1 oktober 2016 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs FC Groningen, zaterdag 1 oktober, 18:30 uur

Vitesse opent de maand oktober van de Eredivisie met een wedstrijd tegen FC Groningen, thuis in GelreDome.
Het duurt na deze speelronde nog bijna vier weken tot de volgende thuiswedstrijd vanwege een programma met interlandvoetbal en uitwedstrijden tegen AZ en NEC. Vanaf 26 oktober speelt Vitesse binnen twee weken driemaal thuis: tegen RKC in de beker en tegen PSV en Heracles in de competitie.

Tegen FC Groningen zal Vitesse het initiatief weer naar zich toe willen trekken, zoals de ploeg dat eigenlijk al het hele seizoen probeert. Tot nu toe resulteerde dat in wisselend succes, met name omdat het balbezit nog lang niet altijd tot gevaar in het doelgebied van de tegenstander leidde. Het goede nieuws is hierbij wel dat het Geel-zwart in zeven van de acht officiële duels tot scoren kwam en Vitesse ook in zes van deze duels de score wist te openen. Helaas werd daarnaast de deur voor een tegentreffer soms wat eenvoudig op een kier gezet, wat tot een totaal van elf verliespunten leidde in augustus en september.

Tegen FC Groningen staan er weer drie punten op het spel, en trainer Henk Fraser blijft terecht benadrukken dat dat uiteindelijk het enige is dat na verloop van tijd nog telt: de punten. Daarbij is het voor het team en de supporters natuurlijk wel zo prettig als er voetballend nog een paar stappen gemaakt kunnen worden, zodat het spel er wat aantrekkelijker op wordt. Een wedstrijd vaker snel in het slot gooien zou ook prettig zijn, te vaak hielden de tegenstanders dit seizoen de hoop dat er wat te halen viel en dat leverde al zeker drie keer het deksel op de neus op.

Met de nederlaag tegen Twente nog in het geheugen maakt Fraser zich op om deze zaterdag met een ongewijzigde basis het duel met Groningen aan te gaan. De pijntjes en ziekte van vorige week zijn hersteld, waardoor Tighadouini, Rashica en Van der Werff weer gewoon beschikbaar zijn. Niet inzetbaar zijn Yeini en Zhang door respectievelijk een rugblessure en interlandverplichtingen. De verwachte opstelling ziet er dus als volgt uit: Room, Leerdam, Kashia, Van der Werff, Kruiswijk, Nakamba, Foor, Baker, Rashica, Van Wolfswinkel en Tighadouini.

De seizoenstart van FC Groningen
FC Groningen begon dit seizoen met drie nederlagen waarin het elf tegendoelpunten om de oren kreeg. Eerst werd er thuis dik van Feyenoord verloren (0-5), daarna was Excelsior uit te sterk (2-0) en leverde het doelpuntenfestijn thuis tegen Twente ook geen punt op (3-4). In de vijf duels hierna verloor de ploeg echter niet meer, met twee overwinningen en driemaal een gelijkspel. Er werd gewonnen van FC Utrecht met liefst 1-5 en vier dagen later werd in de beker gewonnen van Capelle met 0-4. Gelijkspel was er tegen PSV (0-0 uit), Sparta (1-1 thuis) en Heracles (0-0 thuis). Of het lek nu boven is valt lastig te zeggen, maar in elk geval is er in de defensie winst geboekt want Groningen kreeg nog maar twee tegendoelpunten in de laatste vijf duels.

Na zeven speelronden staat FC Groningen op een gedeelde twaalfde plaats met slechts zes punten. Het doelsaldo staat momenteel op min vier (9 voor, 13 tegen) waarbij de ploeg twee keer de nul wist te houden en zelf vier keer niet tot scoren kwam. Aanvallend lijkt de ploeg dus een beetje alles of niets te zijn, door in de helft van de acht officiële duels niet te scoren en in de overige vier duels juist dertien keer doel te treffen.

De topscorers uit de ploeg van Ernest Faber zijn Danny Hoessen en Oussama Idrissi met elk drie competitietreffers, gevolgd door Mimoun Mahi met twee doelpunten. Hierbij is Hoessen de officieuze clubtopscorer omdat hij ook in de beker nog eenmaal het net wist te vinden.

Vitesse thuis tegen FC Groningen
De eerste thuiswedstrijd tegen FC Groningen (destijds “GVAV”) dateert van september 1953 toen de ploegen de punten deelden met een 2-2 gelijkspel in de Eerste klasse B. In het totaal van 34 gespeelde competitiewedstrijden in Arnhem eindigde één op de drie duels in een gelijkspel, Vitesse won de helft en het restant van zes duels ging verloren.

Als de tegenstander de helft van de wedstrijden één of meer punten meeneemt kun je dit geen makkelijke thuiswedstrijd te noemen, maar de laatste nederlaag is wel al meer dan acht jaar oud.

Ook als we alleen naar de Eredivisie kijken is het relatief grote aantal keer gelijkspel wat opvalt, met negen puntendelingen uit 26 duels. Liefst zes keer bleef het 0-0, waardoor het doelgemiddelde aardig naar beneden getrokken wordt. Als er wel gescoord werd bleef het zelden bij maar één of twee treffers: 14 keer werden minimaal drie doelpunten geteld.

De grootste thuisoverwinning uit de Eredivisie-historie dateert van het seizoen 1996/1997. Vitesse won met 6-1 door vier doelpunten van Machlas en daarnaast treffers van Makaay en Del Olmo.

Afgelopen seizoen werd er ook een verschil van vijf doelpunten gerealiseerd in het voordeel van Vitesse: het werd 5-0 door doelpunten van Solanke, Diks, Vako, Nathan en Dauda. Vier van deze treffers werden pas in het laatste half uur van de wedstrijd gemaakt.

Van de huidige selectiespelers hebben naast Nathan en Dauda ook Kashia, Van Wolfswinkel, Tighadouini en Foor al eerder tegen FC Groningen gescoord, al deden de laatste twee dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Sheran Yeini niet beschikbaar door een rugblessure en Yuning Zhang ontbreekt door interlandverplichtingen.
Bij de tegenstander zijn Etienne Reijnen, Jesper Drost en Desevio Payne niet inzetbaar door blessures.

Vitesse – FC Groningen, thuiswedstrijd in de Eredivisie

  • Totaal 26 wedstrijden: 12x winst, 9x gelijkspel, 5x verlies
  • Laatste vijf edities: 2x winst, 3x gelijkspel, 0x verlies
  • Laatste overwinning: seizoen 2015/’16, 5-0
  • Grootste overwinning: seizoen 1996/’97, 6-1
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 1-1
  • Gelijkspel: 6x 0-0, 1x 1-1, 2x 2-2
  • Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2008/’09, 0-4
  • Eerste editie: 24 oktober 1971, 1-2
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,69
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,88

Zaterdag 1 oktober, 18:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – FC Groningen, de achtste speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.

Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer; assistent-scheidsrechters: De Vree en Vandeursen; vierde official: Gerrets.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: