11 augustus 2018 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs FC Groningen, zondag 12 augustus, 14:30 uur

Vitesse speelde al drie officiële wedstrijden dit seizoen, maar dit weekend staat dan ook het eerste competitieduel op het programma. Zoals elk jaar begint de Eredivisie terwijl Nederland nog vooral met de vakantie bezig is, maar door zomer- en winterstop, nacompetitie en een beperkt aantal midweekse wedstrijden moet het begin nu eenmaal aan het begin van augustus vallen.
Vitesse begint in de eerste speelronde thuis tegen de nummer twaalf van het vorig seizoen, FC Groningen. Dit seizoen is er bij elke competitiewedstrijd de beschikking over video-arbitrage (VAR), zondag zijn het Kevin Blom en Christiaan Bax die vanuit Zeist meekijken met scheidsrechter Allard Lindhout.

Bij Vitesse is in principe iedereen fit, ook Alexander Büttner is weer beschikbaar, met één duidelijke uitzondering. Arnold Kruiswijk kampt helaas nog steeds met rugklachten, dezelfde klachten die hem het grootste deel van het vorige seizoen al aan de kant hielden. Trainer Leonid Slutskiy gaf aan één of twee posities te wijzigen ten opzichte van de opstelling tegen FC Basel, waarschijnlijk krijgt Bero op het middenveld de voorkeur boven Bruns.

Naar verwachting bestaat de basis tegen FC Groningen dan uit: Eduardo, Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Büttner, Serero, Bero, Foor, Beerens, Matavž en Linssen.

De voorbereiding van FC Groningen
FC Groningen speelde in de voorbereiding negen oefenduels, waarvan de eerste vijf tegen amateurs en relatief laag geklasseerde tegenstanders. Vervolgens stonden er twee duels tegen promovendi uit de Eredivisie op het programma: tegen FC Emmen werd met 0-1 verloren en tegen De Graafschap werd met 3-1 gewonnen. In de laatste twee oefenwedstrijden werden in principe de sterkste tegenstanders getroffen. Tegen Werder Bremen (Bundesliga) en SM Caen (Ligue 1) bleef het in beide duels 0-0.

De spelers die Groningen deze zomer zag vertrekken zijn Juninho Bacuna, Kasper Larsen, Yoëll van Nieff en Lars Veldwijk. Versterking was er door het aantrekken van Mateo Cassierra, Julian Chabot, Thijs Dallinga, Ruben Jenssen en Ahmad Mendes Moreira.

Danny Buijs volgde Ernest Faber op als trainer van de Groningers. Buijs zag in de voorbereiding Tom van Weert topscorer worden met zes goals, gevolgd door Mateo Cassierra (5), Michael Breij (5) en Mimoun Mahi (4).

Vitesse thuis tegen FC Groningen
De eerste thuiswedstrijd tegen FC Groningen (destijds “GVAV”) dateert van september 1953 in de Eerste klasse B, toen de ploegen de punten deelden met een 2-2 gelijkspel. In totaal stond deze thuiswedstrijd al 36 keer op het programma, twee keer in de Eerste klasse, zes keer in de Eerste divisie en 28 keer in de Eredivisie. Vitesse won 19 keer, daarnaast werd er elf keer gelijkgespeeld en zes keer verloren.

In de Eredivisie werden 14 thuiswedstrijden gewonnen, daarnaast werden de punten negen keer gedeeld en namen de bezoekers vijf keer alle punten mee naar huis. Geen echt slechte statistieken, maar het valt wel op dat de bezoekers in de helft van de duels punten wisten te pakken. De laatste (en grootste) nederlaag was de opening van het seizoen 2008/2009, toen het 0-4 werd. In dat seizoen duurde het tot eind oktober voordat Vitesse een eerste competitieoverwinning kon optekenen. Maar laten we dat scenario maar mooi in het verleden laten, sindsdien werden er thuis sowieso alweer zes competitiewedstrijden gewonnen van FC Groningen en drie gelijkgespeeld.

De grootste thuisoverwinning uit de Eredivisie-historie dateert van het seizoen 1996/1997. Vitesse won met 6-1 door vier doelpunten van Machlas en daarnaast treffers van Makaay en Del Olmo. In het seizoen 2015/2016 werd er ook een verschil van vijf doelpunten bereikt in het voordeel van Vitesse: het werd 5-0 met doelpunten van Solanke, Diks, Vako, Nathan en Dauda.

Vorig seizoen werd het thuisduel met 2-0 gewonnen door doelpunten van Miazga en Mount, het uitduel ging met 4-2 verloren met Vitesse-doelpunten van Matavž en Groninger Kasper Larsen.
Van de huidige selectiespelers hebben naast Matavž ook Foor en Büttner al namens Vitesse tegen FC Groningen gescoord.

Vitesse in de eerste speelronde van de Eredivisie
Vitesse start dit seizoen met een thuiswedstrijd maar opvallend genoeg was dat in de vorige 33 Eredivisieseizoenen slechts dertien keer (39%) het geval. In tien van de dertien thuiswedstrijden (77%) wist Vitesse punten te pakken, met zes overwinningen en viermaal een gelijkspel.

Vorig seizoen begonnen de Arnhemmers thuis tegen promovendus NAC Breda en stond binnen twee minuten al een voorsprong op het scorebord door een treffer van Thomas Bruns. Na een half uur was het 3-0 door doelpunten van Linssen en Matavž, in de tweede helft maakte Rashica nog een vierde treffer nadat Thierry Ambrose een eretreffer namens NAC kon bijschrijven.
 
Vitesse – FC Groningen, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 28 wedstrijden: 14x winst, 9x gelijkspel, 5x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 2-0.
* Grootste overwinning: seizoen 1996/’97, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 1-1.
* Gelijkspel: 6x 0-0, 1x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2008/’09, 0-4.
* Eerste editie: 24 oktober 1971, 1-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,71.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,86.

Eredivisie-thuiswedstrijden in de eerste speelronde:
* Totaal 13 wedstrijden: 6x winst, 4x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 1x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste (en grootste) overwinning: seizoen 2017/’18, 4-1, tegen NAC Breda.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2012/’13, 2-2, tegen ADO Den Haag.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2008/’09, 0-4, tegen FC Groningen.
* Eerste editie: 27 augustus 1978, 2-2, tegen Sparta Rotterdam.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,92.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,62.

Zondag 12 augustus, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – FC Groningen, de eerste speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.

Scheidsrechter: Allard Lindhout. Assistent-scheidsrechters: W. Bleumink en R. de Nas. Vierde official: Luca Cantineau. Video-assistenten: Kevin Blom en Christiaan Bax.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: