3 oktober 2015 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs FC Groningen, zondag 14:30 uur

In de achtste speelronde ontvangt Vitesse een tegenstander die donderdagavond nog in Portugal op het veld stond.
Peter Bosz zit ook dit weekend weer ‘gewoon’ op de bank bij Vitesse, al had de tuchtcommissie van de KNVB hem liever een maand op vakantie gestuurd. Het beroep tegen de straf van vier wedstrijden moet nog worden afgewacht, maar ook één van de assistent-trainers zal indien nodig het elftal natuurlijk wel kunnen aansturen.

Ondertussen is Valeri Qazaishvili weer hersteld van de lichte spierblessure die hem vorig weekend nog aan de kant hield. Hij keert dit weekend waarschijnlijk weer terug in de basis, wat dan ten koste zou kunnen gaan van Marvelous Nakamba. Op het middenveld is naast Vako nog plaats voor Lewis Baker en Sheran Yeini, al is Yeini nog niet helemaal zeker vanwege wat lichte klachten.

In de verdediging lijkt Kelvin Leerdam weer op de linksback positie te kunnen starten; dat gaat dan wel ten koste van de aanvallende impuls op de linker flank die Achenteh zou kunnen brengen.

Na dit weekeinde is er een korte onderbreking voor interlandvoetbal; Vitesse speelt dus pas weer op 18 oktober, uit tegen PEC Zwolle.
 
De seizoenstart van FC Groningen
Na zeven speelronden staat FC Groningen op de achtste plaats met tien punten; het doelsaldo is hierbij neutraal met zowel acht treffers voor als tegen. De topscorer uit de competitie is Mimoun Mahi met vier doelpunten, de helft van de totale productie; Mahi deed dit bovendien uit enkel invalbeurten. Hij wordt gevolgd door Bryan Linssen met twee treffers.

Er is tot nu toe een duidelijk verschil tussen de thuis- en uitduels. De Groningers pakten namelijk alle tien de punten in eigen huis, waarbij ook twee keer de nul gehouden werd. In de Euroborg werd gewonnen van Excelsior, SC Heerenveen en AZ; daarnaast werd gelijkgespeeld tegen FC Twente. In de drie uitwedstrijden daarentegen werd nog niet één keer gescoord door de Groningers: drie keer werd verloren met 0-2, van PSV, FC Utrecht en Ajax.

In de KNVB beker won FC Groningen onlangs van FC Twente met 2-1, ook weer in een thuiswedstrijd.

Deze week speelde FC Groningen een Europa League wedstrijd uit tegen Sporting Braga. De wedstrijd ging vrij kansloos verloren, al bleef de nederlaag wel beperkt tot 0-1.
 
Vitesse thuis tegen FC Groningen

De eerste thuiswedstrijd tegen FC Groningen (destijds “GVAV”) dateert van september 1953, toen de ploegen de punten deelden met een 2-2 gelijkspel in de Eerste klasse B. In het totaal van 33 gespeelde competitiewedstrijden in Arnhem eindigde 1 op 3 duels in een gelijkspel; Vitesse won de helft en het restant ging verloren.

Al met al is het geen makkelijke thuiswedstrijd te noemen, als de tegenstander de helft van de wedstrijden één of meer punten meeneemt.

In de Eredivisie speelden de ploegen in 25 eerdere seizoenen tegen elkaar; in Arnhem won Vitesse elf keer en daarnaast werd het negen keer gelijkspel en leverden vijf duels geen punten op. Liefst zes keer bleef het 0-0, waardoor het doelgemiddelde aardig naar beneden getrokken wordt. Als er wel gescoord werd bleef het zelden bij maar één of twee treffers: 13 keer werden minimaal drie doelpunten geteld.

De grootste thuisoverwinning uit de Eredivisie-historie dateert van het seizoen 1996/1997. Vitesse won met 6-1 door vier doelpunten van Machlas en daarnaast treffers van Makaay en Del Olmo.Afgelopen seizoen eindigde de thuiswedstrijd in een 1-1 gelijkspel, waarbij het Vitesse-doelpunt als eigen doelpunt op naam kwam van doelman Sergio Padt.

Ook de uitwedstrijd uit het vorig seizoen eindigde in een 1-1 gelijkspel, met Traoré als doelpuntenmaker voor het geel-zwart.Van de huidige selectiespelers heeft alleen aanvoerder Kashia al eerder tegen Groningen gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is de beschikbaarheid van Isaiah Brown en Sheran Yeini nog onzeker i.v.m. lichte klachten. Bij de tegenstander ontbreken Dino Islamovic en Rasmus Lindgren vanwege blessures.
 
Vitesse – FC Groningen, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 25 wedstrijden: 11x winst, 9x gelijkspel, 5x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2012/’13, 2-0.
* Grootste overwinning: seizoen 1996/’97, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 1-1.
* Gelijkspel: 6x 0-0, 1x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2008/’09, 0-4.
* Eerste editie: 24 oktober 1971, 1-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,56.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,92.
 
Zondag 4 oktober, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – FC Groningen, de achtste speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.
Scheidsrechter: Björn Kuipers; assistent-scheidsrechters: Van Roekel en Zeinstra; vierde official: Dieperink.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: