2 februari 2018 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs FC Groningen, vrijdag 2 februari, 20:00 uur

Vitesse opent de 21e speelronde vrijdagavond thuis tegen FC Groningen. In de laatste dagen van de transferperiode waren er dan opeens toch nog mutaties in de selectie te melden.
Er vertrokken allereerst twee spelers: Milot Rashica maakte een transfer naar Werder Bremen en de gehuurde Charlie Colkett keerde (geblesseerd) terug naar Chelsea. Daar staan ook twee nieuwe aanwinsten tegenover: de Russische back Vyascheslav Karavaev werd aangetrokken van Sparta Praag en rechtsbuiten Roy Beerens kwam over van Reading FC. Overigens is Karavaev nog niet direct inzetbaar, hij moet eerst in eigen land op een werkvergunning wachten.

Het vertrek van Rashica is een verlies dat waarschijnlijk gevoeld gaat worden, zijn plaats op het veld kan ingevuld worden door Mitchell van Bergen of Roy Beerens. Omdat Beerens slechts één training bij Vitesse in de benen heeft krijgt talent Van Bergen de eerste kans tegen FC Groningen.
In de basis worden verder geen wijzigingen verwacht, dus de vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dan uit: Pasveer, Dabo, Kashia, Miazga, Faye, Bruns, Serero, Mount, Van Bergen, Matavž en Linssen.
Over de mogelijke schorsing van Tim Matavž komt begin komende week duidelijkheid.
 
Het seizoen van FC Groningen
Bij FC Groningen hadden ze vast op een beter seizoen gehoopt dan er tot nu toe beleefd wordt. Vanaf de tweede speelronde staat de ploeg in het rechter rijtje, zonder echt in de problemen te komen maar ook niets meer dan dat. Na 20 speelronden staan de Groningers met 22 punten op de 13e plaats, negen punten en zeven plaatsen onder Vitesse. De ploeg hield driemaal de nul en kwam zelf ook driemaal niet tot scoren. Het doelsaldo is neutraal: zowel 34 goals voor als tegen.

Veruit de meeste punten werden in het eigen stadion behaald: 17 punten uit 11 duels. De negen uitwedstrijden leverden dus niet meer dan vijf punten op.
Liefst zes uitwedstrijden gingen verloren, bij Ajax, NAC, PEC, Sparta, Heracles en Excelsior. Tegen Roda JC en Willem II werd een punt gepakt en alleen uit tegen ADO werd er tot nu toe gewonnen.
De ploeg van Ernest Faber kent twee spelers die meer dan vijf competitiedoelpunten produceerden: Mimoun Mahi is topscorer met zeven doelpunten en Tom van Weert heeft zes treffers op zijn naam. Lars Veldwijk en Ruitsu Doan volgen met elk vier goals.

In de winter werd er in Groningen één nieuwe speler aangetrokken: Deyovaisio Zeefuik kwam op huurbasis over van Ajax. Daartegenover staan vier spelers die vertrokken: Oussama Idrissi, Todd Kane, Etiënne Reijnen en Ruben Yttergard Jenssen (verhuurd).
 
Vitesse thuis tegen FC Groningen
Tot nu toe stond deze thuiswedstrijd 35 keer op het programma, twee keer in de Eerste klasse, zes keer in de Eerste divisie en 27 keer in de Eredivisie. In totaal won Vitesse 18 keer, daarnaast werd er elf keer gelijkgespeeld en zes keer verloren. De eerste thuiswedstrijd tegen FC Groningen (destijds “GVAV”) dateert van september 1953 in de Eerste klasse B, toen de ploegen de punten deelden met een 2-2 gelijkspel.
In de Eredivisie werd er liefst negen keer gelijkgespeeld, voor het laatst in april 2015. De laatste twee edities werden wel gewonnen, waarmee het totaal van overwinningen op 13 kwam. Vijf keer vertrokken de bezoekers met alle punten, voor het laatst in 2008.

Liefst zes keer bleef het 0-0, waardoor het doelgemiddelde aardig naar beneden getrokken wordt. Als er wel gescoord werd bleef het zelden bij maar één of twee treffers: 15 keer werden minimaal drie doelpunten geteld.
De grootste thuisoverwinning uit de Eredivisie-historie dateert van het seizoen 1996/1997. Vitesse won met 6-1 door vier doelpunten van Machlas en daarnaast treffers van Makaay en Del Olmo. In het voorlaatste seizoen werd er ook een verschil van vijf doelpunten bereikt in het voordeel van Vitesse: het werd 5-0 met doelpunten van Solanke, Diks, Vako, Nathan en Dauda.

Afgelopen seizoen werd het duel met 2-1 gewonnen door Vitesse-doelpunten van Baker en Leerdam, waarbij het duel bovendien 15 minuten gestaakt werd door onweer bij een open dak.
In het huidige seizoen werd de uitwedstrijd met 4-2 verloren nadat Vitesse tweemaal op voorsprong was gekomen. Het eerste doelpunt was een eigen doelpunt van Kasper Larsen waarna Dabo gelijkmaakte met een nog curieuzer eigen doelpunt. Tim Matavž scoorde in de tweede helft nog vanuit een penalty, maar met goals van Idrissi, Mahi en Van Weert beleven de punten in het hoge noorden.

Van de huidige selectiespelers hebben naast Matavž ook Foor, Kashia en Büttner al namens Vitesse tegen FC Groningen gescoord, Bosz en Castaignos scoorden tegen deze ploeg namens andere clubs.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Arnold Kruiswijk door rugklachten en Alexander Büttner verblijft bij de beloften (disciplinair gestraft). Vyascheslav Karavaev wacht op zijn werkvergunning en is voorlopig dus nog niet inzetbaar.
Bij FC Groningen is Mimoun Mahi mogelijk niet wedstrijdfit.
 
Vitesse – FC Groningen, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 27 wedstrijden: 13x winst, 9x gelijkspel, 5x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 2-1.
* Grootste overwinning: seizoen 1996/’97, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 1-1.
* Gelijkspel: 6x 0-0, 1x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2008/’09, 0-4.
* Eerste editie: 24 oktober 1971, 1-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,70.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,89.
 
Vrijdag 2 februari, 20:00 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – FC Groningen, de 21e speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.
Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer. Assistent-scheidsrechters: Dobre en Ketting. Vierde official: Bijl.
 

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: