6 maart 2020 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs FC Twente, zaterdag 7 maart, 19:45 uur

Na tegenvallende resultaten in februari gaat Vitesse begin maart voor sportieve revanche in een thuiswedstrijd tegen FC Twente.
Bij de tegenstander van dit weekend is er al lange tijd onrust in de club. Na een paar matige seizoenen volgde degradatie, nota bene in een wedstrijd tegen Vitesse, gevolgd door een redelijk overtuigende promotie terug naar de Eredivisie. Maar op het hoogste niveau bleek het lastig om aansluiting te vinden bij de middenmoot, vanaf de twaalfde speelronde bungelt de ploeg in het rechter rijtje. Na het vorig weekend komt de 16e plaats weer akelig dichtbij, en dus het risico op nacompetitie en degradatie. Van de 27 behaalde competitiepunten werd slechts een derde behaald op vreemd veld, dus de Enschedeërs zullen niet met overmoed naar Arnhem afreizen.

Vitesse moet het na het duel tegen PEC doen zonder Oussama Tannane en Matúš Bero. Tannane is één wedstrijd geschorst na zijn vijfde gele kaart, Bero liep een hamstringblessure op. De posities van deze twee basisspelers worden ingevuld door Riechedly Bazoer en Patrick Vroegh, zo liet coach Sturing al weten.

Met een redelijk zwaar programma in het vooruitzicht, telt elke punt voor Vitesse om de mogelijkheid op Europees voetbal levend te houden.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Obispo, Brenet, Tronstad, Bazoer, Vroegh, Dicko, Matavž en Linssen.
 
Vitesse thuis tegen FC Twente
Sinds het ontstaan van FC Twente in 1965 troffen Vitesse en de Tukkers elkaar in 35 competitieseizoenen, waarvan één seizoen in de Eerste divisie en verder alleen op het hoogste niveau. De eerste thuiswedstrijd tegen FC Twente in augustus 1971 betrof voor Vitesse ook de eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie, de Arnhemmers verloren dit duel met 0-1.

De 33 reeds gespeelde Eredivisieduels in Arnhem leverden 22 keer punten op voor Vitesse, met 15 overwinningen en 7 puntendelingen. Daarnaast gingen er dus ook nog 11 duels verloren, waardoor de ploegen door de jaren heen redelijk aan elkaar gewaagd zijn geweest.
In GelreDome zijn de ploegen in balans met elk zeven overwinningen, zes keer werd gelijkgespeeld. Het doelsaldo is hierbij wel in het voordeel van Vitesse, met 36 tegen 30 doelpunten.

De laatste thuisnederlaag dateert van februari 2012 toen de wedstrijd in 1-4 eindigde, waarbij Mike Havenaar de eretreffer voor zijn rekening nam. In de zes thuisduels die sindsdien werden gespeeld won Vitesse viermaal en werd het tweemaal gelijkspel.
De grootste overwinning behaalde Vitesse in december 1994 met een 6-1 einduitslag op het scorebord. De Arnhemse doelpunten werden gemaakt door Makaay (2x), Helder, Cocu, Laamers en Van der Weerden.

In de laatste editie van deze thuiswedstrijd, eind april 2018, won Vitesse met 5-0 door doelpunten van Matavž (2x), Serero, Mount en Linssen. Met dit resultaat degradeerde FC Twente en plaatste Vitesse zich voor de play-offs om Europees voetbal.

De uitwedstrijd in het huidige seizoen werd met 0-3 gewonnen door twee doelpunten van Bryan Linssen en één van Nouha Dicko.
Uit de huidige selectie hebben naast Matavž, Linssen en Dicko ook Bazoer, Beerens en Grot al eerder tegen FC Twente gescoord, al deden zij dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Oussama Tannane één duel geschorst en Matúš Bero is naar verwachting enkele weken uitgeschakeld door een hamstringblessure. Filip Delaveris kampt met een rugblessure, Hilary Gong en Charly Musonda ontbreken al langer door knieblessures, Roy Beerens is nog niet wedstrijdfit.

Bij FC Twente zijn Aitor Cantalapiedra, Emil Berggreen en José Matos in principe niet beschikbaar door blessures.
 
Vitesse – FC Twente, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 33 wedstrijden: 15x winst, 7x gelijkspel, 11x verlies.
* Laatste vijf edities: 4x winst, 1x gelijkspel, 0x verlies.G
* Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 5-0.
* Grootste overwinning: seizoen 1994/’95, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2011/’12, 1-4.
* Eerste editie: 22 augustus 1971, 0-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,94.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,36.
 
Zaterdag 7 maart, 19:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – FC Twente, de 26e speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.
Scheidsrechter: Richard Martens. Assistent-scheidsrechters: Cristian Dobre en Freek Vandeursen. Vierde official: Clay Ruperti. Video-assistenten: Martin van den Kerkhof en Mark Strijker.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: