12 januari 2021

Voorbeschouwing Vitesse vs FC Utrecht, dinsdag 12 januari, 18:45 uur

Dinsdagavond trapt Vitesse de 16e speelronde af in eigen huis.

Vitesse heeft deze maand nog zes wedstrijden op het programma. Na Utrecht deze dinsdag wacht zaterdag een uitwedstrijd in Emmen, volgende week dinsdag staat ADO in de beker op het programma. Daarna volgen duels tegen Groningen, VVV en RKC.

Tegenstander FC Utrecht speelde afgelopen weekend gelijk tegen Groningen na driekwart van de wedstrijd op achterstand te hebben gestaan. De Domstedelingen staan na 15 speelronden op de tiende plaats met 18 punten, behaald met drie overwinningen en negen maal gelijkspel. Geen andere ploeg speelde dit seizoen zo vaak gelijk als Utrecht. In de zeven uitwedstrijden werd alleen van Emmen gewonnen, er werd gelijkgespeeld tegen VVV, Groningen, PEC en Feyenoord. Heracles en PSV waren op eigen veld te sterk voor de ploeg van René Hake.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Bero, Tannane, Bruns, Openda en Darfalou.

Het thuisduel tegen FC Utrecht staat sinds 2013 in het teken van “nummer 4” Theo Bos. Het KWF zal op het shirt gedragen worden, en de opbrengst van een veiling van de shirts zal ten goede komen aan onderzoek naar Alvleesklierkanker.

Vitesse thuis tegen FC Utrecht

In competitie troffen Vitesse en Utrecht elkaar alleen in de Eredivisie. De eerste officiële thuiswedstrijd tegen FC Utrecht werd gespeeld in maart 1972, waarbij het Geel-zwart met 1-0 wist te winnen door een doelpunt van Co Prins.

In totaal speelden de ploegen al in 35 eerdere seizoenen tegen elkaar, waarbij de thuiswedstrijden relatief makkelijk zijn verlopen voor Vitesse. De Arnhemmers scoorden in elk thuisduel en hielden zelf twaalf keer de nul. Vitesse won 24 keer, acht keer werden de punten gedeeld en slechts driemaal vertrokken de bezoekers met de punten.

Van de huidige tegenstanders in de Eredivisie behaalde Vitesse thuis alleen tegen PEC en Sparta gemiddeld meer punten dan tegen FC Utrecht. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat in de laatste jaren beduidend minder goed werd gepresteerd dan de periode ervoor: van de laatste zes thuiswedstrijden in reguliere competitie werden er slechts twee gewonnen.

De grootste overwinning van Vitesse op Utrecht vond plaats in het seizoen 2008-2009, toen het 6-1 werd met doelpunten van Claudemir (2x), Hofs, Verhaegh, Büttner en Van der Struijk. Na een uur stond deze wedstrijd nog op 1-0, het laatste half uur was dus goed voor zes treffers.

Afgelopen seizoen troffen Vitesse en Utrecht elkaar alleen in de thuiswedstrijd, Vitesse won met 2-1. De doelpunten werden gemaakt door Max Clark en Tim Matavž namens het Geel-zwart, Adam Maher maakte tussendoor de 1-1.

Uit de huidige selectie hebben naast Clark ook Tannane en Darfalou al eerder tegen FC Utrecht gescoord, al deden zij dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt Sondre Tronstad nog door de nasleep van een blessure, Enrico Hernández ontbreekt door enkelklachten.

Bij FC Utrecht is in elk geval Eljero Elia niet beschikbaar.

Vitesse – FC Utrecht, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 35 wedstrijden: 24x winst, 8x gelijkspel, 3x verlies.
 • Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2019/’20, 2-1.
 • Grootste overwinning: seizoen 2008/’09, 6-1.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 1-1.
 • Gelijkspel: 4x 1-1, 3x 2-2, 1x 3-3.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2015/’16, 1-3.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2010/’11, 1-4.
 • Eerste editie: 26 maart 1972, 1-0.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,03.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,06.

Dinsdag 12 januari, 18:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – FC Utrecht, de 16e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf. Assistent-scheidsrechters: Charl Schaap en Yorick Weterings. Vierde official: Laurens Gerrets. Video-assistenten: Alex Bos en Frank Jansen.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: