8 november 2019 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs FC Groningen, vrijdag 8 november, 20:00 uur

Vitesse opent de dertiende competitieronde op vrijdagavond thuis tegen FC Groningen. Het grootste nieuws van deze week was het aantrekken van Keisuke Honda, de 33-jarige Japanner tekende een contract tot het einde van het seizoen.
Honda zijn werkvergunning nog af, mogelijk is hij bij de komende uitwedstrijd tegen Sparta inzetbaar, de tussenliggende interlandperiode is wat dat betreft een voordeel.
Trainer Leonid Slutskiy lijkt wat te willen wijzigen na de nederlagen tegen ADO en Emmen. De aanvallende kwaliteiten van Dasa maken dat de Israëliër doorschuift naar het middenveld, Lelieveld start dan op rechtsback.

Opvallender is dat Grot de voorkeur krijgt boven Matavž, aangezien de geboren Arnhemmer de laatste tijd niet erg gelukkig is in zijn spel en vorm lijkt te missen. Blijkbaar wordt Grot toch van meer waarde gezien voor het team dan onze Sloveense spits.

Naar verwachting bestaat de basis tegen FC Groningen uit: Pasveer, Lelieveld, Doekhi, Obispo, Clark, Dasa, Bazoer, Bero, Linssen, Dicko en Grot.
 
Vitesse thuis tegen FC Groningen
De eerste thuiswedstrijd tegen FC Groningen (destijds “GVAV”) dateert van september 1953 in de Eerste klasse B, toen de ploegen de punten deelden met een 2-2 gelijkspel. In totaal stond deze thuiswedstrijd al 37 keer op het programma, twee keer in de Eerste klasse, zes keer in de Eerste divisie en 29 keer in de Eredivisie. Vitesse won 20 keer, daarnaast werd er elf keer gelijkgespeeld en zes keer verloren.

In de Eredivisie werden 15 thuiswedstrijden gewonnen, daarnaast werden de punten negen keer gedeeld en namen de bezoekers vijf keer de punten mee naar huis. Geen slechte statistieken, maar het valt wel op dat de bezoekers in bijna de helft van de duels punten wisten te pakken. De laatste (en grootste) nederlaag was de opening van het seizoen 2008/2009 toen het 0-4 werd. Sindsdien werden er thuis alweer zeven competitiewedstrijden gewonnen en drie gelijkgespeeld.

De grootste thuisoverwinning uit de Eredivisie-historie dateert van het seizoen 1996/1997. Vitesse won met 6-1 door vier doelpunten van Machlas en daarnaast treffers van Makaay en Del Olmo. In het seizoen 2015/2016 werd er ook een verschil van vijf doelpunten bereikt in het voordeel van Vitesse: het werd 5-0 met doelpunten van Solanke, Diks, Vako, Nathan en Dauda.

In het vorige seizoen behaalde Vitesse thuis in de competitie een klinkende 5-1 overwinning op de Groningers. Linssen, Bero, Beerens, Clarke-Salter en Matavž scoorden namens Vitesse, Ritsu Doan zette namens de tegenstander de 1-1 op het scorebord. Vitesse trof FC Groningen daarna nog driemaal, omdat er ook in de play-offs nog tegen ze gespeeld werd. De beide uitwedstrijden gingen met 2-1 verloren, waarbij Darfalou en Clark namens Vitesse scoorden. De thuiswedstrijd in de play-offs werd met 3-1 gewonnen met doelpunten van Ødegaard, Matavž (2x) en Kaj Sierhuis namens Groningen.

Van de huidige selectiespelers heeft naast Matavž, Darfalou, Clark, Linssen, Bero en Beerens ook Foor al namens Vitesse tegen FC Groningen gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Hilary Gong, Charly Musonda en Oussama Tannane door knieblessures, Navarone Foor heeft waarschijnlijk nog teveel last van zijn lies.
Bij FC Groningen ontbreken Michael Breij, Ramon Pascal Lundqvist en Gabriel Gudmundsson, de beschikbaarheid van Azor Matusiwa is onzeker.
 
Vitesse – FC Groningen, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 29 wedstrijden: 15x winst, 9x gelijkspel, 5x verlies.
* Laatste vijf edities: 4x winst, 1x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2018/’19, 5-1.
* Grootste overwinning: seizoen 1996/’97, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 1-1.
* Gelijkspel: 6x 0-0, 1x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2008/’09, 0-4.
* Eerste editie: 24 oktober 1971, 1-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,83.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,86.
 
Vrijdag 8 november, 20:00 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – FC Groningen, de 13e speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük. Assistent-scheidsrechters: Charl Schaap en Jan de Vries. Vierde official: Edgar Bijl. Video-assistenten: Pol van Boekel en Michael Osseweijer.

 

Supportersvereniging Vitesse/Foto SV/Video Vitesse

Hoofdsponsor: