5 oktober 2019 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs FC Utrecht, zaterdag 5 oktober, 19:45 uur

Vitesse speelt vier wedstrijden in oktober, te beginnen met een thuiswedstrijd tegen een directe concurrent.
FC Utrecht volgt Vitesse op één plaats en drie punten, het doelsaldo is bijna identiek maar net in het voordeel van de Domstedelingen, kortom er staat een echt zespuntenduel op het programma. Met de afsluiting van het vorige seizoen nog vers in het geheugen mogen er ook wat gevoelens leven dat er wat rechtgezet dient te worden. Om de punten in Arnhem te houden zal het spel wel een stuk beter uitgevoerd moeten worden dan in de laatste duels het geval was.
Het aantal wisselingen in de selectie is beperkt, veelal alleen uit noodzaak geboren, zodat de basis in elk geval goed op elkaar raakt ingespeeld. Voor deze speelronde wordt één gedwongen wijziging doorgevoerd, Julian Lelieveld is namelijk één duel geschorst en wordt op rechtsback vervangen door Eli Dasa.
De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit Pasveer, Dasa, Doekhi, Obispo, Clark, Tannane, Bazoer, Bero, Linssen, Matavž en Dicko.
Het duel tegen FC Utrecht staat in het teken van “nummer 4” Theo Bos, hij zal in de vijfde minuut worden herdacht en er zal rondom de wedstrijd worden gecollecteerd voor het KWF en de strijd tegen alvleesklierkanker.
 
Vitesse thuis tegen FC Utrecht
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen FC Utrecht werd gespeeld in maart 1972, waarbij het Geel-zwart met 1-0 wist te winnen door een doelpunt van Co Prins. Dit betrof een wedstrijd in de Eredivisie, het enige competitieniveau waarop Vitesse en FC Utrecht elkaar hebben getroffen.
In totaal speelden de ploegen al in 34 eerdere seizoenen tegen elkaar, waarbij de thuiswedstrijden relatief makkelijk zijn verlopen voor Vitesse. De Arnhemmers scoorden in elk thuisduel en hielden zelf twaalf keer de nul. Vitesse won 23 keer, acht keer werden de punten gedeeld en slechts driemaal vertrokken de bezoekers met alle punten.
Van de huidige tegenstanders in de Eredivisie behaalde Vitesse thuis alleen tegen PEC en Sparta gemiddeld meer punten dan tegen FC Utrecht. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat in de laatste paar jaar beduidend minder goed werd gepresteerd dan de periode ervoor: van de laatste vijf thuiswedstrijden in reguliere competitie werd er slechts één gewonnen.
De grootste overwinning van Vitesse op Utrecht vond plaats in het seizoen 2008-2009, toen het 6-1 werd met doelpunten van Claudemir (2x), Hofs, Verhaegh, Büttner en Van der Struijk. Na een uur stond deze wedstrijd nog op 1-0, het laatste half uur was dus goed voor zes treffers.
Afgelopen seizoen troffen Vitesse en Utrecht elkaar viermaal, naast de twee wedstrijden in de reguliere competitie ook nog tweemaal in de finale van de play-offs om Europees voetbal. Beide uitwedstrijden werden gelijkgespeeld, met 0-0 en 1-1. Thuis in de competitie werd met 2-1 gewonnen door treffers van Bryan Linssen, Martin Ødegaard en Cyriel Dessers. De thuiswedstrijd in de play-offs was net een wedstrijd teveel, er werd met 0-2 verloren door doelpunten van Dessers en Gustafson.
Uit de huidige selectie hebben naast Linssen ook Foor, Matavž en Tannane al eerder tegen FC Utrecht gescoord, al deed laatstgenoemde dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Gong en Musonda door knieblessures en daarnaast is Julian Lelieveld één duel geschorst na zijn rode kaart tegen RKC.
Bij FC Utrecht is Leon Guwara geschorst en daarnaast zijn Justin Lonwijk, Simon Makienok en Joris van Overeem (mogelijk) niet beschikbaar.
 
Vitesse – FC Utrecht, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 34 wedstrijden: 23x winst, 8x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 3x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2018/’19, 2-1.
* Grootste overwinning: seizoen 2008/’09, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 1-1.
* Gelijkspel: 4x 1-1, 3x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste nederlaag: seizoen 2015/’16, 1-3.
* Grootste nederlaag: seizoen 2010/’11, 1-4.
* Eerste editie: 26 maart 1972, 1-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,03.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,06.
 
Zaterdag 5 oktober, 19:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – FC Utrecht, de negende speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.
Scheidsrechter: Björn Kuipers. Assistent-scheidsrechters: Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Vierde official: Christiaan Bax. Video-assistenten: Pol van Boekel en Charl Schaap.
Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: