1 mei 2016 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs FC Utrecht, zondag 1 mei, 14:30 uur

Vitesse speelt zondag met KWF Kankerbestrijding op de borst in de laatste reguliere thuiswedstrijd van het seizoen.
Vitesse heeft nog een kans op het toetje van dit seizoen, de play-offs waarbij een ticket voor de Europa League op het spel staat. Er zal dan wel minimaal één plaats gewonnen moeten worden in de laatste twee competitieronden, met duels thuis tegen FC Utrecht en over een week uit tegen FC Twente.

De positie na 34 wedstrijden is niet alleen van belang voor het behalen van play-offs, maar ook de verdeling van TV-gelden is hieraan gekoppeld. Vitesse heeft hierbij Heerenveen, Groningen en Utrecht als directe tegenstanders, waarbij één plaats stijgen al gauw een ton of 7 extra kan opleveren, bij verlies geldt het omgekeerde. Er zijn dus genoeg redenen om in de laatste speelronden nog vol voor elke wedstrijdpunt te spelen.

FC Utrecht verloor afgelopen weekend de bekerfinale en is daardoor nog niet zeker van Europees voetbal. De Utrechters zullen voor directe plaatsing AZ moeten inhalen, terwijl ook de play-offs nog niet helemaal zeker zijn: er is voor deze ploeg dus voldoende noodzaak om vol voor de drie punten te gaan.

Ondertussen is Vitesse defensief flink gehavend door de schorsingen van Diks, Van der Werff en Yeini, blessureleed van Kruiswijk en disciplinaire straf van Leerdam. Eigenlijk zijn dus alleen verdedigers Kashia en Ota nog inzetbaar uit de A-selectie, waardoor er ter aanvulling twee spelers uit de beloften zullen starten in de basis: Julian Lelieveld en Thomas Oude Kotte. Beide jongens kwamen dit seizoen nog niet meer dan een handvol minuten in actie bij het eerste elftal, maar ze krijgen terecht het vertrouwen om zondag bij de aftrap op het veld te staan. Lelieveld neemt de rechtsback-positie van Diks over, Oude Kotte komt links naast Kashia in het centrum te spelen.

Op het middenveld wordt Yeini vervangen door Baker en in de aanval krijgt Ibarra de voorkeur boven Oliinyk. Dat zijn geen wissels waar het team slechter van wordt, maar het blijft de vraag wie de goals gaat maken voor Vitesse. De laatste vier duels werd het net slechts vier keer gevonden, met vier verschillende doelpuntenmakers.

Na afloop van het duel bezoekt de voltallige selectie het Supportershome Monnikenhuize om het competitieseizoen af te sluiten, alle supporters zijn hierbij uiteraard welkom!
 
Het seizoen van FC Utrecht
Dit seizoen was er voor Utrecht het succes in het bekertoernooi, waarbij de bekerfinale uiteindelijk niet de gewenste prijs mocht opleveren, maar het behalen van de finale zal op zich al een feestje waard geweest zijn. In het toernooi was de winst in de kwartfinale uit tegen PSV het duel dat het meest in het oog sprong. Vervolgens werd niet al te lastig via de amateurs van VVSB de finale tegen Feyenoord behaald.

In de eerste seizoenshelft van de competitie bungelde FC Utrecht met wisselende resultaten net onder de play-offs posities, tot de laatste wedstrijd voor de winterstop. Vervolgens werd in 2016 een voorzichtige opmars ingezet, waarbij de ploeg van Erik ten Hag zelfs even zicht kreeg op de derde plaats. Inmiddels staat de ploeg op de vijfde plaats, drie punten achter AZ op plaats vier en vijf punten boven Vitesse op plaats negen. FC Utrecht heeft dus nog een kans om de play-offs mis te lopen, zowel in positieve als negatieve zin. Mocht de ploeg van Vitesse winnen, dan heeft het de kans op het behalen van de vierde plaats nog in eigen hand, want in de laatste speelronde wordt thuis tegen directe concurrent AZ gespeeld.

Topscorer van FC Utrecht is Sébastien Haller met 17 competitietreffers en 5 goals in het bekertoernooi. In de Eredivisie wordt Haller als clubtopscorer gevolgd door Ruud Boymans met 9 doelpunten en oud-Vitessenaar Nacer Barazite wist tot nu toe 7 keer het net te vinden.
 
Vitesse thuis tegen FC Utrecht
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen FC Utrecht werd gespeeld in maart 1972. Deze wedstrijd in de Eredivisie werd met 1-0 gewonnen door Vitesse, het doelpunt in dit duel werd gemaakt door Co Prins die slechts één seizoen voor Vitesse zou uitkomen.

Op competitieniveau werd er alleen in de Eredivisie tegen elkaar gespeeld. In totaal trof Vitesse de Utrechters al 30 keer thuis, waarbij slechts tweemaal geen punt behaald werd. In zes duels werden de punten gedeeld, 22 keer bleven alle punten in Arnhem. Vitesse scoorde in alle 30 duels en liefst twaalf keer werd de nul gehouden.

De grootste overwinning vond plaats in het seizoen 2008/2009: het Geel-Zwart won met 6-1 door doelpunten van Claudemir (2x), Hofs, Verhaegh, Büttner en Van der Struijk. Na een uur stond deze wedstrijd nog 1-0, het laatste half uur was dus goed voor zes treffers.

Vorig seizoen werd deze wedstrijd in de laatste speelronde met 3-3 gelijkgespeeld. Het scoreverloop was enigszins bizar, waarbij Vitesse eerst snel met 2-0 voor kwam te staan door treffers van Traoré en toch in de dying seconds van het duel nog een goal van Labyad nodig had voor een punt.

In het huidige seizoen werd het uitduel in september 2015 met 2-1 verloren, waarbij Kashia het Vitesse-doelpunt wist te scoren en Janssen en Ramselaar namens Utrecht voor de treffers tekenden.

Uit de huidige selectie heeft naast Kashia alleen Leerdam al eerder tegen FC Utrecht gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse zijn Diks, Van der Werff en Yeini één duel geschorst. Daarnaast is Nathan de rest van het seizoen uitgeschakeld door een rugblessure en Arnold Kruiswijk is niet wedstrijdfit. Leerdam en Pantic zitten nog altijd niet bij selectie.

Bij de tegenstander ontbreken Robbin Ruiter, Sean Klaiber, Kevin Conboy, Jeff Hardeveld en Yassin Ayoub door blessures.
 
Vitesse – FC Utrecht, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 30 wedstrijden: 22x winst, 6x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 1x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, 3-1.
* Grootste overwinning: seizoen 2008/’09, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 3-3.
* Gelijkspel: 2x 1-1, 3x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste en grootste nederlaag: seizoen 2010/’11, 1-4.
* Eerste editie: 26 maart 1972, 1-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,13.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,00.
 
 
Zondag 1 mei, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – FC Utrecht, de 33e speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük; assistent-scheidsrechters: Goossens en Bexkens; vierde official: C. Mulder.
 

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: