19 september 2021 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs FC Twente, zondag 19 september, 16:45 uur

Kort na de Europese uitwedstrijd in Slovenië sluit Vitesse het weekend van de vijfde speelronde in eigen huis af met de jaarlijkse Airborne-wedstrijd.

Na de wedstrijd deze zondag blijven de competitiewedstrijden elkaar snel opvolgen: op woensdag staat Groningen uit op het programma, zaterdag wacht Fortuna thuis. Europees voetbal volgt daarna dan weer op donderdag, thuis tegen Stade Rennes.

Eli Dasa keert dit weekend terug bij de selectie nadat hij donderdag ontbrak om een religieuze feestdag te vieren. Hij zal in principe Yapi weer vervangen op de rechtsback-positie. Rasmussen lijkt nog niet fit genoeg om een hele wedstrijd te spelen, dus heeft Hajek voorlopig nog de voorkeur in het centrum.

Het middenveld lijkt op dit moment het sterkst en ervaren met Tronstad, Bero en Tannane, verschillende spelers staan te springen om in te vallen. In de aanval lijkt nog de meeste kans op roulatie, Openda en Frederiksen zouden de meeste kans hebben op een basisplaats, maar net zo goed zouden Gboho of Darfalou kunnen starten?

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Schubert, Dasa, Doekhi, Bazoer, Hajek, Wittek, Tronstad, Bero, Tannane, Openda en Frederiksen (of Gboho).

Vitesse thuis tegen FC Twente

Sinds FC Twente in 1965 door een fusie werd opgericht trof Vitesse deze tegenstander één seizoen in de Eerste divisie (1983-84), verder troffen de ploegen elkaar alleen in de Eredivisie.

De eerste thuiswedstrijd tegen FC Twente in augustus 1971 betrof voor Vitesse ook de eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie, de Arnhemmers verloren dit duel met 0-1.

Inmiddels werden er 35 Eredivisieduels in Arnhem gespeeld en deze leverden 23 keer punten op voor Vitesse, met 16 overwinningen en 7 puntendelingen. Daarnaast gingen er dus ook nog 12 duels verloren, waardoor de ploegen door de jaren heen redelijk aan elkaar gewaagd zijn geweest.

In GelreDome zijn de ploegen in balans, met acht overwinningen voor zowel Vitesse als voor de bezoekers, zes keer werd er gelijkgespeeld. Het doelsaldo is hierbij wel in het voordeel van het Geel-zwart, met een totaal van 37 tegen 32 doelpunten.

Van de huidige tegenstanders in de Eredivisie zijn er zes waartegen Vitesse thuis gemiddeld een slechter resultaat behaalde dan tegen Twente (namelijk tegen Go Ahead, Heerenveen, Ajax, Feyenoord, AZ en PSV). Sinds GelreDome zijn er hierbij slechts vier tegenstanders waartegen een slechter resultaat behaald werd (Heerenveen, AZ, Feyenoord en PSV).

De grootste overwinning behaalde Vitesse in december 1994 met een 6-1 einduitslag op het scorebord. De Arnhemse doelpunten werden gemaakt door Makaay (2x), Helder, Cocu, Laamers en Van der Weerden.

Vorig seizoen ging de thuiswedstrijd tegen Twente met 0-2 verloren, de doelpunten werden gemaakt door Queensy Menig en Thijs van Leeuwen. De uitwedstrijd nog geen twee maanden later wist Vitesse met 1-2 te winnen, waarbij alle doelpunten uit strafschoppen vielen. Danilo Pereira da Silva maakte de eerste goal, Tannane maakte kort voor rust gelijk en was in de 95e minuut ook goed voor de winnende treffer.

Uit de huidige selectie heeft naast Tannane ook Bazoer al eerder tegen FC Twente gescoord, al deed hij dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse zijn Million Manhoef, Daan Reiziger en Alois Oroz waarschijnlijk nog niet inzetbaar door de nasleep van blessures en Covid.

Bij FC Twente zijn in elk geval Kik Pierie, Václav Černý en Jody Lukoki niet beschikbaar door blessures.

Vitesse – FC Twente, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 35 wedstrijden: 16x winst, 7x gelijkspel, 12x verlies.
 • Laatste vijf edities: 4x winst, 0x gelijkspel, 1x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2019/’20, 1-0.
 • Grootste overwinning: seizoen 1994/’95, 6-1.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 2-2.
 • Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1, 2x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2020/’21, 0-2.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2011/’12, 1-4.
 • Eerste editie: 22 augustus 1971, 0-1.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,86.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,34.

Vitesse in de Airborne-wedstrijd:

 • Totaal 14 wedstrijden: 7x winst, 6x gelijkspel, 1x verlies.
 • Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2020/’21, 2-0, tegen Sparta Rotterdam.
 • Grootste overwinning: seizoen 2011/’12, 5-0, tegen Roda JC Kerkrade.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 1-1, tegen ADO Den Haag.
 • Gelijkspel: 1x 0-0, 5x 1-1.
 • Eerste editie en enige nederlaag: seizoen 2007/’08, 0-2, tegen De Graafschap.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,93.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,71.

Zondag 19 september, 16:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – FC Twente, de vijfde speelronde en de Airborne-wedstrijd van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Pol van Boekel. Assistent-scheidsrechters: Roy de Nas en Yorick Weterings. Vierde official: Erwin Blank. Video-assistenten: Rob Dieperink en Joris Westhof.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: