad, is Bero weer terug in de wedstrijdselectie. Naast het ontbreken van Tronstad is er verder nog wel enige twijfel over twee of drie spelers, waarschijnlijk behoren Bazoer en Doekhi bij deze groep.

Naar verwachting bestaat de basis van Vitesse uit: Houwen, Dasa, Doekhi (of Oroz), Bazoer (of Cornelisse), Rasmussen, Wittek, Domgjoni, Buitink, Bero (of Vroegh), Openda en Grbić.

Vitesse thuis tegen FC Groningen

De eerste thuiswedstrijd tegen FC Groningen, of eerder GVAV, dateert van september 1953 in de Eerste klasse B. De ploegen deelden destijds de punten met een 2-2 gelijkspel.

In totaal stond de thuiswedstrijd 39 keer op het programma, twee keer in de Eerste klasse, zes keer in de Eerste divisie en 31 keer in de Eredivisie. Vitesse won 21 keer, daarnaast werd er elf keer gelijkgespeeld en zeven keer verloren.

In de Eredivisie werden 16 thuiswedstrijden gewonnen, negen keer werden de punten gedeeld en de bezoekers namen zes keer de punten mee naar huis. Het valt op dat de bezoekers in bijna de helft van de duels punten wisten te pakken.

Gemiddeld waren er acht tegenstanders uit de huidige competitie waartegen Vitesse gemiddeld een minder resultaat boekte dan tegen Groningen, maar dus ook acht waartegen een beter resultaat behaald werd.

De grootste thuisoverwinning in de Eredivisie-historie dateert van het seizoen 1996-1997. Vitesse won met 6-1 door vier doelpunten van Machlas, met daarnaast nog treffers van Makaay en Del Olmo. In het seizoen 2015-2016 werd er ook een verschil van vijf doelpunten bereikt in het voordeel van Vitesse: het werd 5-0 met doelpunten van Solanke, Diks, Vako, Nathan en Dauda.

In het thuisduel van vorig seizoen won Vitesse met 1-0 door een doelpunt van Riechedly Bazoer in de 36e minuut.

In de uitwedstrijd van het huidige seizoen, in september 2021, werd een 0-1 overwinning geboekt door een goal van Yann Gboho in de extra tijd van de eerste helft.

Van de huidige selectiespelers hebben naast Bazoer en Gboho ook Openda en Bero al namens Vitesse tegen FC Groningen gescoord.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt Sondre Tronstad in elk geval, Doekhi en Bazoer zijn twijfelgevallen.

Vitesse – FC Groningen, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 31 wedstrijden: 16x winst, 9x gelijkspel, 6x verlies.
 • Laatste vijf edities: 4x winst, 0x gelijkspel, 1x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2020/’21, 1-0.
 • Grootste overwinning: seizoen 1996/’97, 6-1.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 1-1.
 • Gelijkspel: 6x 0-0, 1x 1-1, 2x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2019/’20, 1-2.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2008/’09, 0-4.
 • Eerste editie: 24 oktober 1971, 1-2.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,77.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,87.

Zaterdag 22 januari, 18:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – FC Groningen, de 20e speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Dennis Higler. Assistent-scheidsrechters: Erwin Zeinstra en Jonathan van Dongen. Vierde official: Luca Cantineau. Video-assistenten: Alex Bos en Dyon Fikkert.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: