12 februari 2021

Voorbeschouwing Vitesse vs FC Twente, zondag 14 februari, 16:45 uur

Na een midweekse bekeroverwinning in extra tijd mag Vitesse dit weekend de speelronde afsluiten op eigen veld.

FC Twente is de laatste tegenstander die Vitesse dit seizoen voor het eerst treft. Het was de laatste jaren gebruikelijk om alle tegenstanders elk al éénmaal in de eerste seizoenshelft te treffen, maar door Corona werden de topwedstrijden naar de tweede seizoenshelft verplaatst. Heeft de KNVB het treffen tussen deze ploegen dan als topper bestempeld? Op basis van de ranglijst is het in elk geval wel een treffen tussen twee van de hoogst genoteerde ploegen dit weekend.

Vorig seizoen bivakkeerde Twente vooral in het rechter rijtje, dit seizoen stond de ploeg niet lager dan de huidige zevende plaats. In die optiek presteert het team van Ron Jans dus helemaal niet slecht, al valt in negatief opzicht dan wel op dat er op Enschedese bodem weinig te vieren viel. Maar laat het aanstaande duel nu een uitwedstrijd zijn, en daarin werden in acht van de tien duels wél punten gepakt. Winst was er uit bij Willem II, ADO, Ajax, VVV en Emmen, gelijkspel was er bij Feyenoord, Groningen en Sparta. Alleen bij Utrecht en PSV was een nederlaag het resultaat.

Matúš Bero lijkt ondertussen hersteld van zijn blessure, maar of hij zal starten is onduidelijk. Patrick Vroegh speelde bijvoorbeeld een prima wedstrijd tegen Excelsior, Tannane lijkt zeker van een basisplaats, Sondre Tronstad kreeg midweeks rust en zal nu weer inzetbaar zijn. Dan zal Thomas Bruns mogelijk naar de bank verwezen worden, maar het middenveld is nog niet met zekerheid op het wedstrijdformulier in te vullen.

Eli Dasa keert terug op rechtsback en in de aanval lijkt Broja weer de voorkeur te krijgen boven Darfalou. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dan uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Vroegh (of Bero), Tannane, Tronstad, Openda en Broja.

Er staan vier spelers op scherp: Riechedly Bazoer, Matúš Bero, Thomas Bruns en Oussama Tannane zijn geschorst bij een volgende gele kaart.

Vitesse thuis tegen FC Twente

Sinds FC Twente in 1965 door een fusie werd opgericht trof Vitesse deze tegenstander in 35 voorgaande competitieseizoenen. Hierbij was één seizoen in de Eerste divisie, verder troffen de ploegen elkaar alleen in de Eredivisie.

De eerste thuiswedstrijd tegen FC Twente in augustus 1971 betrof voor Vitesse ook de eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie, de Arnhemmers verloren dit duel met 0-1.

De 34 in Arnhem gespeelde Eredivisieduels leverden 23 keer punten op voor Vitesse, met 16 overwinningen en 7 puntendelingen. Daarnaast gingen er dus ook nog 11 duels verloren, waardoor de ploegen door de jaren heen redelijk aan elkaar gewaagd zijn geweest.

In GelreDome zijn de ploegen bijna in balans, met acht overwinningen voor Vitesse en zeven voor de bezoekers, zes keer werd gelijkgespeeld. Het doelsaldo is hierbij in het voordeel van het Geel-zwart, met een totaal van 37 tegen 30 doelpunten.

Van de huidige tegenstanders in de Eredivisie zijn er slechts vijf waartegen Vitesse gemiddeld een slechter resultaat behaalde dan tegen Twente (namelijk tegen Heerenveen, Ajax, Feyenoord, AZ en PSV).

De laatste thuisnederlaag dateert van februari 2012 toen de wedstrijd in 1-4 eindigde, waarbij Mike Havenaar de eretreffer voor zijn rekening nam. In de zeven thuisduels die sindsdien werden gespeeld won Vitesse vijfmaal en werd het tweemaal gelijkspel.

De grootste overwinning behaalde Vitesse in december 1994 met een 6-1 einduitslag op het scorebord. De Arnhemse doelpunten werden gemaakt door Makaay (2x), Helder, Cocu, Laamers en Van der Weerden.

De laatste editie van deze thuiswedstrijd werd vorig jaar maart gespeeld, het zou de laatste wedstrijd zijn voordat Corona een vervroegd einde maakte aan het seizoen. Vitesse won de wedstrijd met 1-0 door een doelpunt van Jay-Roy Grot die bij het maken van de goal geblesseerd raakte en uitviel.

Uit de huidige selectie hebben Bazoer en Bruns al eerder tegen FC Twente gescoord, al deden zij dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse lijkt in principe de gehele selectie inzetbaar.

Bij FC Twente zijn Wout Brama, Václav Černý, Tyronne Ebuehi en Julio Pleguezuelo in principe niet beschikbaar door blessures, de beschikbaarheid van Gijs Smal is onzeker. Luka Ilić is geschorst.

Vitesse – FC Twente, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 34 wedstrijden: 16x winst, 7x gelijkspel, 11x verlies.
  • Laatste vijf edities: 4x winst, 1x gelijkspel, 0x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2019/’20, 1-0.
  • Grootste overwinning: seizoen 1994/’95, 6-1.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 2-2.
  • Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1, 2x 2-2.
  • Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2011/’12, 1-4.
  • Eerste editie: 22 augustus 1971, 0-1.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,91.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,32.

Zondag 14 februari, 16:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – FC Twente, de 22e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Sander van der Eijk. Assistent-scheidsrechters: Rogier Honig en Roy de Nas. Vierde official: Jannick van der Laan. Video-assistenten: Allard Lindhout en Stefan de Groot.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: